A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

TEKNE ALMAK – 3  (ZAMAN VE MESAFE)

20 Ocak 2021, Çarşamba 13:06
reklam yerim makale içi

TEKNE ALMAK – 3  (ZAMAN VE MESAFE)

 

Bu yazı dizisinin ilkinde 11 maddelik suallerimiz vardı. İlk ikisini önceki 2 yazımda elimden geldiğince açtım. Bu yazımda ise tekne alacaklara faydası olacağı umuduyla 3 ve 4'üncü soruları açmaya çalışacağım.

 

Pek tabii olarak, 10'uncu soruda ifade bulan BARINAK meselesinin TEKNESİ OLAN DENİZCİLERİN KABUSU olduğunu bir kez daha belirtmek gerekiyor. Yani alacağınız bir tekneyi muhafaza edeceğiniz BARINAK işini önceden çözmezseniz, bizlerin çektiği azabı sizde çekersiniz. Söylemedi demeyin.

 

BARINAK sorunu o kadar büyük bir problem ki, AdbDer – AMATÖR DENİZCİLER BARINAK DERNEĞİ, bu sorunu çözmek için AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU taslağını hazırladı ve milletvekillerine e-posta yolu ile gönderdi. Dernek konu hakkında Türkiye’deki tek uzman kuruluş. Altı yıldır bu sorun üzerinde çalışıyor. Bu Derneği tanımanızı tavsiye ederim. www.adbder.org adresli web sayfasını veya yukarıdaki tam ismini yazarak genel facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Şimdi konumuza dönelim.

 

3. SATIN ALACAĞINIZ TEKNENİZ İLE DENİZDE BİR YIL İÇİNDE NE KADAR ZAMAN GEÇİRECEKSİNİZ?

 

Bu soru ister inanın, ister inanmayın, bir tekne satın alırken çoğunluk kaptan adayının hiç sormadığı bir sorudur. Sonra tekneyi satın alır, neredeyse hiç keyfini sürmeden yıllık bakımları yapar, tekne marinada hareketsizlikten kekamoz tutar, sakal yapar, pervane güç üretmez. Bir dahaki masraflı bakıma kadar marinaya veya çekek yerine mahkum olur. Binemediği bir teknesi olduğunu kavrar ve satar. Bir daha tekne almayacak kadar soğur. Denizden ömrünün sonuna kadar uzak kalır. Siz siz olun bu soruyu kendinize sorun.

 

Eğer ücretli bir işte çalışıyorsanız, yıllık izniniz en fazla 40 gün olur. Genelde 15 gün ile 30 gün arasındadır. Bu kadar bir süre teknenize binmek istiyorsanız, satın almaktan hemen vazgeçin. Eğer diğer tavsiyelerim arasında yer alacak olan “TEKNENİZE KENDİNİZ BAKIM YAPIN” tavsiyesine uyacaksanız, izin süresi dışında teknenize bakım yapmanız halinde, izninizi teknenizde geçirebilirsiniz. Eğer 15 günlük bir izniniz var ise zaten uzun seyirlere çıkamazsınız.

 

“Tekneme cumartesi, pazar ve bayram tatillerinde binerim” demeyin sakın. Çünkü o günlerin bir çoğunda eşiniz sizden habersiz programlar yapacaktır veya karadan başka gezilere gideceksinizdir. Bir düğün, bir nişan, bir sünnet, bir zorunlu aile ziyareti, aile büyüklerini ziyaret, hastalık hali, çocukların kursları, işyerinde fazla mesai ve Allah geç versin, bir cenaze. Sizin bu günlerde denize çıkma hayallerinizi suya düşürecektir.

 

Eğer serbest çalışıyorsanız, işiniz siz olmadan personeliniz tarafından uzun süre devam ettirilecek nitelikte değilse veya internet teknolojisi ile uzaktan idare edeceğiniz bir iş değilse, bir serbest meslek mensubu olarak sizin zaten izniniz yoktur diye düşünüyorum. Yanılıyorsam başka.

 

Kısaca, bir yıl içinde en az iki - üç ay denize çıkabilecek izniniz - imkanınız yoksa, bir teknenin bir yıllık masrafına, tekneyi satın alacağınız paranın faizini ilave ederek bulacağınız rakam, sizi izniniz boyunca denize çıkartmak için bir tekne kiralamanıza fazlası ile yeter. Üstelik bakım ve onarım masraflarından da kurtulacaksınız demektir. Veya teknesi olan bir arkadaşınız varsa, ona misafir olun. Hatta, bir yılda kiralık bir tekne için ödeyeceğiniz paranın mesela yarısını, teknenin masraflarının bir kısmını karşılamak için ödeyin. Ama bu ödeme arkadaşınızı incitebilir. Bu yüzden birlikte denize çıktığınızda kumanya ve mazot parasını siz karşılayın. Böyle bir davranış, arkadaşınızı muhtemelen incitmez ve memnun edebilir.  

 

Unutmayın, en az iki veya üç ay teknenizin içinde yaşamayacaksanız, tekne sahibi olmanız sizin için verimli değildir. Zararlıdır.

 

Son olarak, teknenizde 365 gün yaşayacaksanız, sizi şimdiden tebrik ederim. Çok güzel bir hayat yaşayacağınız kesin. Teknesinde 365 gün yaşayacakların genel olarak marina ve barınağa ihtiyacı yoktur. Korunaklı bir koy onların barınma ihtiyacını karşılar. Tabii olarak, düğün, cenaze, hastalık gibi nedenlerle tekneden uzaklaşmak zorunda kalabilirler ve sadece bu gibi dönemlerde barınak veya marinaya ihtiyaç duyabilirler. Böyle dönemlerde, korunaklı koydaki komşu teknelerin sahipleri, teknenizin bekçiliğini yapabilir ve barınak ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Teknede 365 gün yaşamak, değişik kıyı yerleşimlerini ziyaret etmek ve oraları gönlünce, hazmederek, uzun uzun gezmek, yöresel mutfakların tadına bakmak ve keyfini yaşamak gibi büyük bir avantajı yanında getirir.

 

4. DENİZDE SEYİR YAPACAĞINIZ EN UZAK MESAFE NE KADARDIR?

 

Bu soru sizin hangi tür tekneye ihtiyacınız olduğunu belirler. Eğer amatörce balık tutmak için bir tekne satın almak istiyorsanız,  tekne maliyetinin faizi ile balık tutarken harcayacağınız yakıt toplamı ile balık fiyatlarını karşılaştırdığınızda, tekne almaktan vazgeçmeniz büyük ihtimaldir. Bu yazı dizisi, amatör denizcileri ve mürettebatsız tekneleri kapsadığından, geçimini balıkçılıktan sağlayan profosyenel balıkçılar ve onların tekneleri konumuz dışındadır.

 

Yine de, “amatörce balık tutmanın bana getireceği maliyet, psikoloğumun vizite ücretinden daha az” diyenler için küçük bir piyade sınıfı kayık yeterli olacaktır.

 

Günübirlik (sabah gidip akşam dönmek) seyirler için, mesela ailece bir koya gidip yüzmek için tekne istiyoruz diyenlere, 3 metreden 7 veya 8 metreye kadar, tercihan gölgelikli, kamarası, mutfağı ve tuvaleti olmayan, kıçtan takma motorlu bir tekne yeterli olacaktır. Zaten uzun mesafeye gitmeyecekleri için çok sorun olmaz.

 

Eğer ben gittim mi, bir - iki gece teknede kalacağım diyenlerdenseniz, açık denizlere elverişli, kamaralı, mutfaklı, tuvaletli, donanımlı bir motoryat veya yelkenli gerekir. Buda, ortalama boyu 7 metreden başlayan bir tekne sahibi olmak gerekliliğini ifade eder. Unutmayalım, Osman Atasoy ve Zuhal Atasoy’un dünya seyahati yaptığı tekne olan Uzaklar  8,5 metre boyundaydı. 7 metreden küçük olsa bile, yeterli donanıma sahip her tekne sizi uzak mesafelere götürebilir.

 

Eğer uzak mesafeler hedefiniz ise, mesela İstanbul’dan Göcek’e gideceğim diyorsanız, öncelikle size kamarası, mutfağı, tuvaleti, donanımı olan bir tekne tavsiye ediyorum. Teknenin boyu, sizin konfor beklentinize ve ailecek yola çıkacaksanız, ailenizin nüfusuna göre belirlenecektir. Pek tabii, tek başınıza abralayabileceğiniz (kullanabileceğiniz) bir tekne hedefiniz olmalıdır. Tek başınıza abralayabileceğiniz bir teknenin boyu maksimum 12-15 metredir. Bu boylardan daha uzun olan tekneleri tek başına abralamak zor olabilir veya mümkün olmayabilir.

 

Yeterli donanım var ise büyük tekne uzun seyirler için idealdir. Donanımlı bir tekne, bilgili bir amatör denizci ile 8.5 metrelik Uzaklar yelkenlisinin örnek olduğu üzere, her yere gidebilir ve hatta dünyayı dolaşabilir. Burada anahtar kelime DONANIMDIR. Uzak seyirlere özellikle emniyet donanımı eksik bir tekne ile çıkmak intihara teşebbüs ile eşdeğerdir.

 

 

(DEVAM EDECEK)

Hilmi Atilla Özbank

20/01/2021