A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

20 BİN TEKNELİK BARINAK VE AdbDer

28 Ekim 2019, Pazartesi 09:19
reklam yerim makale içi

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan bir Sayın Yetkili ile görüştüm geçenlerde. Kendisinden ismini yayınlama müsaadesi almadığımdan burada yazmadım. Ancak proje hakkında yazabileceğimi söyledi. Zaten Sayın Bakan’da telaffuz etti. Dolayısıyla benim yazmamda da bir sakınca yok.

Önümüzdeki günlerde Ankara’ya gideceğiz. Bu gidişimizde, eğer müsait olursa Tuzla Amatör Denizciler Derneği Sayın Başkanı Melih Yıldız’da gelecek. Böylece ilk kez Tuzla Derneği’ni vekaleten temsil etmeyeceğiz. Tuzla Derneği Ankara’da asaleten temsil edilecek. İnşaallah Bakanlığın projesini orada öğreneceğiz ve Derneğimizin düşüncelerini de aktaracağız.

Bakanlığın projesi şu: Gürcistan sınırından İskenderun sınırına kadar barınakları taramışlar ve Amatör Denizcilerin 24 metreye kadar teknelerinin aylık 50 TL ve 100 TL gibi rakamlarla bağlanabileceği, 20.000 tekneye hizmet verebilecek barınaklar yapmak. Barınakların idaresi ise doğrudan Bakanlık’ta olacak. Proje yaklaşık 2 yılda realize edilecek.

Bu proje Amatör Denizciler için bir MÜJDE niteliğinde. Ancak bir problem var. Para yok. Projenin realize olabilmesi için gerekli para miktarını öğrendim ama miktarı konusunda bilgi vermeye kendimi mezun hissetmiyorum. Ancak, T.C. için büyük bir rakkam olmadığını yazmakla yetineceğim. Bizim için ise çok büyük bir rakam.

Tabii olarak, devrim niteliğinde yepyeni bir sistemin kurulmasını talep eden ve bu sistemi kurmak için AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU taslağını hazırlayan, gelecekte bizlerin yaşadıklarını çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşamamasını amaçlayan AdbDer’in konu hakkında ön kanaatleri var. Bilgi daha çok taze olduğu için, Yönetim Kurulu toplantıya davet edilmedi ve kesin değerlendirme yapılmadı. Ben burada bazı Yönetim Kurulu üyeleri ile yaptığım istişareler sonucu oluşmuş ve tamamen bana ait ön kanaatlerimi yazacağım.

1-Projeyi tam olarak destekleyeceğimiz kesin. Amatör Denizcinin diğer sorunlarının toplamından daha büyük olan BARINAK KABUSU’nu kim sona erdirecekse, o bizim için makbuldür. İster Bakanlık yapsın, ister başka bir Dernek, ister AdbDer. Yeter ki bu sorun acilen kısmen veya tamamen çözülsün. Kısmen çözülürse, tamamına erdirmek için uğraşacağımız kesin.

2-AdbDer’in bu konuda ki tereddütleri, vereceği destekten daha fazla gibi. Bu tereddütler geçmişte yaşadıklarımızdan ve halen yaşadıklarımızdan kaynaklanıyor.

Aylık 50 TL veya 100 TL rakamlarla bağlanacak teknelerimiz. Bundan emin değiliz. Bu rakamlar ile bir barınak idare edilebilir mi?

Bugün aylık 50 TL veya 100 TL, gelecekte karşımıza sonuna bir adet 0 rakkamı ilave edilerek gelemeyeceğinin garantisi var mı? Şimdiki siyasi otorite ve bürokrat bu şekilde planlıyor ve sözlerine inanıyoruz. Gelecekte başka bir parti iktidara geldiğinde veya başka bürokratlar göreve başladığında, bizleri geçmişte ve bugün olduğu gibi gelir kapısı gibi görürse, “dün dündür, bugün bugündür, o sözler geçmişte kaldı” derlerse ne olacak? Yine bugüne döneriz. Hakettiğimiz hayat yine kabusa dönmez mi?

Bakanlıkta bu barınakları idare edecek personel var mı? Bugün için var kabul edelim. Gelecekte biri çıkıp, bu personel maliyeti fazla diyerek barınakları bir şirkete, bir balıkçı kooperatifine veya Belediyeye veya bir kişiye, ek gelir sağlamak düşüncesini de geliştirerek kiralarsa ne olacak? Fiyatlar yine füze olmayacak mı?

Ayrıca, Devlet niye bizim için para harcayacak ki? AdbDer bütün barınakları Amatör Denizcilerin paraları ile Devlete yük olmadan yapmaya hazır. AdbDer’in tek şartı var. AMATÖR DENİCİLİK KANUNU taslağı yasalaşsın ki, gelecekte Amatör Denizcilere ait barınaklar keyfi olarak ve gelir sağlamak için Amatör Denizcilerin elinden alınamasın.

Daha da ötesinde Bakanlığın projesi ile AdbDer’in projesi eşzamanlı gerçekleştirilemez mi? Bizce yapılır. Mevzuat dışında ne engel var ki?

Sadece üyelerinin değil, bütün Amatör Denizcilerin haklarını savunun AdbDer, sütten ağzı yanmış, yoğurdu üfleyerek yiyenlerin Derneği. Tabii olarak bu projeyi destekleyeceğiz. Ancak, AdbDer’in de Amatör Denizcilerin kendilerine ait olacak kendi barınaklarını kurmasını da istiyoruz. 2 proje paralel olarak yürütülebilir. Bunda biz bir sakınca görmüyoruz. Bakanlığın da sakınca görmeyeceğini umuyoruz.

Doğrusu bu ya, projeyi duyduğumuzda BAYRAM yapmamız gerekirdi. Ama yapamıyoruz. Devlete bu konuda inancımız geçmiş tecrübelerimizden kaynaklandığı üzere zayıf. Yukarıda yazdığımız tereddütlerimiz bizi firenliyor. Hala 30 Ekim 2014 de kurulmuş Derneğimizin kuruluş gününü coşkuyla kutlayamıyoruz. Çünkü hala zulüm altındayız. Çünkü Amatör Denizciler hala dağınık ve örgütsüz. Hala kendimize ait barınaklarımız yok.

Yine de ben buradan kutlamamı yapayım. Bu yazım yayınlandığında 29 ekim tarihine geleceğiz. CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN. Cumhuriyet sayesinde bizler varız ve Cumhuriyet sayesinde bugün barınak hakkımızı talep edebiliyoruz. Cumhuriyetin kıymetini bilelim.

Ayrıca AdbDer’in kuruluşunun beşinci yılı bütün Amatör Denizcilere kutlu olsun. Bu güne kadar Derneğimize emeği ve parası ile destek olan Kurucu Üyelerimiz ve üyelerimiz önünde ceketimin düğmelerini ilikler ve saygı ile eğilerek selamlarım. Onlar bir hayale yelken açan ve hayalin gerçekleşmesinin zor değil, neredeyse imkansız olduğunu bile bile para ve emek koydular bu işe. İş imkansız derecede zor olunca zaman alıyor tabii. En azından Devlet bizi artık hatırladı.

Devletin Amatör Denizciler için birşeyler yapmak istemesi hiç eksilmeyen umudumuza umut katıyor, azmimize destek oluyor. Hayırlısı diyelim.