A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

30 Ağustos Zafer Bayramı..

29 Ağustos 2022, Pazartesi 12:05
30 Ağustos Zafer Bayramı..
reklam yerim makale içi

Mustafa Kemal “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri” komutunu verdi. Türk ordusu işgalcileri İzmir’e kadar kovaladı. 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi.

Bu savaşı kazanamasaydık, şuan da topraklarımızda işgalci yabancılar yaşıyor olacaktı. Şehitlerimizi Anma ve Bağımsızlık ve Kurtuluş mücadelemizin zaferle taçlandığı, Cumhuriyet'imizin temellerinin inşa edildiği, tarihten silinmek istenen bir milletin direniş ve dirilişinin yükseldiği, tüm ezilen milletlere moral ve heyecan kaynağı gün olan “30 Ağustos Zafer Bayramı” kutlu olsun.

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtarılmıştır.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. Türkiye'de 1926'dan beri Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.30 Ağustos Zafer Bayramı 26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz ’da, 30 Ağustos günü Dumlupınar‘da gerçekleşen meydan muharebesinde, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa‘nın idaresindeki Türk orduları, Yunan kuvvetlerini bozguna uğratmıştır.

Bu zafer, bize bir imkân bahşediyor. Biz, bu imkânı memleketimizin, milletimizin münevver, mesut ve müreffeh istikbali için kullanacağız .Mustafa Kemal Paşa’nın başlangıç olarak nitelendirdiği yeni devletin doğuşudur.

Mustafa Kemal Paşa konuşmasında, Türkiye’de her alanda inkılâp yapılmak istendiğini, milletin hedefinin tam anlamıyla uygarlaşmak olduğunu ve bundan mahrum olan milletlerin her zaman bağımsızlıklarını yitirmeye mahkûm olduklarını ifade ederek, 89 milletin Dumlupınar’da kazandığı zaferden daha büyük bir zaferin peşinde olduğunu vurgulamıştır . 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının ilki “Meçhul Asker Anıtı” açılış töreni etrafında gerçekleşmiştir.

30 Ağustos Zaferi’nin ertesi günü Gazi Mustafa Kemal Paşa savaş alanını gezerken bir kolu havada kaskatı kalmış, elindeki Türk Bayrağı’nı bırakmayan ölü bir er görür. Bayrağı bırakmayan şehidin kimliğinin araştırılmasını ister fakat üzerinde künye bulunamaz. Bu olay anıtta şehit Mehmetçik’in kolu ve tuttuğu sancakla sembolize edilir. Anıtın kaidesinde de bir Mehmetçik künyesi yazılıdır.

Türk milletinin bağımsızlık inancı ve vatan sevgisinin önünde hiçbir gücün duramayacağı 30 Ağustos 1922 ‘de tüm dünyaya bir kez daha kanıtladığını, Hiç bir zaman esareti kabul etmeyen Türk milletinin, vatan toprakları için göstermiş olduğu onurlu mücadelesinin zaferi Türk milletinin zafer ayıdır. Bu zaferle ortaya çıkan sonuçtan bugün de birliğimize, dirliğimize, varlığımıza yönelik emeller besleyenlerin ibret ve ders alması gereken mesajlar vardır.

Bu duygu ve düşüncelerle, kutsal vatanımızın varlığı ve bağımsızlığının dünyaya kabul ettirildiği bu çok anlamlı zaferin yıl dönümünde, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını; büyük Türk milleti için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran ve minnet duygularımla anıyorum.

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

Kaynaklar:(Ortaylı, 2018: 219; Orbay, 2000: 85-87)-Ortaylı, 2018: 227 -Atatürk, 2016: 152).

(Tuncel, 1972: 31; 79, Hâkimiyet-i Milliye, 31 Ağustos 1924:1-2)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.