A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

AdbDer NE İSTİYOR?

09 Aralık 2019, Pazartesi 10:57
reklam yerim makale içi

AdbDer – AMATÖR DENİZCİLER BARINAK DERNEĞİ ne istiyor? Aslında çok şey istemiyor. Sadece yetki istiyor. Amatör Denizcilerin ve Amatör Denizciliğin yaşaması için yetki istiyor.

AdbDer asla bir LÜTUF istemiyor ve isteklerini bir LÜTUF olarak görmüyor. AdbDer’in istekleri VATANDAŞ HAKKIDIR. (Bkz. 7.10.2019 ve 21.10.2019 tarihli yazılarım.)

Akıllara zarar seviyeye çıkan marina bağlanma paralarını ödeyemeyen, ödemek istemeyen, ödeme gücü olmayan bir grup Amatör Denizci tarafından kurulan AdbDer, ölüm döşeğine düşmüş MİLLİ SORUN (Bkz. 14.10.2019 tarihli yazım) niteliğindeki Amatör Denizciliği canlandırmak, yaşatmak ve geliştirmek için gerekli, Amatör Denizciliğin en büyük ve temel sorunu olan BARINAK problemini çözmek için yola çıkmış ve tek amacı bu olan, Türkiye’de BARINAK konusunda en uzman sivil toplum kuruluşudur.

Marina fiyatlarındaki yükselme doğal olarak Amatör Denizcinin balıkçı barınaklarına yönelmesine sebep olmuştur. Bu durum çok sayıda nakit sıkıntısı çeken, borcunu ödeyemeyen balıkçı kooperatiflerine başlangıçta umut ışığı olmuş, ancak daha sonra haksız kazanç sağlamak isteyenlere imkan olmuştur. O kadar ki, balıkçı teknesi olmayan balıkçı kooperatifleri peydahlanmıştır. Balıkçı barınakları marinalaşmış, marina fiyatlarına yakın paralar talep etmeye başlamıştır.

Kısaca tam bir KAOS hakimdir ve bu konuda denizcilikten sorumlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu güne kadar hiçbir şey yapmamıştır. Bakanlık bu kaosu görmektedir, bilmektedir, ancak gereğini yapmamıştır ve halen de yapmıyor.

AdbDer KAOS ortamına son vermek için mantıklı ve sürdürülebilir bir sistemi önermektedir. Bu sistemin yazıya dökülmüş hali AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU taslağıdır. Bu taslak kanunlaştığı takdirde AdbDer kanun ile kurulmuş dernek statüsüne gelecek, Bakanlık yetkilendirilecektir.

Kanun ile Amatör Denizci ve Amatör Denizci tekneleri tanımlanmış olacak, Amatör Denizcinin temel hakkı olan DENİZDE YAŞAM HAKKI tescillenecektir.

Bu çerçevede barınaklar Bakanlığın izni ve kontrolü altında, AdbDer tarafından Amatör Denizcinin parası ile tesis edilecektir. Devletin kasasından para çıkmayacaktır. Barınaklar AdbDer aracılığı ile Amatör Denizcinin kendi mülkü olacaktır. Bakımı, onarımı ve yenilenmesi AdbDer organizasyonunda Amatör Denizci tarafından yapılacaktır. Amatör Denizci bağlanmak için servet ödemeyecek, ucuz barınma imkanı bulacaktır. Seyir esnasında bir barınaktan ayrılıp, hedefine ulaşıncaya kadar rotasındaki başka barınaklarda bedava ve güvenle bağlanabilecek, ikmalini ve varsa onarımlarını yapabilecektir.

Amatör Denizci MAVİ VATAN’da özgürce yaşayacak ve seyir yapacaktır. Şanlı TÜRK BAYRAĞI sadece kendi denizlerimizde değil, dünya denizlerinde de gururla dalgalandırılacaktır.

Barınaklar marinalar gibi lüks olmayacaktır. Karada marinalarda olduğu gibi alışveriş merkezleri, lokantalar, barlar olmayacaktır. Bu tip lüksleri isteyenler, bütçeleri de uygunsa marinalarda kalmaya devam edecektir. Ancak Amatör Denizci barınakları güvenli, elektrik ve su hizmeti veren, Amatör Denizcilerin birbiri ile kaynaştığı sıcak yuvalar olacaktır. Denizcilerin evi olacaktır.

AdbDer barınakları tesis ederken, büyük bir iktisadi potansiyeli de harekete geçirecektir. Amatör Denizcilerin ihtiyaçlarını gidermek için kooperatifler ve şirketler kuracak, bir müddet sonra bunların sağladığı gelir ile barınaklar bedavaya yakın bir bağlanma aidatı ile barınmaya müsait olacaktır. Milli ekonomiye çok büyük bir katkı sağlanacaktır.

AdbDer barınakları sayesinde, Amatör Denizci teknelerine talep artacak, yerli imalatçıların işleri ve kaliteleri yükselecek, altyapısı mevcut tekne imalat sanayi şaha kalkacaktır.

Bütün bunlar ve daha fazlası kanun taslağında ve AdbDer tüzüğünde yazılıdır. Kanun taslağı ve AdbDer tüzüğünü görmek için www.adbder.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

AdbDer Amatör Denizciler adına bir LÜTUF istemiyor, Amatör Denizcilerin hakkını istiyor.

AdbDer, bizlerin ve bizden öncekilerin yaşadığı zulmü, çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşamasını istemiyor. AdbDer gelecek denizci nesillerinin özgür olmasını, eğer yaşanabilecek temizlikte denizlerimiz kalırsa, o denizlerde rahat ve huzur içinde yaşamasını, denizci nesiller yetiştirmesini istiyor.

AdbDer’in istediği çok mu? AdbDer çok şey istemiyor. Mevcut ve Amatör Denizci haklarını tanımayan sistemi, kökten değiştirmek istiyor. Yeni ve temelleri sağlam sürdürülebilir bir sistem ile değiştirmek istiyor.

AdbDer çok şey istemiyor. TÜRK AMATÖR DENİZCİSİ’NİN ANAYASAL HAKKINI İSTİYOR. Bu konuda 5 yıldır çalışan AdbDer, sabırlı, azimli, kararlı, çalışkan, kendinden emin ve inançlıdır.