A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Başkaları Sizin Kaderinizi Çizmeden Siz Kendi Kaderinizi Önceden Çizin

15 Aralık 2022, Perşembe 16:26
Başkaları Sizin Kaderinizi Çizmeden Siz Kendi Kaderinizi Önceden Çizin
reklam yerim makale içi

Drill -  Drill - Drill

Talim –Talim – Talim

Gemide yapılan role talimlerine COVID-19 virüs acil durum hazırlıkları ve beklenmedik kalp krizi vakalarına bağlı olarak (İlk Yardım Sağlık Talimleri) adı altında yeni bir talim planı eklenmesini Klass , Bayrak yetkililerimizden talep etmekteyiz.

Gemide  acil durumlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.

 Çatışma (çarpışma),

 Karaya oturma,

 Yangın,

 Patlama,

 Denize adam düşmesi,

 Denizden adam kurtarma,

 Su alma / batma,

 Makine / dümen arızası,

 Tehlikeli yüklerin istenmeyen reaksiyonu,

 Yük kayması gibi yükle ilgili kazalar,

 COVID-19 virüse bağlı ilk yardım eğitimi ve kalp sağlığı tedbirleri  (örnek) talep talimi

Dünya olağanüstü günler yaşıyor. Bu yaşadığımız günleri önceden hayal bile edemezdik. Geldiğimiz noktada tüm dünyayı korku ve endişe sarmış durumdadır. Bu endişeli durum, hayata bakış açımızı altüst etmiştir. Fırından ekmek alırken bile birkaç kişi ile yanyana gelme durumu, belirli bir risk algısı ve endişeyi körüklemektedir. Çoğu insan sokağa çıkmamaktadır. Tüm dünya bir nevi felç olmuş durumdadır. Bu endişeler nedeniyle gemilerin seferini emniyetle tamamlaması da çok zorlaşmıştır. Gemiler izole bir hayata zorlanmıştır. Çünkü sağlık, tüm dünyada bir numaralı gündem maddesi olmuştur. Bu illetten gemilerimizi uzak tutmak için belirli bir süre çok acı çekeceğimiz kesin.

Bu endişeli durumda, bizi rahatlatabilecek tek şey, risk düşürücü önlemler( izolasyonlar ) almaktır. Bu izolasyon, gemiye yardımcı olabileceği gibi, pek çok komplikasyona da yol açacaktır.  Bir bölgede sıkışan insanların strese gireceği muhakkaktır. Amacımız salgın bitene kadar personeli korumak ve geminin ticaretine halel getirmeden bu süreci arttırmaktır. Bu iki konu şu an birbirinin destekçisidir.

Peki, bu işi nasıl başaracağız? Eminim sizin de bugüne kadar oluşturduğunuz bir eylem planınız vardır. Ancak bu konuda, Çin devleti, tecrübelerini IMO ile paylaşarak bir COVID-19 MANAGEMENT manuel’i hazırlamıştır. Bu manuelin yanında Eğitim ve Talimlere de eklenmesi istenmektedir.Kıyıdan gelen insanlarla görüşmek için bir bölge belirleyip gemi planında gösterecek şekilde dosyalanmalı. Bu bölgenin kıç üstü k/ü altı olarak düşünmekteyim. Karantina ihtiyacında da hasta kişiyi olduğu yerde, çift kişilik kamarada, sağlıklı personeli başka bir bölgeye taşıyarak halledebileceğimizi düşünüyorum.

Son dönemlerde aldığımız haberlere göre Denizcilik camiasında gemilerde kalp krizlerinin artması izinde olup ta Kalp problemi yaşayan veya doktora gözükmeyen meslektaşlarımın da ön bilgi olarak sağlık sorunlarını  ve insanlığı tehdit eden yüzyılın salgınında, özellikle kalp damar hastaları başta olmak üzere,  Koronavirüs kaynaklı ölümlerin 3’te 1’i kalbe bağlı sebepler nedeniyle gerçekleştiğini Kalpte doğrudan hasara yol açıp çeşitli sorunlara neden olabilen Covid-19 virüsü, var olan kalp hastalıklarını da ağırlaştırabiliyor .

                                               

Yazım uzun olduğu için belki yarıda kesip okumayacaksınız . Şimdi zamanını ayırıp yazımı sonuna kadar okuyanlara odaklanıyorum. Okumak çoğunlukla özel bir uğraş gerektirir. Bir çoğumuzun başkalarının tavsiyelerine dayanarak alışkanlıklarımızı ciddi şekilde değiştirmesi pek olası değil ama gerçeklerden kaçılmıyor ne yazıkki.

Kalp Krizi Nedir ?

Kalp damarının birden tıkanmasıyla ortaya çıkan kalp krizi, göğüste yanma, baskı ve sıkışma hissiyle kendini gösterebilir. Çeneye ve kollara doğru yayılan bu belirtileri, bulantı ve kusmaya eşlik eden soğuk terleme takip eder. 30 dakikayı aşkın bir süre devam edebilen şikâyetler, hasta için hayati tehlike arz etmektedir. Bu nedenle, vakit kaybetmeden Acil tıbbi müdehalleye başvurulması gerekmektedir. Kalp krizi, kalp hastalıklarına bağlı ölüm sebepleri arasında en yaygın görülen ölüm sebebidir.

Kalp Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir ?Yaşamı tehdit eden durumlar ve risk faktörleri

Kalp hastalıkları ve korunma yolları konusunda çok daha dikkatli hareket edebilmek için, kalp hastalıklarına yol açan nedenleri bilmek ve buna göre yaşam tarzınızı düzene sokmak gerekir. Kalp hastalıklarına yol açan pek çok sebep vardır.

Kalp hastalıklarına zemin hazırlayan sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz,

 

  • Sigara ve Alkol kullanmak, 
  • Beslenme düzeninde paketlenmiş hazır gıdalara yer vermek, 
  • Yaşın da ilerlemesiyle birlikte hareketsiz kalmak,
  • Aşırı kilo ve obezite,
  • Yüksek tansiyon ve kolesterol kontrol altına alınmadığı takdirde, kalp zaman içinde zarar görür ve bu da   kalp hastalıklarına zemin hazırlar.
  • Kalp kası hastalığı veya iltihab
  • Stresten Uzak Durun, Stres, depresyon ve öfke, kalp hastalıklarına zemin hazırlayan bir başka husustur. Bu nedenle, olabildiğince stres ve depresyondan uzak durmaya gayret gösterin.

 

Kalp Bakımı için

İdeal kilonuza ulaşın, tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın, fiziksel aktivitenizi artırın, sigara içmeyin, alkol tüketimini kısıtlayın,yada yok edin, günde 50-90 mmol potasyum alın, doymuş yağ alımını sınırlandırın ve yeterli miktarda kalsiyum ile magnezyum içeren besinler tüketin.

Sağlıklı beslenmeye özen gösterin  Sağlıksız bir beslenme düzeni, kalp damar hastalıklarına zemin hazırlar. Örneğin, kolesterolünüzü uygun seviyeye düşürerek kalp hastalıklarından korunabilirsiniz. Kolesterolü düşürmek için iç yağı, tereyağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan imtina edin. Bunun yerine Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve soya gibi bitkisel yağları tüketebilirsiniz. Ayrıca taze meyve, sebze, balık ve lifli gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Bunların haricinde, tatlı ihtiyacı duyduğunuzda ağır hamur tatlılarından uzak durun.

Sigara içmeyi bırakın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun damarların iç yüzeyinde kolesterol, yağ ve kireç birikmesini sağlayan sigara, kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Eğer kalp krizi geçirmiş kişiler sigara kullanmaya devam ederlerse, tekrardan kalp krizi yaşanma olasılığı %20 ve %45 arasında bir oranda artmaktadır.

SİGARA İÇMEK  

Kanınızın oksijen taşıma kapasitesini etkiler, kan basıncınızı artırır, damarlarınızda yağ birikimi ve tıkanıklık oluşumuna neden olur. Bütün bunlar kalp yetersizliğini olumsuz etkiler. Sigarayı bırakmak, hiçbir zaman geç değildir ve sigarayı bırakmak kalbiniz için çok faydalıdır. Sigarayı bırakmak için değişik yöntemler mevcuttur;

sigara dumanı akciğerlerinize, kan damarlarınıza ve kalbinize zarar veren çok sayıda madde içerir. Kalbin ve beynin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu kandaki oksijeni değiştirirler. Sigara kullanımı kalp krizi veya felç geçirme riskini büyük ölçüde artırır.

Bunun haricinde, koroner bypass sonrası sigara içmeye devam eden bireylerin ölüm oranda da iki kat artış gözlemlenmektedir. Aynı şekilde pasif içicilik de kalp hastalıklarına dair riskleri artırır.

1. Nikotin bandı, sakızı veya spreyi kullanmak, 2. Yavaş yavaş günlük içtiğiniz sigara miktarını azaltmak, 3. Yemek sonrası sigara içmek yerine dişlerinizi fırçalamak, 4. Sigara içilen ortamlardan uzak durmak, 5. Elinizi ve ağzınızı sakız çiğneyerek veya kağıt karalayarak oyalamak, 6. Egzersizi artırmak ve daha aktif bir hayat sürmek, 7. Küllüğünüzü boşaltmayın; bu size ne kadar çok sigara içtiğinizi ve ne kadar kötü bir koku yaydığını hatırlatacaktır, 8. Özellikle sigara içenler olmak üzere aile bireylerinizi sigarayla mücadeleye dahil edin; başarı şansınız artacaktır.

Sigara bağımlıları 14 kat daha fazla risk taşıyor

Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 enfeksiyonunun bağımlı bireyleri çok daha fazla etkilediğini vurgulayan uzmanlar, bağımlı olmanın bu hastalığa karşı büyük bir yatkınlık ortaya çıkardığına dikkat çekiyor. Özellikle sigara bağımlılarının 14 kat daha fazla risk taşıdığının altını çiziyor. Uzmanlara göre sigara kullanımı ise bağışıklık sistemini bozuyor, akciğer yapısını da bozarak virüsün çabuk yayılmasına sebep oluyor.

Sigaranın insan vücudu üzerindeki etkisinden uzun süre bahsedilebilir. Zararlı olduğu gerçeğini herkes biliyor. Sıklıkla çeşitli rakamlar verilir İçilen 1 sigara insan ömrünü 10 dakika kısaltır, sigara içenler ortalama olarak 15 yıl kaybederler.

Sigara içmek, hastalıkların gelişimi için en tehlikeli risk faktörlerinden biridir. Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, inme ve kalp krizi. Pasif içicilik (sigara içen kişinin yaydığı dumanının solunması), aktif içicilik kadar sağlıksızdır.

Sigara içenlerin genellikle eski paslı borular gibi kan damarları vardır. Nerede ve ne zaman "kırılacağı" bilinmiyor. 

İçilen sigara sayısı ile orantılı olarak kalp krizi riski artar. Bir kişi ne kadar uzun süre sigara içerse, kalp krizi geçirme olasılığı o kadar yüksektir.

Günde bir paket sigara içenlerin kalp krizi geçirme olasılığı sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazladır.

Sigara içmeyin! Kalbinize ve damarlarınıza merhamet edin!

Kalp

Dolaşım sisteminin merkezidir. Düz kas özelliği gösteren (istemsiz çalışan) çizgili kastan oluşan bir organdır. Göğüs kafesinin ortasında göğüs kemiğinin (iman tahtası) arkasında bulunur. Kalp, kas ve zarlardan oluşan dört odacıklı bir organdır. Üstteki iki odacığa kulakçık, alttaki iki odacığa ise karıncık denir. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasındaki bağlantıyı üçüz kapakçık, sol kulakçık ile sol karıncık arasındaki bağlantıyı ise ikiz kapakçık sağlar.

Kalp, düzenli bir şekilde kasılıp gevşeyerek kanı pompalama işlemini gerçekleştirir. Kalbin sağ tarafına toplar damarlar vasıtasıyla gelen kirli kan, temizlenmek üzere akciğerlere pompalanır (küçük dolaşım). Akciğerlerde temizlenerek kalbin sol tarafına gelen temiz kan ise atardamarlar vasıtasıyla vücudun en uç noktalarına pompalanır (büyük dolaşım).

   Nabız Yetişkinlerde Aşağıda Belirtilmiştir.

 

    Yaş /             Nabız Hızı Dakika        /  Ortalama        / 10 Saniyede Ort.

Yetişkin 60              60- 100                              80                           8

 

Şah damarından nabız ölçümü

Kalp atışı, kulağın kalbe dayanarak dinlenmesi ile kontrol edilebilir. Bilekte olduğu gibi atar damarların vücudumuzda yüzeye yakın geçtiği yerlerden de nabzın kontrolü yapılabilir ,ancak çevre etkileri veya zayıflık durumunda ne kalp atışı ne de nabız tam olarak alınamayabilir.

Bu nedenle nabız kontrolünü doğrudan nabzın en kuvvetli olduğu şah damarından yapmak yararlı olacaktır. Şah damarından nabız, hastanın boynuna, nefes borusuyla uzun boyun adalesinin arasındaki atardamar üzerine bir elin iki parmak uçları ile bastırarak kontrol edilir.

Göz bebekleri kontrolü

Göz kapakları açılarak göz bebeklerine bakılır. Göz bebeklerinin ışığa reaksiyon gösterip göstermediğine veya büyük ve sabit kalıp kalmadığına bakılır. Kalp atışı durduğunda göz bebekleri 45-60 saniye içinde genişlemeye başlar. Genişlemiş olarak kalır ve ışığa reaksiyon göstermez. Bu da kalbin durmuş olduğunu gösterir.

Nefes alış kontrolünde ağza soğuk gözlüğü uzatıp buhar olup olmadığını anlamak gibi duruma göre akla gelebilecek başka metotlar da kullanılabilir. Göğüs ve karnın hareket ediyor olması tek başına nefes alındığının göstergesi olamaz. Hava yolu tıkalıysa istemsiz kas olan diyafram yine çalışır, göğüs ile karın hareket edebilir ancak solunum gerçekleşmez. Ayrıca giyinik olunduğu durumlarda göğüs ve karın hareketlerini sağlıklı izlemek güçleşir. Bu nedenle mutlaka ağız ve burundan hava hareketini dinleyip hareketlerin varlığı hissedilmeli sonra göğüs ve karın hareketlerine bakılmalıdır.

Yaşam Desteği

Yaşam desteği, hava yolunun açılması ve kalp masajı ile birlikte suni solunumun aynı anda yapılmasıdır. Kalp durmuşsa nefes alış da durmuştur. Bu nedenle kalbin durduğuna hüküm verilir verilmez temel yaşam desteğine geçilmesi gerekir.

Bazı olaylar ilk yardımcıya yol göstericidir. Sonuca göre hemen yaşam desteğine geçilir. Kalp atışı durmuş soluk alamayan bir kişiyi yaşama döndürmeye çalışırken kalp masajı suni solunumla beraber uygulanmalıdır. Kalp masajı için göğüs kemiğine uygulanan baskı suni havalandırma oluşturur, ancak kana oksijen gidişi açısından yetersiz kalır. Bu nedenle kalp masajının uygulandığı her durumda ayrıca suni solunuma da gerek duyulur.

Suni solunum hastanın akciğerlerine oksijenli hava getirecektir. Burada oksijen kana geçecek ve kalp masajı ile bu oksijenli kan vücuda dağılacaktır. Etkili kalp masajı ile suni solunum, kazazedenin kalbi çalışmaya ve kazazede kendi kendine nefes almaya başlayıncaya kadar hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni sağlayacaktır.Ara verme süreleri eşit olmak kaydıyla masaj düzenli, düzgün ve kesintisiz olmalıdır.

Temel yaşam desteğine beş saniyeden fazla ara verilemez. Nakil sırasında bile bu aralıklar on beş saniyeyi aşamaz. Kalp durmadan önce solunum durursa ciğerlerdeki oksijen yaşamı bir süre daha devam ettirebilir ancak önce kalp durmuşsa beyne oksijen gidişi hemen durur.

Dolaşım eski hâline dönmedikçe beyin oksijensiz kalır ve 4-6 dakika sonra hasta ölmese bile beyinde büyük hasar oluşur.Kalp masajından önce yumruğun alt yumuşak tarafı ile kalp üzerine kuvvetli olarak bir iki kere vurulur. Bu darbe zaman zaman kalbi tekrar çalıştırır veya elektrik çarpmalarında olduğu gibi dakikada 300’e çıkan titreşimi normale döndürebilir. Eğer bu darbeler yarar sağlamaz ise yaşam desteğine geçilir.

 Tek Kişi ile Yaşam Desteği Vermek

Kalbi ve solunumu durmuş hasta ile karşılaşılırsa, eğer ortamda ilk yardım eğitimi almış bir kişi yoksa ve tek bir kurtarıcı varsa, o kişi hastaya tek başına müdahale edecektir. Hastanın derhâl sert ve düz bir zemine sırtı yere gelecek şekilde yatırılmalı, hava yolu açılmalı ve kalp masajı ile birlikte suni solunum uygulanmalıdır.

Kalp basısında kullanılacak el bölgesi

Ağız Yoluyla Suni Solunum

Kalp atışının olmasına rağmen hastanın solunumu durmuşsa hava yolu açılmalı, hava yolunun açılmasıyla solunum kendi kendine başlamazsa hemen suni solunuma geçilmelidir. Suni , solunumu durmuş hastanın akciğerlerine dışarıdan onları şişirecek kadar hava verilerek serbest çıkışın sağlanmasıdır. Suni solunum sadece kendiliğinden solunum yapamayan kişiler için uygulanır. Solunum yapan kişiye suni solunum yapmaya çalışmak, solunumun durmasına sebep olur.

Aletsiz suni solunum için üç farklı metot vardır

Ağızdan ağza

Ağızdan buruna

Silvester

Ağızdan Ağza ve Ağızdan Buruna Suni Solunum

Ağızdan ağza suni solunum, kurtarıcının hastanın burnunu kapatarak ağzından hava üflemek şeklinde yaptığı yarı aktif suni solunumdur. Aletsiz suni solunum yöntemleri arasında en etkin olanıdır.

Ağızdan buruna suni solunum ise kurtarıcının kazazedenin ağzını kapatarak burnundan hava üflemek şeklinde yaptığı yarı aktif suni solunumdur.

Hastanın ağzını açamadığı, ağız ve çevresindeki yara veya kimyasal bulaşıklar nedeni ile ağızdan ağza suni

solunum imkânının olmadığı durumlarda tercih edilir.Akciğerlerdeki havanın boşalması, kurtarıcının ağzını çekmesi ile kendi kendine pasif şekilde olur.

Kurtarıcı hava verdiğinde hastanın göğsünde şişme olduğunu görmelidir. Eğer şişme olmuyorsa hava yolunu kontrol etmeli ve bunun için gerekirse parmaklarını kullanmalıdır.

Suni solunumun periyodu dört yaş üstü insanlarda 5 saniyede 1’dir (Dakikada 12 keredir.).

Suni solunum, hastayı kendi kendine nefes alıp vermeye başlayıncaya veya işlem yetkili kişi tarafından devir alınıncaya kadar devam ettirilmelidir.

Suni solunum sırasında ara sıra kalp atışlarının da kontrolünde yarar vardır. Eğer kalp durursa derhâl yaşam desteğine yani kalp masajıyla birlikte suni solunuma geçilmelidir. Eğer kalp atıyor, solunum eski hâline dönmüş fakat hastanın bilinci hâlâ kapalı ise kazazede şuursuz insan pozisyonuna getirilir.

Silvester Yöntemi ile Suni Solunum Yapmak

Silvester yöntemi, kalbi atan fakat solunumu durmuş kazazedeye yaptırılan hareket ile kazazedenin pasif şekilde hava alıp vermesini sağlayan suni solunum yöntemidir. Sırtı yere gelecek şekilde sert zemine yatırılan kazazedenin omuzları yastık, ceket gibi bir şeyle yükseltilir.

Silvester yönteminde kazazedenin yatırılması

Kazazedenin baş tarafına geçilir ve her iki el ile kazazedenin el bileklerinden tutulur. Bu vaziyette kazazedenin diyaframına baskı yapılarak pasif olarak hava vermesi ve kollarının geri çekilerek pasif şekilde hava alması sağlanır. Periyot ağızdan ağıza da olduğu gibi dakikada on iki kez olup kazazede kendi kendine soluk alıp vermeye başlayıncaya veya yetkili kişi işlemi devir alıncaya kadar devam edilir.

Silvester Yönteminin Tercihi

Bazı durumlarda ağızdan ağza veya ağızdan buruna suni solunum yapılamaz. Örneğin ağız ve burun çevresindeki bazı zehirli ve asit özelliği olan bulaşıklar, kurtarıcı için tehlike arz eder veya yüzdeki yaralanmalar ağızdan ağza veya ağızdan buruna suni solunum tekniklerinin kullanımını engelleyebilir. O zaman suni solunumda bir başka seçenek olarak Silvester yöntemi uygulanmalıdır; ancak bu yöntem daha önce anlatılan yöntemden daha az etkilidir. Bu yöntem sadece ağızla yapılan suni solunum yöntemlerinin kullanılamadığı durumlarda tercih edilmelidir.

 

 

                                     Kalp basısı uygulanacak bölgeye ellerin yerleştirilmesi

Kalp masajında bası, kazazedenin göğüs kemiğinin alt ucundan 4-5 cm kadar (yetişkinlerde) yukarısına yapılır. Kalp masajı, kurtarıcının elleri birbirinin üzerinde ve kolları dik olarak kalp masaj noktasına periyodik baskı yapması şekli ile olur. Baskının periyodu saniyede bir keredir. Tek kişi ile yapılan bu masaj sırasında otuz kalp basısının arkasından iki çabuk suni solunum yaptırılarak yaşam desteği verilir

Yardımcılı Yaşam Desteği

Kalbi ve solunumu durmuş kazazedeyi bulduğunda, ortamda eğitimli bir başka kişi daha varsa, yaşam desteği iki kişi ile verilmelidir. Masajın yardımcı ile birlikte uygulanması her zaman tercih edilir çünkü bu şekilde suni dolaşım, suni solunumla birleştirilebilir ve masaj daha etkin hâle getirilebilir. İki kişi ile verilen yaşam desteğinde bir kişi yalnız kalp masajını yaparken diğeri suni solunum yapar. Bunun periyodu ise beş kalp masajına bir solunum şeklinde olur.

Yaşam Desteğinde Süre

Yaşam desteği süresince bir yandan da kazazede izlenir ve canlanma belirtileri görülmeye çalışılır. Canlanma belirtileri şunlardır

Göz bebeklerinin küçülmesi,

Yüze kan gelmesi,

Dudakların hareketlenmesi.

Bu belirtiler tek başına kazazedenin hayata döndüğünün göstergesi değildir. Ölüm hükmünün verilemediği hâllerde, doğru olarak yapılan kalp masajı ve suni solunum hasta da bu belirtileri verecektir. Bu belirtiler görüldüğü sürece yaşam desteğine devam edilir, ancak bu belirtiler yarım saat süren yaşam desteğine rağmen görülemezse ve ölüm belirtileri kesinleşirse ölüme hüküm verilerek yaşam desteğine son verilir.

Yaşam desteği sırasında zaman zaman kalp atışı şah damarından kontrol edilir. Bu kontrol, suni solunumun arkasından kalp masajına 2-3 saniye ara verilerek yapılır. Nabzın atmaya başladığı görülünce kalp masajına son verilir fakat hastaya kendiliğinden nefes alıncaya kadar suni solunuma devam edilir. Kendi kendine solunumun başlaması, akciğerlerdeki havanın boşaltılmasından sonra suni solunumun periyot dışı 1-2 saniye geciktirilmesi sırasında göğsün kendiliğinden şişmeye başlaması ile anlaşılabilir. Kendiliğinden solunum başlayınca da suni solunuma son verilir.

Kalp kasına yerleşerek (kalp kası iltihabı) oluşumuna sebep olan Covid-19 hastalığını atlatan kişilerin ilerleyen dönemlerde miyokardiyopati adı verilen kalp kası hastalığı ile karşı karşıya kalma riski artıyor.

Kalp yetmezliği gibi ağır kalp hastalığı olanlar ve diyabetik hasta gruplarında bağışıklık sistemlerinin baskılanmış olması koronavirüse yakalanma olasılığını yükseltmektedir. Bununla birlikte koronavirüse yakalanma halinde altta yatan kalp hastalığı durumu (Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, ağır kalp kapak hastalıkları ) ve şeker hastalığı varlığı hastalığın ağır seyretmesine ve hatta bazen ölümcül olmasına neden olabilir.

Gemi yaşamı, yük ve deniz çevresi emniyetini tehlikeye sokan bir kaza veya acil duruma maruz kalması halinde Kaptan,yaşamı korumak ve riskleri minimize etmek için gerekli gördüğü bütün önlemleri almakla sorumludur.

Bir Acil Durum olduğunda takip edilecek genel müdahale yolu COVID-19 Hastaları  ve Buna bağlı kalp rahatsızlıkları  Acil Durum Organizasyon Şeması  posterinde de eklenip belirtilmeli.Daha sonra Role Talimleri vasıtasıyla gerekli uygulamalı eğitimler verilmelidir.                      

Hastanın tehlikede olması halinde Kaptan, zamanında yardım çağırmalıdır. Durumun ciddiyetine bağlı olarak “Tehlike”, “Emniyet” veya “Aciliyet” mesajları vasıtasıyla Sahil muhafaza veya Kurtarma merkezleri ve civardaki diğer gemiler alarma geçirilmelidir.

Her ne kadar Muhtemel Acil Durumlarda alınabilecek önlemler Olayın tipi ve boyutuna bağlı olsa da, her zaman alınması gereken genel bazı acil önlemler vardır ki bunlar “İlk Önlemler” olarak isimlendirilmiştir.

İlk Önlemler (ÖRNEK)

               

                Şirketi haberdar edin Hastanın son durumu hakkında bilgi verin

                Acil Durum Tipini belirleyin

                Sahil muhafaza ve civardaki gemileri haberdar edin

                Müdahale ekibini, personeli ve teçhizatı oluşturup organize edin

                Yapacağınız ilk müdahale konusunda iletişime geçtiğiniz hekimden İlave bilgi toplayın

                Acil duruma müdahaleye başlayın

                Rapor etme yollarını faaliyete geçirip/ durum raporunu hazırlayın

              Tıbbi yardım ihtiyaçlarını belirleyin

                Kurtarma/Yardım ihtiyaçlarını belirleyin

                Olayların kaydını tutun

 Hasta karaya veriliyorsa aşağıdaki işlemler yapılmalıdır. (ÖRNEK)

 

•             Hastanın evraklarını kendisi ile gönderin

•             Kamarasında kalan eşyaları ve kullandığı ilaçları varsa şahitlerle birlikte tutanak tutarak tespit edin

•             Hasta ile ilgili durumunu şahitlerin yazılı ifadesini alın

              Hastanın yakınlarını arayıp vakit kaybetmeden haber verin

•             Hastayı vermek için normal rotadan bir sapma yapıldıysa sapmanın başlangıç zamanını

              Ve mevkii ni not alın.

•             Varış limanı acentesine ETA’daki gecikmeyi haber verin.

 

Sizde veya bir başkasında aniden, 5 dakikadan fazla süren hafif veya orta şiddette bile kalp krizinin karakteristik belirtileri ortaya çıkarsa, tereddüt etmeyin, hemen yanınızdaki Gemi personeliniyd bilgilendirin. 10 dakikadan fazla beklemeyin - böyle bir durumda hayati tehlike oluşturur. Bu ölümcül durumda sarhoş olmanın etkisi büyüktür . Gemi müretabbatını çağırmayı geciktirmek için makul bir mazeret olmadığını unutmayın. Kalp krizi belirtileriniz varsa ve kamaranızdaysanız personel çağırmanın bir yolu yoksa, Dahili telefondan köprüüstünü arayıp yardım isteyin Kesinlikle başka bir seçeneğiniz olmadıkça asla kendinizi yormayın. kalp krizi meydana gelirse, şirket talimatları izleyin.

Kalbe ve kolunuza Bir  ağrının gelmesiyle hemen oturun (tercihen bir sandalyede) veya yükseltilmiş bir yatak başlığı ile yatakta yatın, dilin altına bir tablet / kapsül koyun, kapsülü önceden ısırın, yutmayın); boynu serbest bırakın ve temiz hava beslemesini sağlayın (havalandırmayı veya pencereyi açın).

Dikkat! Kalp krizi geçiren bir hastanın doktorun özel iznine kadar ayağa kalkması, yürümesi, sigara içmesi ve yemek yemesi kesinlikle yasaktır.

Acil müdahale gerektiren durumlarda önemli olan ani gelişen çok özel bulguları fark etmek ve hayat kurtarıcı müdahaleyi yapmaktır. Çünkü sizlerin yapacağı bilinçli ilk yardım hayati öneme sahiptir.

İyileşen COVID-19 Hastaları  Gemide Çalışırken  Kalbinize ve  Sağlığınıza Dikkat Edin.

Gemiye çıkmadan Rutin kalp kontrollerinizi bir şey olsun olmasın yaptırın kontrol sonucu saptanacak örneğin kan yağları yüksekliği, hafif bir tansiyon yüksekliği gibi durumlarda önceden önlem alınarak daha sonra yaşanması muhtemel bir kalp krizi ya da inmeden korunmak mümkündür. Genelde herhangi bir bulgu vermediğinden yüksek kan yağları, yüksek tansiyon ve daha pek çok kalp hastalığı rutin kalp kontrollerinde ortaya çıkar. Rutin kontrolde kalp içinde kitle tespit edilip erken dönemde ameliyat edilerek hayatı kurtulan hastalarda vardır.

herkesin rutin kalp kontrollerini daha sık kullanılan adıyla kardiyolojik check- up larını önemsemesi ve düzenli yaptırması gerekir.

Kalp hastalıklarının pek çoğu rutin muayenede ortaya çıkar

Kardiyoloji ve kalp cerrahisindeki tanı ve tedavi yöntemlerinde son senelerdeki inanılmaz ilerlemelere karşın halen tüm dünyada ve tabiî ki ülkemizde de kalp hastalıklarına bağlı ölümler tüm ölümler arasında ilk sıradaki yerini korumaktadır. Bu nedenle hastalığa karşı önlem almak, erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. Hele hele risk faktörü dediğimiz kalp hastalığına geliyorum dedirten faktörler (sigara içimi, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığının fazla görülmesi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık, hareketsizlik, stres li yaşam vb) varsa mutlaka rutin kalp kontrolleri yapılmalıdır. Bunların hiç biri olmasa da doğuştan itibaren rutin kalp kontrolleri gerekmektedir. Doğuştan olan kalp anomalilerinin neredeyse tamamı bu rutin kontrollerde ortaya çıkmaktadır. Kalp kapak hastalıklarının çoğunun tanısı da rutin muayenede konmaktadır.

Kalp Semptomlarını Görmezden Gelmeyin

İster ani ister uzun süredir devam eden bir kalp probleminiz varsa, bir doktora görünmek şarttır. Ancak koronavirüs pandemisinin ortasında, herkes kalp sorunları için tıbbi yardım almıyor -  kalp krizi ,  kalp yetmezliği , (düzensiz kalp atışları) ve diğerleri gibi potansiyel olarak ciddi olanlar bile.

Kalp hastalığı riski, hafif bir vakada bile COVID'den sonra artıyor

Kapsamlı bir çalışma, bir SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra kalp krizi ve inme dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinde uzun vadeli, önemli bir artış olduğunu gösteriyor.

hafif bir COVID-19 vakasının bile bir kişinin tanıdan sonraki en az bir yıl boyunca kardiyovasküler sorun riskini artırabileceğini gösteriyor . Araştırmacılar, kalp yetmezliği ve inme gibi birçok durumun oranlarının, COVID-19'dan iyileşen kişilerde, hastalığı olmayan benzer kişilere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.

Hastalık gelmeden önce sağlığınızın kıymetini bilin

Kronik kalp hastalığı olan hastalar

Covid-19 salgını sırasında, kronik kalp hastalığı olan hastalar, özellikle şiddetli koronavirüs enfeksiyonu riski nedeniyle en savunmasız hasta grubudur.  Bu nedenle, enfeksiyonu önlemek için mümkün olan tüm önlemleri almaları gerekir. Tansiyonunuzu, nabzınızı ölçün, bir uzman Doktor tarafından verilen ilaçları alın ve planlanan doktora ziyaretleri ertelemeyin.Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri varsa,Vakit kaybetmeden hemen T.C Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Gemide Sağlık Danışma yardım hattı Aranmalı (0212 444 83 53) [email protected] Durumunuzu eksiksiz Doktora bildirip Yardım almalısınız.

Doktor tarafından önerilen Mümkün olan tüm önlemlerin alınması  uzman Doktor tarafından verilen ilaçların alınması ve planlanan doktor ziyaretlerini Gemi nerde olursa olsun doktora görünmeyi ertelemeyin. Revir ve Medical storda Covid-19 ile ilgili tavsiye edilen ilaçları Tam ve eksiksiz temin edip, Gemide bulundurunuz.

COVİD-19 ve RUH SAĞLIĞI

Covid-19 virüsü iki şekilde sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Birincisi, virüsün doğrudan oluşturduğu bedensel sağlık problemleri, diğeri ise salgın ile ilişkili anksiyete, panik ve endişe gibi ruh sağlığı sorunlarıdır. Covid-19 sadece bir medikal sağlık krizi olarak değil, aynı zamanda akıl sağlığı için de acil durum olarak düşünülmelidir. Bulaşıcı hastalıklar sadece bireylerin fiziksel sağlığını etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda enfekte olsun olmasın tüm nüfusun psikolojik sağlığını da etkilemektedir.

Sağlık altyapımızın gelişmişliği ve kısa sürede alınan tedbirler insanımızı çok daha kötü sonuçlardan alıkoymuştur. Ülkemiz ayrıca diğer pek çok ülkenin aksine sağlık riskine rağmen mücadeleci, özverili ve çözüm odaklı, bilgi ve donanım yüklü bir sağlık ordusuna sahiptir.

Bu zorlu pandemi döneminde korku ve kaygı, gerginlik, her zamankinden daha çabuk yorulmak doğal tepkilerdir, bu tepkilerde aşırılık olması, günlük hayatımızı belirgin biçimde bozması halinde ruhsal destek almaktan da kaçınılmamalıdır.

Yurtlarına iade edilemeyen gemi İnsanları uluslararası yasal kontrat sürelerinin çok üzerinde gemilerde çalışmak zorunda kalmıştır.

Bulundukları limanlarda dışarı çıkamamaları, sağlık hizmetlerinden yararlanamamaları gibi liman devleti otoritelerinin getirmiş olduğu artan kısıtlamalar nedeniyle Gemi İnsanları  COVID-19 pandemi krizinin sonucu olarak önemli mağduriyetler yaşamışlardır.

Türk personelin yurda iadesinin kolaylaştırılması gerekmektedir, özellikle gemi insanları’ nın değişim Süresince yaşanan sorunlara acil alternatif çözümlerinin de getirilmesi gerekmektedir.

Yazıma son verirken Kalbinizi korumak için yediklerinize içtiklerinize dikkat edin ve nefes egzersizleri yapın, sosyal mesafe, daha da iyisi, kendi kendine izolasyon, düzenli el yıkama vb. Fazla kilolu kişiler hasta kişilerle herhangi bir temastan kaçınmalı ve solunum yolu hastalığı belirtileri görüldüğünde hemen bir doktora başvurulmalıdır.

 

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi

Birol Çetinkaya

Pruvanız  neta , denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

 

Kaynaklar :

Nature Med . https://www.nature.com/articles/s41591-022-01689-3 (2022).

https://www.hopkinsmedicine.org

Megep Modülü

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.