Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Bureau Veritas'ın Ayak Oyununa Kurban Türk Loydu Mu?

21 Temmuz 2015, Salı 12:17


Ulaştırma Bakanlığınca, Bureau Veritas'ın yetkileri, yanıltıcı sertifika düzenleme ve Bureau Veritas Deniz ve Gemi Sınıflandırma Hizmetleri Ltd. Şti. adında bir şirket kurup, bu şirketi de devletten gizleyerek yetkisiz bir şekilde çalıştırması gerekçesiyle 02 Eylül 2014 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 02.09.2014 tarih ve 41692 sayılı yazısı ile 8 Ağustos 2015 tarihinden itibaren kaldırılmış olup denizdeki faaliyetlerine son verilmişti.

Ulaştırma Bakanlığı'nın bu kararına itiraz eden Bureau Veritas devlete karşı açtığı bu mahkemeyi de Ankara 13. İdare Mahkemesinin 2015 / 835 sayılı, 22 Mayıs 2015 tarihindeki kararıyla kaybetti. 

Bu demekti ki bundan sonra Bureau Veritasdenizcilik sektöründe faaliyet gösteremez.

Bu karar bir bakıma Türk devletinin eski bir kapütülasyon zihniyetine, onların sadece rant için yaptığı ayak oyunlarına dur demesiydi.

Zira Ankara 13. İdare Mahkemesinin kararında Bureau Veritas'ın devlet adına düzenlediği belgelerin gerçeği yansıtmadığı, İdare adına yetkilerini kötüye kullandığı, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği daha önceki yargı kararlarında da açıkça görüldüğü, güven ilişkisinin ortadan kalktığı açıkça görülmüştür ibareleri yer alıyor.

Buraya kadar her şey bir klas - gözetim kurumunun yaptığı kanunsuz işlerin ortaya konması, güven ilişkisinin ortadan kalktığının mahkeme kararıyla tespitidir. Ancak Türkiye'deki rantından vaz geçmeyen Bureau Veritas faaliyetine devam edebilmek için ayak oyunlarını sürdürmeye devam ettiği görülmekte, kendine yandaş olup, devletine ihanet edebilecek kişi ve kurumları kendine çekebilmek için çaba sarfetttiği aşikar.

Bakanlığın iptal kararından sonra verdiği sertifikaların hukuken tartışmalı olduğu ileri sürülürken Bureau Veritas ne hikmetse(!) kendine yandaş bazı bürokratlar ve iş adamları bulmakta fazla zorlanmıyor. Bu ranttan da pay almak isteyen birileri hep çıkıyor.

8 Ağustos 2015 tarihinden itibaren resmen faaliyeti duracak olan Bureau Verias'ın faaliyetine devam edebilmesi için yeni ayak oyununa ne yazık ki Türkiye'nin göz bebeği, uluslararası olması gereken Türk Loydu'nun kurban edilmeye çalışıldığını duyduk. İnanamadık. Araştırdık... Ne yazık ki duyduklarımız doğrulandı! Türk Loydu ile Bureau Veritas'ın ortak basın açıklamasını önümüzdeki hafta yapacak olduklarını öğrendik.

Yaptığımız araştırmada Türk Loydu ile Bureau Veritas'ın aslında önceki yönetim döneminde ön anlaşma yaptığı, yeni yönetiminde bu anlaşmayı kendilerine daha fazla yarar sağlayacak hale getirmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Şimdi soruyoruz... Devletin faaliyetine son verdiği bir yabancı şirket olan Bureau Veritas?ı yeniden sisteme taşımak isteyen kimler? Hangi gerekçe ile bu anlaşmayı yapıyorlar? Bu Devlete ihanet Değil Mi?

Türk Loydu?nun yeni yönetim kurulu bildiğimiz tanıdığımız kadarıyla her biri kıymetli, devletine inanan, ciddi vatansever insanlar. Böyle bir anlaşmayı kabul edeceklerini sanmıyoruz...

Devletin reddettiği yabancı, eski kapitülasyon zihniyetini  yeniden sisteme sokmak isteyenler, Türkiye'nin göz bebeği olan Türk Loydu'nu güven itibarını kaybetmiş, gerçek dışı sertifika verdiği mahkemelerce tespit edilmiş bir müesse ile aynı çanağa sokanlar, tarih önünde bu vebali sırtlarında taşıyacaklardır.

Duyduklarımızın, öğrendiklerimizin gerçek olmamasını diliyoruz...


Deniz ticaret41 yasında