A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Büyük Buluşma

26 Eylül 2022, Pazartesi 13:27
reklam yerim makale içi

21 Eylül 2022 günü arkadaşım Gökhan Aktan, bana 24 Eylül 2022 tarihinde ‘’Esentepe Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nde 3. Buluşma’’nın yapılacağını haber vererek davet etti. Whatsapp’dan bana şöyle bir mesaj geçmişti: ‘’Eksiksiz Hazırız’’

 

Hasan Negiş'in kardeşi Fatoş bacımız 

 

Doğrusunu söylemek gerekirse, 24 Eylül 2022 tarihini iple çektim. Çünkü yıllardır görmediğim arkadaşlarımla, ağabeylerimle, bacılarımla, ablalarımla, yengelerimle görüşecektim.

 

Semih Baydar 'namı diğer Dozer Semih', solunda eniştesi Bilge Gökçen

 

Gün geldi, çattı. Artık buluşmaya saatler, dakikalar kalmıştı. Buluşma Esentepe Muhtarlığı’nın arkasında bulunan dernek lokalinin bahçesinde yapılacaktı.

 

Masanın başındaki Karateci Oğuz, sağ tarafında torunu ve eşi, masanın sağında Bilge Gökçen'in eşi Neşe Bacım ve Haluk Doğu

 

Mahallemizden biraz bahsetmek gerekirse; İstanbul’un Şişli ilçesine bağlı Esentepe Mahallesi… 

 

Soldan sağa ayakta duran Güven Cantürk, Güven Cantürk'ün solunda oturan Hasan Negiş, afişin solundaki Gökhan Aktan...

 

Esentepe Mahallesi’nin bir mensubu olmaktan HER ZAMAN GURUR DUYDUM.

 

Okuyucularımız ‘’Ne alaka?’’ derlerse Esentepe Mahallesi’nde, yüksek binalardan güneybatıya bakarsanız İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi bağlantı noktası Kızkulesi, Kadıköy, Sarayburnu, Prens Adaları, Hayırsız Ada, Yassı Ada şayet hava lodos ise Bozburun Yarımadası’nı görürsünüz. Esentepe Mahallesi, Şişli ilçesine bağlı olsa bile Beşiktaş ilçesine çok daha yakın mesafedeyiz.

 

Birde Esentepe’den yetişen TÜRK DENİZ KUVVETLERİ mensupları vardır. Onlar; merhum (E.) Dz. Albay Mahmut Celalettin Aktan, merhum 8. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hilmi Fırat, 22. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, (E.) Dz. Kıdemli Albay Bora Or, Müstafi Dz. Teğmen Güray Açıkalın, (E.) Dz. Kıdemli Albay Kaya Doğusel, (E.) Dz. Kıdemli Albay Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanı Hüseyin Ertan, (E.) Amiral Özbek Gürgün, (E.) Dz. Kıdemli Albay Egemen Tolga, (E.) Dz. Kıdemli Albay Savaş Tarcan, (E.) Tümamiral Metin Açimus…

 

Ablalarım, yengelerim ve bacılarım...

 

Birde sivil denizcilerimiz var. Yapı Endüstri Merkezi’nden emekli olan yelken tutkunu Güven Cantürk, yelken tutkunu Tuncay Yenilmez ve en son yelkenlisini kendi yapan bendeniz B. Hulusi Gürbüz. Bütün bu organizasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştiren ikinci jenerasyonun temsilcisi arkadaşımız GÖKHAN AKTAN’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

 

                                                BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

 

Toplantıya özellikle erken geldim. Gelecek arkadaşlarımı uzun yıllar görmemiştim. Benden daha sık görüşen Gökhan ve Haluk bana söyleceklerdi. Nitekim Karateci Oğuz'a oturduğumuz evi söyleyince beni hatırladı. Ağır bir korona geçirmiştim. Üzerinden on altı ay geçti fakat hala toparlanamadım. Aşağıda paylaşılan link'teki ‘’Klakson’’ yazımdan detayları öğrenebilirsiniz.

https://www.denizticaretgazetesi.org/makale/klakson-1962

Buluşmada birinci jenerasyondan Çetin Gökdeniz ağabey, kardeşi Mehmet ağabey. Çetin ağabeyimin bu grubun oluşmasında çok büyük katkısı var. Kendisine huzurlarınızda çok teşekkür ederim. Mehmet ağabey Türkiye’de PANÇO olarak bilinir. Esentepeli Mehmet derseniz başka Mehmetlerle karıştırırlar. Örneğin Diş Hekimi Laz Mehmet. Panço derseniz herkes tanır. Mesela hepimizin severek dinlediği ve tanıdığı sanatçı Seyyal Taner…

 

Gökhan Aktan'ın eşi Deniz Aktan ve Seyyal Taner

 

Birde üçüncü jenerasyonumuz var. Oliver Twist rolü ile hatırlayacağınız Aycan Tezyel kardeşimiz, aranjör Şanar Yurdatapan ve kardeşi sinema sanatçısı Lale Mansur, Gazetecileri Sitesi'nden Erkin Koray, tüm topluma mal olmuş sanatçı kardeşimiz Kerem Görsev ilk aklıma gelenler.

 

Bende iz bırakan mahalle arkadaşlarımızdan Mesut’tan bahsetmek istiyorum. Yekta’nın kardeşi, okuldan sıra arkadaşım, kalem sevgisi ile bilinen Mesut… Mesut her gün bizim evin önüne gelir, Birlik Apartmanı’nın birinci katında oturan Feray ablaya aşık olduğundan her sabah Feray ablaya serenad yapar, Feray abla da balkona çıkar, tebessüm ederdi. Hep bekledim, bakalım Feray abla ne zaman Mesut’un kafasına kovayla su dökecek diye. Mesut ile alakalı başka anım şöyle: Çoğumuzun gittiği Esentepe Ortaokulu’nda ben, Gazeteciler Sitesi’nden Koca Kafa Müjdat ve Mesut aynı sırada oturuyorduk. Sınıfta herkesin kalemleri kayboluyordu. Mesut’un kalem sevgisi de herkes tarafından biliniyordu. Bir gün, bir arkadaşımıza Mesut kalem verirken ceketinin sol iç cebinde yaklaşık otuz tane çeşitli model kalem fark edildi. Herkes kalemini almak için Mesut’un ceketini çıkardı. Mesut, her ne kadar olaya çok büyük tepki gösterse de herkes kalemine ulaşmıştı.

 

(E.) Muhabere Kıdemli Albay Cihan Kızıltan, Ressam Ertuğrul Türkben ile üçümüzün ortak anısına gelince; vatani görevim için Mamak Muhabere okuluna gittiğim zaman karşıma Haber Merkez Bölüğü kadro onbaşılarından olan Ertuğrul karşıma çıktı. Bir süre sonra Cihan, bizim bölüğümüze Bölük Komutan Vekili olarak tayin olmuştu. Ertuğrul ile ikimiz Cihan’ın bir an önce başka birliğe gitmesi için dua ediyorduk ve nitekim duamız kabul oldu. Galiba Cihan, GES Komutanlığı’na gitti. Ertuğrul ile ikimiz de rahat ettik. Nedenini sorarsanız; Cihan bölükteki öğle yemeklerinde Ertuğrul ile beni zoraki masasına oturtturuyordu. Kendisine ‘’Komutanım’’ dediğimiz zaman bize kızıyordu. Tabii bu arada bize herkes gıcık oluyordu. Cihan tayin olunca rahatladık ve üzerimizdeki baskı kalktı.

 

Soldan sağa; Gökhan Aktan'ın oğlu Efe Aktan, Muammer Atacan

 

Bir de Esentepe’nin Pele Recep’i vardı. Toplantıya gelir diye bekledik fakat gelmedi. Namından anlaşıldığı gibi Rece Pelep çok iyi futbol oynuyordu ve bana göre günümüzdeki futbolcuların hepsini cebinden çıkartırdı.

 

Mete Sepken ve Karateci Oğuz

 

Toplantıdaki büyük sürprizlerden biri Mete Sepken’in (Kıbrıs Gazisi Amfibi Deniz Piyadesi) Filipinlerden Türkiye’ye gelmesinin toplantı zamanına denk gelmesiydi. Mete ile ilgili hatıralarımdan biri: Mete harçlığından daima kağıt beş lirayı bana emanet ederdi. ‘’Hulusi, ben istesem bile bana bunu sakın verme. Sende emanet kalsın. Çünkü ben çok çabuk harcıyorum.’’ derdi.

 

Yavuz Ergin İzci Ocağı, Samanlı Dağları Sudüşen Şelalesi Kampı - 1973

Sudüşen kampına giderken verilen mola

 

İkinci jenerasyonun çok büyük bölümü, ağabeyim Doğan Gürbüz’ün (Kimya Mühendisi / Sanayici) kurduğu Yavuz Ergin İzci Ocağı’nda izcilik yapmıştı. Dev-Genç’in kurucularından Mustafa İlker Gürkan ağabeyinin kardeşi Türker Gürkan’ın izcilik yaptığı günlerde Ahtapot ekibinden hatırladığım isimler ise Yurdunsun Tolga, Egemen Tolga ve Atilla Arbak.

Tuzla Mankafa Adası kampı - 1971

Gemlik Karacaeli bakanlık sabit tesisinde konaklandığı zaman

 

Benim ekibimde birinci ve ikinci jenerasyonun arasında ara jenerasyon olarak bulunan Hasan Negiş, Oğuz Ertan, Haluk, merhum Cezmi Karabel, merhum Sadık Parmaksız, merhum Armağan Aktaş, Hakkı Yenilmez, Gazeteciler Sitesi’nden bacım Koca Kafa Müjdat’ın kardeşi Seher Karaca Hacıonbaşılar’ın eşi merhum Yavuz Karaca vardı. Hatırladığım isimler bunlar. Mehmet ağabey’in (PANÇO) bana merhum Armağan’ın cenazesinde söylediği sözü hiç unutmuyorum. Ekibimin ismi Vatoz’du. Mehmet Ağabey (PANÇO) ‘’Hulusi senin ekibe çok dikkat et.’’ dedi. O günden beri düşünüyorum. Benim ekibe nasıl dikkat edecektim?

 

Gemlik Karacaeli'den Termal Üvezpınar Köyü'ne Bozburun yarımadasına enine geçiş yürüyüşü molası

Geçiş molası

 

Esentepe’nin özellikle emekli subay evleri 1’inci ve 2’inci kısım bloklarında ikamet eden arkadaşlarımız ile Türker Gürkan’ın bizleri organize etmesi neticesinde Zincirlikuyu’da ki bugün yerinde Koç Holding’e ait binaların bulunduğu ABD Det 69 numaralı karakolu taciz ediyorduk.

      

Çanakkale Şehitler Abidesi'nde ve Yalova Yukarı Teşvikiye Köyü Dipsiz Göl kraterine yürüyüş

 

Gayrettepe Astoria avm’nin yanında bulunan Nevtron iş hanının falanca katında da Amerikalılarının sosyal tesisi bulunduğu için İstanbul’a Amerikan uçak gemisi geldiği zaman Conilerin ilk uğrak yeri oluyordu. Coniler eğlendikten sonra 1 km mesafedeki Zincirlikuyu Det 69 karakoluna giderken biz onları ‘’Yankee Go Home’’ sözleriyle taciz ediyorduk.

      

Yalova Laledere Köyü'nde verilen mola ve Dipsizgöl kraterinde atış eğitimi

      

Dipsizgöl kraterine doğru ilerlerken ve yıllar sonra Dipsizgöl'de Sadık Parmaksız ile köylünün karşılaşması... Sadık Parmaksız soruyor ''O, sen misin?''

      

Beşpınar Yaylası kampı dönüşü Sugören Köyü'nde verilen mola / Bu Esentepeli kim? Tanıyan var mı?

 

Anlatacağım daha çok şey var ama bu sayfalar yetmez. Buluşmamızın ortalarında şimdi aramızda olmayan Doğu ağabey, Ayı Kemal (İlker Başbuğ'un kayınbiraderi), Onur Baykent, Armağan Aktaş, Sadık Parmaksız, Yavuz Karaca, Baba Metin, Korkut ve kızkardeşi Beyhan, Yıldız Posta Caddesi'nde bulunan Yıldız Blok Apartmanının üst katlarda bulunan dairesinden ruhsal sıkıntıdan dolayı intihar eden Figen, ilkokul 5. sınıftan arkadaşım Komunist Teoman, Şeyma (kardeşim S. Servet Gürbüz’ün-Tekstil Yüksek Mühendisi- ilkokuldan sınıf arkadaşı, Gazeteciler Sitesi’nden Osman ve ismini hatırlayamadığım arkadaşlarımız için saygı duruşunda bulunduk.

Bu yazım vesilesi ile hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

Bu yazıyı yazmak benim için hem çok güzeldi hem çok hüzünlüydü. Gökhan Aktan’dan 2023 yılının buluşmasını bahara almasını rica ettim. Çetin ağabeyimden de aynısını rica ediyorum.

Tatil olmasına rağmen görev başı yapıp bu yazımı yayına hazırlayan Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Özge Durmuş ve gazetemizin bağlı olduğu Doruk Ajans personeline huzurlarınızda teşekkür ederim.

Çalışma arkadaşlarım bu yazıyı yayına hazırlarken maalesef Gökhan Aktan'dan acı bir haber aldık. Necati Kılıçer arkadaşımız vefat etmiş. 

Saygılarımla

 

Fotoğraflar: Efe Aktan, Kaya Yaman, B. Hulusi Gürbüz

Fotoğraf Arşivi: Yelkencinin Gazetesi

Video: Efe Aktan, Kaya Yaman, Gökhan Aktan

Yazı: B. Hulusi Gürbüz / K. Y. Koordinatörü

26/09/2022

Yayına Hazırlayan: Özge Durmuş / K. Y. Yazı İşleri Md.

Grafik: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşu

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.