A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Büyük Yarış’ın Rotası Göcek’e Uzatıldı

05 Aralık 2023, Salı 12:58
reklam yerim makale içi

TAYK tarafından düzenlenen ve “Büyük Yarış”, “Aşşa Yarışı” ya da “Güney Yarışı” gibi farklı isimlerle de anılan Deniz Kuvvetleri Kupası’nın rotasında değişikliğe gidildi. 13-15 Temmuz tarihleri arasında 53’üncüsü yapılacak Deniz Kuvvetleri Kupası, İstanbul Boğazı’nın kuzeyindeki Garipçe’den başlayacak ve Ege’de Ikaria ile Rodos’u güneyinden geçip Göcek’te tamamlanacak.


Türkiye’nin en uzun mesafeli yat yarışı olan Deniz Kuvvetleri Kupası’nın 53’üncü yılında rotada köklü değişiklikler yapıldı.

Start yeri Çengelköy’den İstanbul Boğazı’nın kuzeyindeki Garipçe’ye alındı. Filo, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nı dümen sularında bıraktıktan sonra Ege Denizi’ne açılacak.


FOURNI KANALI ROTADA YOK

Tek etap halinde gerçekleşecek yarışta, civarnaları ile ünlü Fourni Kanalı ilk kez rota dışında bırakıldı.

Tekneler geçen yıl olduğu gibi Sakız Adası’nın batısından geçerek Fourni Kanalı’nın batısındaki Ikaria Adası’nı, ardından Rodos Adası’nı iskelelerinde görerek yaklaşık 555 deniz mili mesafeli mücadelelerini Göcek’te tamamlayacak. Arkasında ise IRC Türkiye Yat Şampiyonası olmayacak.

Söz konusu değişiklik, Deniz Kuvvetleri Kupası’nı düzenleyen Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü’nün (TAYK) Moda Deniz Kulübü’nde 28 Kasım Salı günü yapılan yıllık Yatçı Toplantısı’nda ele alındı ve tartışıldı.



ROTA “SIKINTILI” BULUNDU

TAYK Genel Müdürü Can Giray’ın 2024 sezonundaki faaliyetleri hakkındaki bilgilendirme konuşmasının ardından söz alan katılımcılardan bazılar rotanın Göcek’e uzatılmasından duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

Bu “rahatsızlıklar” dört ana başlık altında toplandı. İlki, filoda eskisi gibi deneyimli yelkencilerin giderek azalmasına karşılık, yelken okullarında eğitim alıp yarışlara katılan kursiyerlerdi.

Filoyu domine eden “kursiyerler” için bu rota “zorlayıcı” bulundu. Denizde fazladan iki gün daha geçirilmesi bazı sıkıntıları beraberinde getirebilirdi.

İkinci sırayı, teknelerin yarış sonrası İstanbul’a transferinde yaşanacak zorluk, üçüncü sırayı da Göcek’in dövize endeksli “yüksek maliyetli” bir bölge olarak değerlendirilmesi aldı.

Dördüncü sırada “kurtarma ve güvenlik” konusu vardı. Ege Denizi’nin uluslararası suları kullanılacağı için herhangi bir yardım istenmesi durumunda Türk ve Yunan makamları arasında oluşabilecek sıkıntılar dile getirildi.


AMAÇ BİLGİ VE DENEYİM KAZANDIRMAK

Genel Müdür Can Giray, “Bu zorlukları aşabileceğimize ve açık deniz yat yarışçılığında seviyemizi yükseltebileceğine olan inancımız yüzünden bu adımı attık. Amacımız sizleri mutlu etmek” dedi.

Giray, bu yüzden ilk kez Deniz Kuvvetleri Kupası’nın Yarış İlanı’nı yıl bitmeden yayınlayacaklarını ve ekiplere 7-8 aylık bir hazırlık zamanı tanındığını belirtti.



Tartışmaların sürmesi üzerine söz alan TAYK Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Yurdum, “Böylesine zorlayıcı bir rotanın bizi geliştireceğine inanıyorum. Günlük yarışların aksine bu rotada ekip yönetimi, vardiya düzeni, gıda tüketimi gibi ayrıntılar öne çıkacak. Yurt dışında Sicilya’nın dönüldüğü 600 millik yarışa katılan ekiplerimiz var. Ne demek istediğimi onlar çok iyi anlamışlardır” diye konuştu.

“RİSK DİĞER YARIŞLARDAN YÜKSEK DEĞİL”

Öte yandan böyle bir mücadelenin, yıllar boyu anlatılacak anıların biriktirilmesi için büyük fırsat olacağını savunan Yurdum, şöyle devam etti:

“Bu nedenle heyecanını yitiren açık deniz yarışçılığımızı geliştireceği düşüncesi ile ciddi bir adım attık. Ancak istemeyenler çoğunluğu oluşturuyorsa daha kolay bir rota konusunda tartışabiliriz. O nedenle bu değişikliği sizlere erken duyurmak istedik.

"MARMARA KUPASI DAHA ZOR BİR YARIŞ"

Bana göre Marmara Kupası, 70 millik orsa kolu nedeniyle daha zorlayıcı bir yarış. O yüzden de katılımcı sayısı her geçen yıl düşüyor. Deniz Kuvvetleri Kupası’nın ise ‘kolayına’ bir rotası var. Yokuş aşağı gidiyorsunuz. Bu yıl belki Rodos - Göcek arası biraz zorlayabilir, o kadar.

Güvenlik konusuna gelince…

Koy içi yarışlarda da kritik, hatta ölümle sonuçlanan kazalar yaşanabiliyor. Örnekleri hatırlayacaksınız. Dolayısıyla Deniz Kuvvetleri Kupası’ndaki rota daha tehlikeli değil.”   


UYDU TAKİP SİSTEMİ

TAYK Yatçı Toplantısı’nda Aydın Yurdum ve Can Giray, “Tekne Takip Sistemi” hakkındaki girişimlerine de değindi.

Halen kullanılmakta olan GSM tabanlı sistemin Marmara, özellikle de Ege’deki “kör noktalar” yüzünden yeterli olmadığı belirtildi. Bu nedenle teknelerin uydu üzerinden kesintisiz izlenebileceği YB uygulaması için görüşmelerin sürdüğü ifade edildi.

     - Uydu Takip Sistemi: YB Tracking >>

Bu sistemle ayrıca reytingleri girilecek teknelerin daha yarış devam ederken düzeltilmiş resmi olmayan sıralamasını görebilmek de mümkün olacak.

Yerleştirilecek cihazların tekne başına maliyeti 50 Euro olacak. Ancak 800 Euro depozito ücreti söz konusu.


RUS YELKENCİLER HEVESLİ

Öte yandan özellikle Marmaris ve Göcek bölgelerindeki yarışlara katılan Rus ekiplerden çoğunun 53. Deniz Kuvvetleri Kupası’na katılmak için hevesli oldukları yolunda bilgiler ulaşıyor.

Ancak onların “takıldıkları” noktalar daha başka. Rotanın 600 deniz milinin gerisinde kalması ve orsa bacağı olmaması dışında, Büyük Yarış'ın Türkiye Yat Şampiyonası ile devam etmemesini eleştiriyorlar.



82 MİLLİK ERDEK’TEN, 555 MİLLİK GÖCEK’E…    

TAYK’ın 52 yıllık tarihinde 82 deniz mili mesafeli Erdek yarışı ile başlayan, Donanma Vakfı Cemiyeti, ardından Deniz Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Kupası adı daha sonra Deniz Kuvvetleri Kupası olarak değiştirilen etkinlikte bugüne kadar rotada pek çok kez değişiklik yapıldı.

Gelibolu etaplı Çeşme parkurunda, durak yeri Bozcaada olarak değiştirildi, rota mesafesi 270 deniz miline yükseldi. Arada Ayvalık’ta durulan ve Müsellim Kanalı’nın (Midilli’nin doğusu) kullanıldığı yarışlar da oldu.

Sonra Kuşadası’na uzatılan rota mesafesi 316 deniz miline ulaştı. Kuşadası’ndan sonra adrenalin seviyesi hayli yüksek bir Pire denemesi de gerçekleşti.

Start yeri Heybeliada’dan (o zamanlar Deniz Harp Okulu) İstanbul Boğazı’na, Çengelköy’e taşındı. Bozcaada duraklı ya da tek etaplı mücadelede sıra 295 deniz mili mesafeli Sığacık’a geldi. Son olarak filo tek etap olarak 390 deniz mili mesafeli Bodrum Turgutreis’e yelken bastı.   

Geçen yıl (2022), Sakız Adası iskelede bırakıldı ve Ege Denizi’nin orta sularına çıkan tekneler, bu yılın planlamasına göre Ikaria ve Rodos’un rotaya eklenmesi ile “suyun bu bölgesini” daha fazla kullanacak.

Bakalım son hali ile 555 deniz mili olarak tasarlanan Göcek menzilli mücadelede son karar ne olacak?  


SEZONUN İLK YARIŞI FERCO KUPASI

TAYK’ta 2024 sezonu 20-21 Nisan tarihlerinde yapılacak Ferco Komodorlar Kupası ile başlayacak ve 2-3 Kasım tarihlerindeki MDK-Prens Adaları Kupası ile sona erecek.

8’i TAYK Trofesi’ne, 3’ü Açıkdeniz Trofesi’ne dahil 2024 programında trofe dışında da 5 yarış yer alıyor. Bu arada trofe dışındaki yarışlarla 19 Mayıs Atatürk Kupası, 1 Temmuz Kabotaj Kupası ve 30 Ağustos Zafer Kupası Destek sınıfına açık olacak.  

TAYK, 2024 yılında IRC bant aralıklarında değişikliğe gitmedi.
 

TAYK 2024 YILI YARIŞ TAKVİMİ

TROFE YARIŞLARI

1) 20-21 Nisan Ferco Komodorlar Kupası
2) 11 Mayıs HDI Kupası
3) 19 Mayıs 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası (İstanbul Boğazı)
4) 8-9 Haziran GİSBİR Kupası
5) 30 Haziran-1 Temmuz  MDK Kabotaj Kupası İstanbul Sailing Week (İstanbul Boğazı) 
6) 10 Ağustos BDK Kupası
7) 16-18 Ağustos Eker Olympos Regatta
8) 30 Ağustos-1 Eylül Zafer Bayramı Sahil Güvenlik Kupası


AÇIKDENİZ TROFESİ

1) 13-18 Temmuz  53. Deniz Kuvvetleri Kupası (İstanbul-Göcek) 
2) 28-29 Eylül MDK-Marmara Kupası
3) 2-3 Kasım MDK-Prens Adaları Kupası


TROFE DIŞI YARIŞLAR

1) 3-4 Ağustos  Fifty-Fifty Sailing Cup
2) 14-15 Eylül Dragut Kupası
3) 10-13 Ekim Ayvalık Zeytin Hasadı Kupası 
4) 12 Ekim Aqua Florya Cup
5) 19-20 Ekim Knidos Kupası 2. Yıl


DESTEK SINIFI YARIŞLARI

 19 Mayıs Atatürk Kupası
 Temmuz Kabotaj Kupası
 30 Ağustos Zafer Kupası


NOT: Destek sınıfı TAYK 2024 Trofesi'nin dışında kalan tüm yarışlara katılabilecek.       

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.