A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

DENİZCİ TOPLUM MUYUZ? BANA GÖRE DEĞİLİZ ( 1. Bölüm )

04 Eylül 2018, Salı 18:03
reklam yerim makale içi
DENİZCİ TOPLUM MUYUZ? BANA GÖRE DEĞİLİZ ( 1. Bölüm )
 
              Son yıllarda yazılım grupları, çeşitli dernek ve topluluklar üstüne basa basa biz denizciyiz, Türkiye denizcileşmelidir, diğer başkaları biz şöyle denizciyiz ötekisi biz böyle yelkenciyiz, ben çok iyi yelkenciyim, Ege’ye tek başıma gidip geliyorum, MF֒nün şarkısındaki gibi Dünyayı Ben Tek Başına Dolaşıp Geldim ( Bize ne, dolaştınsa kendin için dolaştın, imkanım olsa bile ki istesem imkan yaratırım fakat yinede gitmem. BENİM YURDUMDA ÇOK DAHA GÜZEL GEZİLECEK YERLER VAR ). Diğer bir başka gruplarda sadece SOSYETİK YELKENCİLER var, onlar kendilerine denizci demezler, BİZ YELKENCİYİZ derler. FAKAT DENİZCİLİK KURALLARIYLA HAREKET ETTİKLERİNİ UNUTURLAR. Hele ki Yelken Kulüpleri, biri diğerini beğenmez. Üyelerinin çoğu kibirlidir. Bunların içindeki bazı tipler DENİZİN ORTASINDA KALDIĞI VAKİT NORMAL ZAMANDA SELAM BİLE VERMEDİĞİ 6m SANDALI OLAN DENİZCİDEN YARDIM İSTER VE 6m SANDALI OLAN DENİZCİ 15m’LİK YELKENLİYİ YEDEKLEYEREK LİMANA GETİRİR. İŞİ BİTTİĞİ İÇİN 15m’LİK YELKENLİNİN SAHİBİ onu yedekleyen denizciye beş kuruş para vermediği gibi bir daha hiç tanımaz.(Bu olay en son Foça’da yaşanmıştır).  Zaten  KENDİNİ BORÇLU HİSSEDENLER BORÇLU OLDUKLARI KİŞİYİ HİÇ SEVMEZLERMİŞ. Yine başka bir grup; orada da Armatörler, Tersaneciler, Malzemeciler vardır ( odaları kast etmiyorum, odalar değil ) gruplardan bahsediyorum. Onlarında içindeki büyük çoğunluk tepeden bakarlar. Diğer bir başka grup Deniz Subayları. Kurmay olmayanlar kurmay olanlar için bize tepeden bakıyorlar derler ve hatta bu tepeden bakmalarını emekli oldukları vakitte sürdürdüklerini ve hatta ve hatta sivil olan bizleri kendi emirlerinde zannetmektedirler.

               DENİZCİ TEK TARİFTİR, ARİF OLAN ANLAR.

                Amatörce başlayan bu duygu isteyen kişi tarafından profesyonelliğe dönüşür. Profesyonel olan hiç mi kendi zevkine denizde dolaşmıyor mu? Ona profesyonel oldun, profesyonel mi kal diyorlar?

               Amatör balıkçı balığı yakalıyor, evinde götürüp yiyor, komşusuna veriyor veya fazlasını üç kuruşa sattığı vakit birden profesyonel mi oluyor? Ne olursa olsun O DENİZCİDİR. Bana göre ayırım yapılmaz. Aynı kavram Balıkadam, Sanayi Dalgıcı ve diğer sınıflar içinde geçerlidir, sonuçta hepsi denizcidir.

               Fakat biz denizci toplum değiliz. Nüfusun yüzdesine bakarsanız Sandaldan, Gemiye kadar olan adet / personel olarak yüzde de neyi kastettiğimi anlarsınız.

               Yukarıda bahsettiğim gruplar çok fazladır. Mensuplarının maalesef çok büyük bölümü
 
K          İ         B         İ         R        L         İ        D       İ       R

                 YÜCE ALLAH KİBİRLİLERİ HİÇ SEVMEZ.

                  Denizcinin tarifini en iyi  Yüksek Denizcilik Okulu hocalarından merhum Halit GÜRDENİZ kaleme almıştır ve DENİZCİLİK MESLEĞİ ve DEĞERLERİ olarak günümüzde halen okunması, okutulması, anlatılması gereklidir.

                    HALİT GÜRDENİZ’İN DENİZCİYİ TARİFİ:


 

             Yukarıda merhum HALİT GÜRDENİZ’İN kaleme aldığını incelediğimiz vakit kaç kişi BU TARİFE UYUYOR? Büyük çoğunluk uymuyor. Demek ki biz DENİZCİ TOPLUM DEĞİLİZ.
                                                                                                  
                    Devam edecektir