A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

DONDURMACI HALİL / KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI'NIN 43.YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE

30 Haziran 2017, Cuma 19:51
reklam yerim makale içi


DONDURMACI HALİL / KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN 43.YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE
 
 
          Yoksulluktan gelen fakat çok çalışkan ve dürüst bir insan, tahsili kendi ifadesiyle ilkokul 1’den terk olan içki, sigara, kumar bilmeyen Halil KÜREK  Mersin’de uzun yıllar kendi yaptığı dondurmayı, limonatayı ve cezeryeyi seyyar olarak satmak suretiyle geçimini sağlar. Fakat çocuklara karşı şefkat dolu aynı zamanda  VATANSEVER ve ASKERİNİ SEVEN bir insan olduğundan birçok defa dondurma almak için parası olmayan çocuklara, her seferinde sonra alırız diyerek güleryüzle ikramda bulunduğu, bu durumu kabul etmeyen çocukların anne babalarına da çok küçük bir siftah ver yeter diyerek yüzünden tebessümü eksik etmeyerek yürüyerek gittiği her yerde anlatılır.
            ASKER SEVGİSİNE GELİNCE :
         Bildiğiniz gibi Mersin çok sıcak bir ilimizdir. Seyyar olarak satış yaparken, askeri birliklerin önünden geçerken, nöbet tutan askerlere  çarşı izninde rastladıklarına da hep limonata ikram ettiği vatani görevini yapanlar tarafından anlatılmıştır.
         Eşinin de evlenmek için kendisine kaçtığını anlatırmış. 1960 yılında kendi dükkânını açar. İşlerini daha da büyütmüştür. Bu kez Mersin Limanı’nı ziyaret eden TÜRK DENİZ KUVVETLERİ SAVAŞ GEMİLERİNE tepsilerle cezerye götürerek ikram ettiği donanmada hep anlatılır.
         Aradan yıllar geçer. Yıl 1974 :
         Ordumuz KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NA hazırlanmaktadır. Denizden çıkarma yapacak birliklerimiz  1974 Temmuz ayında Mersin’de çıkarma birliklerinin arkasındaki araziyi Ankara’dan gelen 28.Motorlu Piyade Tümeni, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan 50.Piyade Alayı, Deniz Piyade Anfibi Taburu, Jandarma Komandoları ile  yurdumuzun başka bölgelerinden intikal eden birlikler doldurmuştur.
        Hava çok sıcak, Mehmetçik açık arazide güneşin altında tam teçhizat çıkarma gemilerine binmek için emir bekliyor.
        BU DURUMDAN ÇOK ETKİLENEN dondurmacı HALİL gece gündüz çıkarma gemilerine binecek olan Mehmetçiğe 20 TEMMUZ 1974 sabah erken hareket edene kadar ve daha sonra KIBRIS’a nakledilmek üzere gelen binlerce Mehmetçiğe HİÇBİR ÜCRET ALMADAN; O, YÜZÜNDEN HİÇ EKSİK ETMEDİĞİ TEBESSÜMÜ İLE SÜREKLİ LİMONATA TAŞIR VE İKRAM EDER.
        Mehmetçikle o esnada yaptığı sohbetlerinde ısrarla başka ihtiyaçları olup olmadığını her ikramda bulunduğu askere sorar.
        20 TEMMUZ 1974 GÜNÜ TÜRK ORDUSU DENİZDEN DALGALAR HALİNDE KIBRIS’A ÇIKARMA YAPAR. KAYSERİ HAVA İNDİRME / PARAŞÜTÇÜ KOMANDOLAR BEŞPARMAK DAĞLAR’NIN ARKASINA – BOLU DAĞ KOMANDO TABURU HELİKOPTERLE ALÇAK İNDİRMEYİ GERÇEKLEŞTİRİRLER.
        BİRKAÇ GÜN SONRA RUMLAR ACELE AVRUPA DEVLETLERİNİN ARACI OLMALARINI İSTERLER. ATEŞKES İLAN EDİLİR. GÖRÜŞMELER BAŞLAR. BU ESNADA ADADAN RUMLARIN TÜRK KÖYLERİNDE TOPLU KATLİAMLAR YAPTIKLARI HABERLERİ GELİR. BUNUN ÜZERİNE GÖRÜŞMELER SONLANDIRILIR. 14 AĞUSTOS 1974 GÜNÜ TÜRK ORDUSU 2.HAREKÂTA BAŞLAR VE KIBRIS’TAKİ BUGÜNKÜ HUDUDLARA ERİŞİLİR.
         ŞANLI ORDUMUZ DENİZ AŞIRI BU HAREKÂTI BAŞARIYLA SONUÇLANDIRMIŞTIR.
         KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NDA 498 VATAN EVLADI ŞEHİT OLMUŞTUR.
       Bazıları bu harekâtı basit gibi gösterip küçümserler. Oysa yıllarca hazırlık yapılmıştır.
       Güçlü devletler denizaşırı harekâtın zor olduğunu bilirler , ORDUMUZUN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ KIBRIS ÇIKARMASINI çok uzun  süre incelemişlerdir.
       Yaşı benim gibi 60’ın üzerinde olan VATANSEVERLER Türk Donanma Cemiyeti’nin ‘’MİLLET YAPAR’’ kampanyasının 20 Temmuz 1974 günü için yapıldığını bilirler.
       ‘’MİLLET YAPAR’’ kampanyasını daha ileride bilmeyenler için ayrıyeten kaleme alacağım.
       Dondurmacı Halil KÜREK artık bütün Türkiye’de hem askere olan sevgisi hemde  dondurması ve cezeryesiyle bilinmektedir. Bu süre zarfında TÜRK DENİZ KUVVETLERİ tarafından herzaman SIRADIŞI BİR İTİBAR görmüştür. Ona itibar göstermeyenleri de HEP İKAZ ETMİŞLERDİR.
           Geçen zaman içinde Hac farizesini de yerine getirmiştir.
       Yaşı hayli ilerlemiştir. 80 yaşında damar tıkanıklığından 7 Haziran 2011 tarihinde VEFAT EDER.
       TÜRK DENİZ KUVVETLERİ Dondurmacı Halil KÜREK’i hiçbir zaman unutmamıştır.
          VEFA BORCUNU ÖDEME ZAMANI GELMİŞTİR. CENAZESİNİ SAHİPLENİR.         
          CENAZESİNDE DEVLET PROTOKOLÜ UYGULANIR.
          TÜRK BAYRAĞI'NA SARILI CENAZESİ; BAHRİYELİLERİN OMUZUNDA, BANDO EŞLİĞİNDE/ASKERİ TÖRENLE EBEDİ İSTİRAHATGAHINA TAŞINIR. SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIR.
          Dondurmacı Halil KÜREK vefat edeli 6 yıl oldu.
          KENDİSİNİ KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN 43.YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ.
MEKÂNIN CENNET, RUHUN ŞAD OLSUN ’’DONDURMACI HALİL KÜREK…….’’
   KUVVA UNUTMAZ