A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Euro Kuru ve Amatör Denizcilik

18 Kasım 2021, Perşembe 14:47
reklam yerim makale içi

EURO KURU VE AMATÖR DENİZCİLİK

 

Bu yazıyı hazırladığım gün (18 kasım 2021) ve saatte (12.00)  1 Euro = 12,22 TL oldu.

 

Marinalar genel olarak Euro kurundan işlem yapıyor. Üstelik her yıl Euro üzerinden zamlar yapıyor. İki yıl önce Euro üzerinden % 30 – 40 zam yapmışlardı ve buna itiraz eden yoktu.

 

Şimdi zam yapacaklar mı diye kendime sormadan edemiyorum. Acaba marina müşterisi amatör denizciler bu soruyu soruyor mu? Yoksa milyon euroluk tekneleri olan ve dahi kasalarında TL yerine döviz tutan sözde amatör denizcilerden utanıp soru sormaktan bile çekinir haldeler  mi?

 

Üstelik, pandemi yüzünden 2021 mayıs ve haziran aylarında, denizcilikten bihaber ama cüzdanları oldukça kabarık birileri peynir ekmek gibi tekne satın aldılar. Milyon euroluk katamaranlar tarihi satış rekorlarını 2-3 kez katladı. Denize çıkıp korona mikrobunun bulaşmayacağı izole tatil yapacaklarmış.

 

Marinalar zaten doluydu, bu furyada taştı. O kadar ki koylarda, kıçtan kara yapmayı bir kenara bırakın, alargada durmak için bile alan kalmadı. Kendilerine gecelemek için yer bulamayan çok sayıda tekne, gecelemek için hiç makul olmayan ve benim gibilerin 10 yıl önce uzaktan bile itibar etmediği koyları doldurdular. O koylarda bile yer kalmadı.

 

Hal böyle iken, marinalarda yer bulamayan milyon euroluk tekneler kışlamak için koy ararken, marinaların Euro üzerinden kallavi bir zam yapmamaları mümkün mü?

 

Pek tabii ki, marinaların itibarlı müşterisi olan, milyon euroluk tekne sahibi döviz zenginlerine, yapılacak Euro zammı % 100 bile olsa dokunmaz.

 

Ama genel olarak marina dışındaki barınaklarda barınmaya çalışan amatör denizcilere bu zamlar çok ağır gelecek. Çünkü marinaları barınaklar da izleyecek. Zayıf cüzdanları tamamen boşalacak.  Muhtemelen borçlanacaklar. Ya da teknelerini koylarda bırakacaklar. İçinde yaşamıyorlarsa bir müddet sonra, bir fırtına sırasında teknelerini kaybedecekler. Veya teknelerini satacaklar.

 

Amatör denizciler yine sızlanacak, şikayet edecek, hükümet başta olmak üzere herkesi suçlayacak.

 

Ama sızlanmayı, şikayet etmeyi, ağlamayı adet haline getirmiş amatör denizciler, şimdiye kadar olduğu gibi kendilerinde hiç kabahat bulmayacaklar. Özeleştiri yapmayacaklar.

 

Hatta kurucu başkanı olduğum, 7’nci faaliyet yılını sürdüren, AdbDer – Amatör DenizcilerBarınak Derneği’ni ve beni bile beceriksizlik ve bir şey yapamamakla suçlayacaklar.

 

Ben bu gidişi durdurmak için ne yaptım?” sorusunu kendilerine hiç sormayacaklar.

 

Ama ben ve AdbDer bu soruyu amatör denizcilere soruyoruz ve soracağız. SİZ NE YAPTINIZ?

 

AdbDer en azından uğraştı. Hala çalışıyor. Teknemi satmış olmama ve bundan sonra AdbDer barınakları kurulsa bile tekne almaya niyetim olmadığı halde ben çalışıyorum. Dernek üyeleri emek sarfetmeseler bile yıldan yıla küçük bir aidat ödeyerek, genel kurullara katılarak desteklerini esirgemiyorlar. YA SİZ NE YAPTINIZ?

 

AdbDer’e üye olup destek olmak fikri hiç aklınıza geldi mi? Bizim bilemediğimiz veya gözümüzden kaçan bir hususu, konuyu bize hatırlattınız mı, öğrettiniz mi? Hayır, bunları yapmadınız.

 

Bazılarınız başka dernekler kurdu, başka kurulan derneklere üye oldu. Buraya kadar güzel. AdbDer derneklerin birleşmesi ve güçbirliği yapması için çağrı yaptı. Bu çağrıya cevap verdiniz mi? Hayır, cevap vermediniz. Peki sizin dernekleriniz başarılı oldu mu?

 

Ne ekersen onu biçersin.

 

Bir şey ekmezsen aç kalırsın.

 

Amatör denizciler ekmediklerini biçemeyecek. Sızlanmaya devam edecek ve bir müddet sonra teknesiz kaldıklarında şikayet etmeyi bırakacak.

 

Su akacak ve yine yolunu bulacak.

 

Ama bugünün amatör denizcileri yarın olmayacak.

 

BUGÜNÜN AMATÖR DENİZCİLERİ VAR OLMAYI HAK ETMİYOR.

 

Yarın başka amatör denizcilik ve amatör denizciler olacak.

 

Belki de olmayacak.

 

Hilmi Atilla ÖZBANK

18/11/2021