A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

EYY SAHTEKAR GEMİ ADAMI DOLANDIRICILARI, SABIR TAŞIRMA

19 Ekim 2023, Perşembe 17:57
EYY SAHTEKAR GEMİ ADAMI DOLANDIRICILARI, SABIR TAŞIRMA
reklam yerim makale içi

EYY DOLANDIRICIlAR BU HAYAT PAHALILIĞIN’DA ŞAŞIRMA İNSANLARIN EKMEĞİ İLE OYNAYIP SABRINI TAŞIRMA


Günümüz dünyasında dijital çağın etkisi, her alanda belirgin bir şekilde görülmektedir. Özellikle internet ve iletişim ağları yeni bir kültür ortamına imkân sağlamaktadır. Diğer mecralardan farklı olarak dijital kültür ortamlarında bilginin çok hızlı bir şekilde yayılması ise pek çok sonuç doğurmuştur.Sahte haberlere en çok maruz kalan ülkeler arasında birinci sırada yeralmaktayız. Bilgi kirliliğinin sebep olduğu yaygın  medya içeriklerinin nasıl ve hangi biçimlerde algılandığını çözümleyen yöntemi  İnternet ve sosyal medya üzerinden elde edilen sonuçlarla sahte ve yalan haber yayılımını engelleyebilecek önerilerle birlikte Başta bu yalan haberlerin önüne nasıl geçebiliriz sorusuna cevap aramaktadır.


Twitter, Youtube, İnstagram, Facebook,Telegram,WhatsApp ve son zamanlarda da TikTok gibi sosyal medya uygulamalarında çok daha hızlı bir biçimde dolandırıcılar  ilanlar verip. İnternet kullanıcılarına, kamoyuna seri bir şekilde sunulması Dolandırıcılarında işlerini kolaylaştırmış olmakta .Dolandırıcılar en popüler kariyer sitellerine ilanlarını rahatlıkla verebilmekte Gemi arayıp iş bulamayan gemiinsanlarını dolandırmak için tuzağa düşürmektedirler. Takipçi sayısını yükseltme, ilgi çekme, gibi birçok amaçla yapılan yalan haberler, bir denetimden geçmeden büyük kitlelere ulaşabilmektedir. Haberin doğruluğunu teyit etmeden bu etkileşime katılan medya kullanıcıları, bu yayılımı hızlandıran temel faktör konumundadırlar. Bilinçli yada bilinçsiz yayılan her türlü sahte, yalan bilgiler küçük büyük fark etmeksizin birçok problemlerede sebep oluşturmaktadır.Hiçbir gerçekliği olmayan, tamamen uydurma asparagas Yalan haberlerdir. Sahte haber ise eksik veya yanlış bilgiden oluşabildiği gibi gerçek bir bilginin eksik ya da taraflı olarak sunulması şeklinde açıklanabilir. 


Sahte haberlerde aktarılan doğru bilgilere ek olarak doğru olmayan bilgiler de iletilmiş olur. Gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi geleneksel medya tarafından hazırlanan içerikler, haber tüketicisi tarafından yoruma kapalı bir özellik taşır. Okuyucu haberi alır ancak inanıp inanmadığı konusunda bir görüş beyan edemez. Ancak geleneksel medyanın tek taraflı sunduğu haber içerikleri genellikle bir denetime tabii tutulduktan sonra kitlelere sunulur. Günümüzdeki yeni medya şeklinde adlandırılan sosyal medya ağlarında ise sunulan haberler, çoğu zaman sorgulanmaksızın ve haber kaynağına bakılmaksızın etkileşime girmektedir.Yorumlara ve fikir beyanlarına açık olması münasebetiyle de genellikle bir tartışma ya da kaos ortamı yaratmaktadır. Bireylerin kendi inanç ve duygularına yakın haberleri doğru kabul etme potansiyelleri yüksektir. Buna bir de dünyada yaşanan küresel çaptaki krizlerde eklenince sorgulama yetkisi neredeyse yok gibidir.

Dünya çapında sahte haberlerle mücadelede birçok platform kurulmuştur. Türkiye’de ise Doğruluk Payı, Teyit.org, Malumatfuruş, Doğruluğu Ne? ve Yalansavar gibi doğrulama platformları mevcuttur. Ancak etkileşime giren her yalan ve sahte haber, hızlı bir veri akışıyla vatandaş kitlesine iletildiğinden bu haberlerin teyitlerinin yapılıp tekrar sunulması geniş çaplı bir çözüm sağlamamaktadır.

Yalan veya sahte haberin yapılması art niyet arz ederken paylaşımı kasıtsız olabilir. Bu sebeple bu tür haberlerin yayılmasının önlenmesinde öncelikli olarak bilinçli haber okuru ve iyi bir medya takibini yapmak gerekmektedir.Yapılan sahte ve yalan haberlere inanılmasında duygu ve inançların etkisinin yanı sıra araştırma yapmaktan kaçınma gibi etkenlerin olduğu anlaşılmıştır.

Türkiye,de problemlerimizi ciddiye alıp çözüm aramamız gerektiğine dair yeni yeni farkındalık oluşmakta edevlet üzerinden devletimiz vatandaşlarımızı koruma altına alabilmek için emlak ve araç satış işlerini yapanların uçuk fiyatlarını kontrol altına almak ve önüne geçebilmek için bir takım satış ilanları sahteciliği için önlemler alınmakta sanırım ,Denizcilikle ilgili edevlet üzerinden Gemiinsanlarıyla ilgili bu konularda yeni bir  sistem oluşturulmalı sahte ilan verilmemesi için  edevlet sistemi üzerinden Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından ilan  onayı olmadan tüm sosyal medyalarda ilanlar yasaklanmalı yayınlanmamalıdır.

Sosyal Medya okurluğunun önemini bir kere daha ortaya koymaktadır. Özellikle iletişim fakültelerinde bu konulara yönelik ders içerikleri program hazırlanmalı ve okutulmalıdır.


Bilinçli bir medya okur yazarı olmak ve yanlış bilgi yayma amaçlarına karşı gerekli tedbirleri almak amacıyla:
⦁    Şüpheli bağlantılardan kaçınmanız, doğruluğuna inanmadığınız linklere tıklamamanız,

⦁    Haberi yerli ve yabancı sitelerden teyit etmeniz,

⦁    Doğruluğundan şüphe ettiğiniz haberleri paylaşmamanız, paylaştığınız her haberin teyidini yapmış olmanız,

⦁    Resmî kurumların açıklamalarını takip etmeniz,Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Ticaret Odası

⦁    Haberin tarihine ve içeriklerine dikkat etmeniz,

⦁    Haberin kaynağını araştırmanız,

⦁    Sahte olduğundan emin olduğunuz haberleri yalanlayıp doğrusunu paylaşmanız,Savcılığa bir vatandaşlık görevi olarak bildirmeniz.


Yeni Gemiinsanı olmuş Denize çıkmak isteyen vatandaşlarımızı Dolandırmayı alışkanlık haline getirenlerin çeşitli aldatmaca ve oyunları vardır,Hiçbir nitelik veya eğitim gerektirmeyen,sadece yalan konuşmasını iyi bilen ,insanları söylediği yalanlarla ikna kabiliyeti yüksek dolgun maaşla iş teklifleriyle mağdur insanlara gemide iş varmış gibi umut vaat edip sonra parayı kaptıktan sonra ortadan kaybolan bu  tipler,yakalanıp cezasını çekmelidirler  fırsattan istifade hile peşinde koşaDolandırdığınız insanların Ailevi ekonomik durumlarını dahi düşünmeden, Evinde Hastası varmı yokmu yeni doğmuş bebeği olabilir, sakat engelli çocuğu olabilir,Bakıma muhtaç annesi,Babası olabilir.Yazık günah değilmi  acımadan ,utanmadan darda olan bu insanları Aileleriyle birlikte mağdur etmeye ne hakkınız cesarettiniz var.  Şahsım,adına sizlerden utanç duyuyorum.Sizler Türk değilsiniz insanı da değilsiniz .

Yarın öbür gün kolluk kuvvetlerince yakalanınca o kadar hakkını yediğiniz insanların vebali üzerinizde iken ne olur bilemem. Denize çıkmak isteyen insanların yakasından düşün artık .

Yeni gemi insanları Bugünlerde gerçek dışı, yanıltıcı bilgi ve haberlere karşı her zamankinden daha çok dikkatli olmalısınız Kaynağı belli olmayan, resmi makamların doğrulamadığı hiç bir bilgiye itibar etmeyiniz.

Dolandırıcıların Ağlarına düşürdükleri Denizci adaylarının sabırlarını zorlayarak sosyal medyada dolaşan gerçek dışı asparagas bilgilerle ilan vererek, yaymak böylesi olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde ciddi zararlara yol açacağı bilincinde olmalısınız.


Sevgili Denizci adayları Aşağıda yazan internet adresine giriş yapıp hangi İl Yada İlçeye bağlıysanız oranın Liman başkanlığına gidip sormak istediğiniz kafanıza takılan konuları Gemiadamları servisinden öğrenebilirsiniz, size anlatılanları ,yanlış anlamamak için not alın anlamadıysanız tekrar sorun ,orda çalışan görevli memur arkadaşlar size muhakkak yardımcı olacaklardır.

İnternet adresi https://www.uab.gov.tr/liman-bas-kanliklari   sitesine girip size en yakın ikamet etmiş olduğunuz Liman Başkanlıklarında  gemiadamları servisinden istekleriniz bilgiyi öğrenebilirsiniz, internette, gazetelede çıkan yalan, yanlış ilanlara inanmayın Umut tacirlerinin garantili iş vaadlerine' kesinlikle kanmayın Bunların vicdanı yok ardamarları çatlamış o yüzden karınları hiç doymuyor. 
 
Umut tacirlerinin Denize çıkmak isteyen insanları ağına düşürmek için türlü türlü planları,yalanları var.Gazete ,sosyal medya ,internet gibi her yerde janjanlı ilanlar,reklamlar verip makyajlı güzel görüntü sergilerler. Umut tacirleri İlanlarında süper lüks mega yatların , çok büyük yolcu gemilerinin, resimlerini koyuyorlar ki göz alıcı olsun.ve siz onları arayın Sosyal medyada hepiniz muhakkak görmüşsünüzdür . 3000-5000 dolar maaş + en yüksekten sigorta girişi  aklınıza gelebilecek cezbedici ne varsa koca koca ilanları ile piyasada enayi avına çıkmışlar ,nedense kimse bunlara dur diyemiyor çünki herşey yasal gözüküyor.

Siz siz olun İlk başta Umut tacirlerini Hissettiğiniz an topuklayın arkanıza bile bakmadan kaçın, sakın dolandırıcıları aramaya falan da kalkmayın ikna kabiliyetleri çok yüksek olduğundan kolayca ikna edebilirler.

Denizcilik mesleği binlerce insanın ekmek parasını kazandığı haklarınızın sözleşmelerle korunduğu hukuki olarak kuralların ağır ,sorumluluk gerektiren  bir iş olduğunu unutmayın. Derslerde size  anlatılıyor olmasına rağmen yinede dolandırıcıların ağına .İstemeden de olsa düşebilirsiniz direk onları dinlemeden telefonu yüzüne kapatın. Onları dinlerseniz ikna kabiliyetleri yüksek olduğundan Türlü yalanlarla ikna edip iş kaçmasın diye alel ,acele mağdurların hem son paralarını alıp paraları yoksa başkalarından borç aldırarak oda olmadı kredi çektirip para eline geçtikten sonra ortadan kaybolan bu dolandırıcılar Türk Denizciliğine’de büyük zarar vermektedirler.
                           
Yeni Gemiinsanlarını dolandırılmasına çanak tutan ,zemin hazırlayan yardım yataklık yapanları da kolluk kuvvetleri yakın takibe almıştır.Suçlular er yada geç ortaya çıkartılıp Türk Adaleti önünde Yargılanıp Donandırdıkları zor günlerinde mağdur ettikleri insanların parallarını faiziyle birlikte ödettirilip  başka insanlara da zarar vermesin diye cezalandırılıp gün yüzü göstermemek gerekir.


Eğitim aldığınız Kurslarda A dan Z ye herşey anlatılıyor sizlere dolandırıcılardan uzak durulması gerektiği konusunda sürekli uyarıyorsunuz .internette gemiinsanlarının medyadaki sohbet platformlarında iş vaadi ile nasıl dolandırıldıklarını ,yaşadıkları olumsuz tecrübelerini başlarına neler geldiğini diğer insanlarada ders olsun diye sağolsun en ince ayrıntısına ismine ,cismine ,adresine varıncaya kadar yorumlarında yazmışlar Doğru olanda,yalan haber olanda olabilir ben bilemem orasını ama böyle bir gerçek var ortada  kim doğru söylüyor kim yalan söylüyor istenirse mesaj atan şikayet eden cevap veren IP numarasından istenirse  bulunur gerçi telefon ,isimlerine varıncaya dek yazmışlar devletin kolluk güçleri dolandırıldığınızı bilmesi için oraya yazarak değil sadece gidip resmi birimlerden dolandırıcılar hakkında Şikayetçi olmazsanız yatırdığınız paranın dekontu,diğer kanıtlarla birlikte başvurun sonra sonucu bekleyip takip edin ,Her şeyi Devletten beklememek gerekir .Bu tür olay yaşarsanız Savcılığa gidip suç duyurusunda bulunun ki bu dolandırıcılar bu kadar rahat hareket edemesinler.Bireysel Kendi başınıza asla hareket etmeyin. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır. Suç duyurusunda bulunma hakkını kullanmazsa, dolandırıcılığın basit halinde failler aleyhine cezai işlem yapılmaz Diye biliyorum Bu işin uzmanlarına danışabilirsiniz..

Alıntı yazı            BİR İBRET ÖYKÜSÜ: Gemide ayda 3000 USD kazanma vaadleri..
Merhaba,
Yaklaşık dört yıl önce başıma gelen bir iş bulma öykümü sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunun sebebi de aradan dört yıl geçmesine rağmen bu hikayemin baş kahramanlarının hala böyle ilanlar vererek kendilerine yeni "av" aramaları...Yıl 2000; Ben ekonomik zorluklardan dolayı üniversiteyi bırakmış, kendime güzel bir iş arıyordum. Bir gün şöyle bir ilanla karşılaştım;"Amerika'da gemilerde garson veya fotoğrafçı olarak çalışarak ayda 3000 USD kazanma fırsatı! Deneyim şart değil sadece gerekli olan ingilizce bilgisidir."Oh ne ala!, üniversiteyi terketmeden hazırlık da okumuştum..”iki yıl çalışsam bir ev alırım herhalde” diye düşündüm ve bir CV yolladım.
Beni birkaç gün sonra bir beyefendi aradı ve görüşmemiz gerektiğini, telefonda detay veremeyeceğini söyledi. (Daha sonra bu beyefendi'yi tanıyınca aslında bu kısa telefon görüşmesinin sebebinin bu beyefendinin küçücük bir telefon parasını bile hesaplamış olması olduğu gerçeğini öğrendim. Evet! Belki de inanması zor ama gerçek!!!!

)Ofisine gittim. Ben aslında fotoğrafçı olursam daha mutlu çalışabileceğimden bahsettiysem de asıl amacımın kısa zamanda para biriktirmek olduğunu anlayan sevgili işverenim beni, bir şekilde garson olarak gitmeye ikna etti... (Daha sonraları bunun asıl nedeninin de gemiye gönderdiği garson başına aldığı komisyonun fotoğrafçıya oranla daha fazla olduğunu öğrendim!) Ee, peki nasıl olacak deneyimim yok artı, üniversiteyi de terk ettim maddi zorluklar nedeniyle filan desem de, her şeyi halledeceğini, işin o kısmıyla kendi ilgileneceğini söyledi.. Adama bütün samimiyetimle soruyorum; gerçekten 3000 USD kazanabilecek miyim? "Tabii, yeter ki iste zaten 1000 USD maaşın var geriye kalanı da senin performansınla orantılı olacak bahşişlerden oluşuyor" dedi.


Vay be rahmetli babam bile 3000 USD ı kaç ayda kazanıyordu???? Fakat bu arada sevgili işverenim işin yoruculuğundan filan bahsetmeyi de ihmal etmiyor hani.. 12 saat 7 gün çalışacağımı ve restoranda çalışmanın zor olduğundan ara ara bahsediyor tabii... (Ne iyi bi ağabey!) Daha ilk gittiğim gün yalap sap ingilizcesiyle bana bir iki bir şey sordu ve yeterli olduğuma da oracıkta karar verdi tabi... OHHHH! iş buldum, sefam olsun.. Hem de çok kazanacağım, çoookkk!!!
Ben tam çıkmak üzereyim, bana dedi ki;
"haa! bu arada ben burada turizm deneyimi olmayan arkadaşlara eğitim veriyorum ki, mulakatta Amerika’dan gelecek olan Recruitment Specialist'e mahcup olmasınlar, onların da şansı olsun.."AAA!! Ne kadar iyi diyorum tabii ki ben..
"Ama ilk önce su kitapçığı alman lazım bunun içinde şarap, yemek ve soslar anlatılıyor, bak"diye uzattı elime bir tane. Güzelmiş dedim, o kitap (çık) için 20 milyon TL istedi benden... O anda aklımdan gecenler "eh canım kaz gelicek yerden tavuk esirgenmez, nolur ki sanki, o adamcağız da para kazanıcak bir şekilde... Verdim parayı cumartesi eğitimlere başlamak için ofisinde sözleştik.....

Cumartesi eğitime gittim, benim gibi umutları olan gençler heyecanla ağabeylerini dinliyorlar, ondan gemiye gidebilmenin 3 altın kuralını öğreniyorlardı. Dersin sonunda sevgili ağabeyimiz beni odasına çağırdı ve bu eğitimin 350 Dolar olduğunu söyledi.. Açıkçası birden şaşırdım ama sonra zaten bu eğitimin bedelsiz olması tuhaf olurdu diye düşündüm. 350 USD da iyi para napsam, kimden borç alsam diye düşünürken anneme bunu soyleyemeden dayımdan borç aldım ve bunu gemiye gider gitmez göndereceğime söz verdim...


5 Hafta bitti, insanlarda bir heyecan, gerilim, acaba Amerikalı Recruitment Specialist bizi gemide garson olmaya yeterli bulacak mı... ? Mülakat günü yaklaştıkça bu heyecan bende de daha çok arttı çünkü hayatımda hiç büyük servis tepsisi görmemiştim bile... Diğerleri deneyimli en azından... Ama Allahtan altın kalpli ağabey bana 3 adet kapı gibi referans ayarlıyor, kendim bile inanamıyorum.. hem de böyle antetli kağıda filan yani.. Aaa.. Bir de bakmışım ki Ankara Hilton’da ben 1 yıldır garsonluk yapıyorum.. Walla ben bile inandım yani...

İki tane daha vardı sanırım İstanbul the Marmara biri de Kemerde bir tatil koyu... Nerden baksan meslekte 4 yılım var, tabii eğitimler de bunu destekliyor, oldu mu size deneyimli, referanslı, bir garson!!! Amerikalı beni almasın da kimi alsın di mi :) Bu arada bu işveren beyefendiye ağabey filan demeye başladım, samimi olduk yani.. Eh, o kadar sahte evrak düzenlemeye teşvik etti beni .... Bu arada da bu evrak kıyağını unutmamamı söylüyor yani diğer deneyimsiz adaylardan ücret almış da beni sevdiğinden kıyak yapmış yani... Ne iyi adam..
Mülakat günü geldi çattı... Amerikalıyla görüşmek için İstanbul’da bir otel ayarlanmış. E tabiiki otobüsü bu abi organize ediyo, başka şekilde gidemezsin İstanbula, gitsen bile o ayırtılan otobüsün parasını vericeksin yani kaçarı yok...

Neyse canım kaz gelicek ya, tavuğu esirgemenin vakti diil.. zaten birkac milyon bu daha pahalı, olsun.. birbirimizi kırmayalım.. Gemiye gidince ailem de rahat edicek ben de.. Yolda yine para toplanıyor... Ne parası, diye soruyorum. Mülakatı yapacak Amerikalıya hediye alınacakmış, Amerikalılar çok severmiş böyle jestleri.. Neyse canım 20 milyon değil mi, sırf işe alsın da... Mülakatın detaylı anlatılacak bir şeyi yok açıkçası.. Amerikalıya o otellerde çalıştığımı ve bu işi sevdiğimi söylüyorum. O da inanıyor bana, alıyor beni işe!!!! Tamam artık sıkıntılar geride kaldı..

Artık dönme vakti eve, annemi arıyorum, dayımı arıyorum... Otobüsle dönerken bir hesap numarası veriyor abimiz ve pazartesi hesabında 600 USD görmek istediğini söylüyor. Öhö Öhö 600 USD mi? Nerden bulayım ben o parayı, napıcam? Ne için diye soruyorum, cevap pek tatmin edici değil ama napalim yüzdük artık kuyruğuna geldik pes edilmez ki.... Sağlık raporu ve vize parası.. Vize parası mi? Vizeyi kendimiz almıycaz mı diye soruyorum, cevap tabiiki de HAYIR!!! E sağlık raporu da 10 milyon mu neydi ben ehliyeti aldığımda.. Neyse, ben altı saatimi yolda parayı nasıl bulacağımı düşünürken varıyoruz Ankara’ya.. Bu arada herkeste bir dedikodu aslında Amerikalıya hediye filan alınmamış diye.. Neyse canım, kazanıcam ya ayda 3000 USD!Birkaç gün sonra gidiyorum sağlık raporu almaya hastaneye, walla 600 USDlik pek bişey yok yirmi dakika surdu sürmedi yani...(Dayımdan borç alıp verdim yine abimize) Bu arada pasaport çıkarttırıyorum filan, gitme vakti yakın tabii... Heyecanla haber bekliyorum, gemiye garson isteyecekler, bu abi de beni arayıp gönderecek hemen beni gemiye.heyecanla beklediğim telefon en sonunda geliyor ve “beni ara konuşmamız lazım” diyor abi ve suratıma kapatıyor, artık bu kadarı da fazla neyse canım köprüyü geçmeye ne kaldı... Arıyorum tabi, heyecanlı bir ses "müjdemi isterim gemiye eleman istediler ama bana 50 milyonluk çarşıdan çek getirmen gerek" diyor; artık iyice geriliyorum .... Bu kadarını da beklemem yani kimseden, ne kadar ayıp.. Adam bariz bir şekilde hediye istiyor ya, saka gibi.. Az kaldı, az kaldı, az kaldı diye avutuyorum kendimi. Aldım çekimi gittim ofisine.. hemen vize almamız gerektiğini söylüyor, bir kaç gün sonra davet mektubuyla birlikte konsolosluğa gitmem gerektiğinden filan bahsediyor. Bu arada sezon turist sezonu tabii, uçak biletleri pahalı eh, ben de miamiye aktarmalı gidicem ne de olsa.. 1000 USD hazır et cumaya kadar, İstanbul’daki ofisten sana bilet ayarlayacaklar.. 1000 USD çok pahalı diilmi, komşumuz daha birkaç hafta önce 650USD a Toronto’ya gitmişti. Walla, diyor ukala bir tavırla.. Bileti başka yerden alırsan bütün işlemlerini iptal ederim, gidemezsin kalırsın.. Tamam canim, iyi ki dayım var nasıl olsa ben ona yollarım diyorum. 1000 USDa sadece gidiş bileti alan tek kişi olarak tarihe geçeceğimi düşünerek alıyorum bileti abimizden...


En sonunda gittim Miamiye, gemiye bindim dostlar.. Hiç anlatıldığı ile alakası olmayan bir ortam, inanılmaz yorucu bir iş ve en hazini maaşlı bir iş diil... Sadece bahşişlere dayanan bir sistem, ve ayda 3000 USD ı 5-6 yıldır garson olanlar bile alamadıklarını bizim iyi keklendiğimizi söylüyorlar. Hem de biz garson bile değiliz daha komiyiz.. Ben yiğitliğe çamur sürdürmemek adına 6 aylık kontratımı tamamlayıp, yurda dondum ve bir daha gitmedim dostlar.. 6 ayın sonunda cebimde 4000 USD vardı ve bu paranın yarısıyla dayıma olan borcumu ödedim geri kalanını da anneme verdim.


Tabiki, benim bu hikayemi bir ibret öyküsü olarak adlandırdım fakat gemide 4-5 yıldır çalışanlar yok muydu ? tek tük tabiiki vardı ama hepsi de istisnasız alkoliklerdi. Eee senelerce yemek artıklarının içinde, (çoğunluğu Türk, hindistanlı ve filipinli olan) uluslararası bir ortamda, paraya tapan insanların içinde olmak insandan tabiiki bir şeyler götürecek onun da bir bedeli muhakkak olucaktı. Bu arada herkesin merak ettiği soruyu da yanıtlayayım; gemi mesela Hawaideki adaları geziyor fakat siz inanılmaz yorgun,bitkin ve baygın olduğunuzdan ne hawaiyi görüyorsunuz ne de başka bir şeyi...
İnsanlar seçimlerini yapmakta tabiki özgürler, ve bunun bedelini kendileri öderler, Fakat yarım yamalak bilgilerle ve sadece para hırsıyla bir daha bir işe kalkışmamam gerektiğini üzücü bir şekilde de olsa gördüm. Burada 23 yaşında bir kişinin zayıf noktasıyla oynayıp, ondan çıkar sağlamaya çalışan işverene mi, lise mezunlarına (hatta üniversite mezunlarına) doğru düzgün iş vermeyen sisteme mi yoksa sadece para için hiç anlamadığı bir işe kalkışan bana mı hata bulursunuz, yorum sizin...

SEVGİYLE KALIN..
Damla    

             Bazı Okuyucu Yorumları
⦁    Bu dolandırılan arkadaşlar neden bu numaraları şikayet etmemiş? Bakıyorum firmaya 4 yıldır adamlar aynı numaraları kullanıyor. Yani mutlaka gemide çalışmak zor anlıyorum ama şikayet edilseler numaralar değişirdi diye düşünüyorum. Hadi şikayet etmediniz diyelim sebebi ne?

⦁    Tosun
Öncelikle arkadaşlar bu sayfaya bakanların çoğunluğu bilgisiz insanlar ve size aklınızın karışmayacagı bir konuşma yapacam ben yaklaşık türkiyede 150 tane firma var ve hiç biri 3000 $ vermiyorlar inanmayın kanmayın aradığınız kişiler her kursa yazılan kişiden ….. veya ……tl kimlik parası istiyor bu parayı veriyorsunuz çoğu firma kimliği vermiyor tabi vermiyorum kimliği demiyor 1 hafta sonra 2 hafta sonra yok şuna para yatır yok şu dosyayı getir para yatır derken aylar geçer sizde vazgeçmiş oluyorsunuz zaten o parada aradığınız kisilere komisyon parası ha o parayı veren yerler var amcam gemideydi benim mesela …..maaş  alıyordu ama o alıyor diye herkes alamaz kaptanın aldığı maaş koskoca kaptanın aldığı maaş ….. kesinlikle bu işe bulaşmayın ben bu işi yapmadım ama yapanlardan iyi biliyorum eğer denemek istersenizde istanbulda olan devletin verdiği kurslardan alın  sorun olmaz ne olduğu belli olmayan merdiven altı ne olduğu belli olmayan kişilerden açlıktan geberseniz bile almayın girerseniz gemiye çok zor girmesi ama alacağınız en fazla para asgari ücretin altıdır hiç bulasmayın sizleri sevdiğinden konuştum yoksa beni ilgilendirmez sunuda söyleyim o 2000 3000 $ veren firmalar yabancı firmalar ve profosyonel adam alırlar zaten onların yanındada calışamazsınız hadi eyvallah

⦁    Haram lokma
kardeşlerim ben 16 seneden beri gemilerde güvertede calışıyorum illa denizde calışcam diyorsanız devletin verdikleri kurslara ve kurumsallaşmış tanınmış yada devletin gemilerine gidin sakın ve sakın internetteki o reklamlara kanmayın benden size bir ağabey tavsiyesi

⦁    Vicdansızlar
Dostlarım biz herkesi kendimiz gibi gördüğümüz için umut tacirlerine kolay kapılıyoruz, herhangi kolay ve yüksek gelir teklifi ile karşılaşırsanız, ilk yapmamız gereken mantık yürütmek, bu ülkede doktor mühendis genel müdür vesaire bölümünde ihtisas yapmış erbabların maaşlarına bakın öyle …..lira maaşı adama kolay vermezler,ben yıllardır şantiye lerde çalıştım yurtiçi yurtdışı 10 ayrı ülkeye gittim, kim ön işlemler için para isterse dönün arkanızı gidin, ihtiyaç olan gereğini yapar ben bu zamana kadar pasaport masrafları hariç hiçbir ücret ödemedim şirketlere istiyenlere rağbet etmedim edenlerde mağdur oldu, Allah yardımcısı olsun tüm vatandaşlarımızın, insanların emeğini alınterini, nasılda sindirip, sefahat içinde yaşıyorlar, lütfen uyanık olun bunlara prim yaptırmayın, çok gücüme gidiyor onların rahatını gördükce, vicdansız sülükler Allah belanızı versin.

⦁    Hepsi sahtekarlar
Arkadaşlar yakınlarınız da varsa gemi cüzdanı almak isteyen lütfen düşmanınız da olsa engelleyin verilen vaatlerin hepsi yalan biz düştük başkası düşmesin allah için yapın bu lanet olası varlıkların milleti kandırmasını engelleyelim 800 doların üzerinde para veren yok tabii iş bulabilirsen harcadığın parayı bi kenara bırak gördüğün kurs 45 günü buluyor ve sonuç yok elinde ne olduğu belli olmayan bi cüzdan bi işe yaramıyor beni bu cüzdanı alana kadar harcadığım para 3 katını geçti ve hala cepten gidiyor cüzdanı alınca iş bitmiyor pasaport ve limana kayıt ücreti var daha sakın arkadaşlar sakın sahtekar olmayan yer yok bunu bilin sizi kursa gönderseler bile çok fazla masraf çıkıyor ve telafisi yok karşılığı yok ailenize yazık uzak durun gidin inşaatta çalışın boyacilik yapın simit satın hepsi bundan karlı ......

⦁    İşin doğrusu
Arkadaşlar herkes yazmış yok şçyle dolandırıldım yok şöyle yoldular yok az kalsın olanda gidiyordu diye.. E siz kendi ayaklarınızla dolandırılmaya gidiyorsunuz! Gemi adamı belgesi için telefondan ne olduğu belli olmayan firmaları arayıp soracağınıza arayın liman işletmeleri müdürlüğünü size milli eğitim bakanlığıyla çalışan kurs yerlerini söylüyor sizde gidip parası neyse verip alıyorsunuz. Sıra iş bulmaya geldiğinde ise ya kaptan tanıdığınız olacak yada limanda çalışan bi abiniz. İnternetteki ilanları aradığınızda zaten çoğu size biz size dönüş yaparız diyecektir gemi adamı belgem var dediğinizde. Yani kısacası arkadaşlar ne burada kendi bilgisizliğinizden kaynaklı dolandırıldığınızı yazıp işi kirletin nede bilinçsizce hareket edin.


⦁    20 yıldır yolcu gemilerinde calışıyorum. ise basvurmak icin acentaya basvurmanuza gerek yok. Evet.. 3000 dolar kazananda var ..1000 dolar kazananda..isler öyle düşündüğünüz gibi kolay değil. Bütün cruise firmalarının işe başvuruları web sayfaları  üzerinden yapıyorsunuz. İngilizce diliniz yazma ve konuşma iyi derecede ise  ve şartları sağlıyorsanız İngilizce dilinide iyi konuşabiliyorsanız kimseye ihtiyacınız olmadan Başvurunuzu direk aracıya gerek kalmadan yapabilirsiniz.

⦁    Karaktersizler
Burdaki yorumlari okumadan kimse ise basvurmasin gectigimiz hafta bende ….. denizciligi arayip telofonda bilgi aldim o kadar sisirdilerki dolgun maas ikramiye sefer basi ucret ayda 10 gun izin 3 vardiye sistemi falan cok cazip geldi.sonra baktim her gun ariyorlar gelmiyormusuz randevumuz bu günmüydü kaç gibi burda olursunuz falan çok kıllandım birde üstüne …. tl de masrafı dusununce bir yorumlar okiyim dedim ve karar degistirdim.bu insanlar tamamen sahtekar

⦁    Arkadaşlar Gemi işine başlamayı düşünüyorum ne dersiniz???
Arkadaşlar 33 yaşındayım, evliyim, lisans mezunuyum, maddi açıdan zor durumda olduğum için gemi işine başlamıyı düşünüyorum. Gemi adamı ehliyeti alıp iş ilanlarında yazdığı gibi parası iyi gözüküyor. 3000 dolar filan yazıyor. sizce doğru mu bu yazılan miktar ne dersiniz önerir misiniz? Acill cevaplarsanız sevinirim.

⦁    Adalet kötüden mi yana ?
Burada yorum yapan dolandırılmış şahısların bütün şikâyetlerine rağmen bu sahtekâr şirketlerin “YASAL NEDENLER” yüzünden uyguladıkları bu düzenbazlağın halâ devam etmesine göz yumulması inanılacak gibi değil. Az da olsa, şikâyetçilerin elinde bunu ispatlayacak deliller (makbuz ve isimler) vardır. Bu kişiler adı geçen dolandırıcı şirketlerin isimlerini bildirerek kanunî yoldan tazminat talep edemezmi? Bunu önleyecek, vatandaşı bu kaptı kaçtı tilkilerden koruyacak, haklarını arayacak bir bakanlık veya kurum yokmu? Veya var da sinek mi avlıyorlar. Sokaklarda ekmek parasını kazanmak için seyyar satıcılık yapanlara yapılanları bu tip dolandırıcılara yapsalar ya! Adalet iyiden mi yoksa kötüden mi yana.

⦁    Uyarı
Sahtekarlar oncelikle haram helal dairesinden hareket edin bunca insanin parasini gasp ederek belge imzalatarak para iadesinden kurtulamazssiniz.cekirge 1. 2. 3. Ziplar 4 cude hakettiginiz yere gelirsiniz kani beynine gelen birisi ifadenizi alir bu kervan boyle yurumeyecek bende dusunuyordum vazgectim Allah hepinizin belasini versin insanlarin hayatiyla oynuyorsunuz karaktersizler

⦁    Gerçekler
İşin gerçeği şudur ki, gemi sektöründe çeşitli personele ihtiyaç olduğudur. Bu personel ihtiyacı içinde Milli Eğitim Bakanlığı ve kursun bağlı olduğu Liman Başkanlığının denetimindeki eğitim merkezlerinden alınan eğitimin gerekliliği. Çeşitli braşlarda eğitim veriliyor. Eğitim almak istediğiniz kurumları gidin yerinde görün. Gerçekten kurumsal ortamları var mı? Sabit telefonları var mı? Vergi levhaları var mı? Kendi içlerinde muhasebe birimleri var mı? Kredi kartları için pos cihazları var mı? Eğitim sınıflarında ki ekipmanlar Milli Eğitime bağlı sınıflardaki standartlardamı( Projeksiyon,beyaz tahta, tahta üstünde İstiklal Marşı,Gençliğe Hitabe),kursiyerler için kantinleri var mı? ...gibi. Bunları görüp karar verebileceğiniz gibi Liman Başkanlığından bu eğitim merkezini teyit edebilirsiniz. Bu yukarıda yazılanların dısında olan HERYER SİMSARDIR. Mayıs ayı itibari ile örneğin gemici yağcı eğitimi 2.000tl dir. Ama simsar firmaya giderseniz birde iş garantili derler ve sizden 3.000-5.000tl para alırlar, merdiven altı sahte kurs gibi yerlere yönlendirirler sonra avcunuzu yalarsınız. Tüm bunlara karar verdikten sonra, anlaşmalı bir sağlık kuruluşundan Gemi Adamı sağlık cüzdanı için sağlık raporu alın. Mayıs ayı itibari ile 200tl ye aldım. Aldığınız raporlarla adresinizin bağlı olduğu liman başkanlığına başvurun. Ordada bir muayene olacaksınız. Olumlu olduğu takdirde gemi adamı sağlık cüzdanını hemen alıyorsunuz. Bunu aldıktan sonra araştırmasını yaptığınız eğitim merkezine başvuru yapın ve seçtiğiniz eğitime başvuru yapın. Şuan için örnek veriyorum yağcı eğitimi 32 gün sürüyor,gemi makinaları hakkında detaylı bir eğitim alıyorsunuz ve eğitim sonunda sınava giriyorsunuz,(2018 sonuna kadar sınav sertifikasını aldıktan sonra liman başkanlığında mülakata giriyordunuz,bu kaldırıldı) Sertifikanız ile birlikte Liman Başkanlığına başvuru yapıp gemi adamı cüzdanınızı alıyorsunuz. Artık Gemi Adamısınız. Bu noktadan sonra yapmanız gereken ya bir tanıdığınız vasıtası ile bir şirkette işe başlamak ya da gemi şirketlerine iş başvurusu yapmak ve kendinizin olumlu değerlendirilmesini beklemek. Yukarıda anlattığım adımların dışında size farklı şeyler söyleyenlere,para isteyenlere,iş garantisi verenlere İTİBAR etmeyiniz. Bir kursa gitmek için başka birine para kaptırmanın mantığı yok, gidersin bu işin ehli kursuna kaydını yaptırır paranı verirsin eğitimini alırsın. Unutmayın ki eğitimlere ansızın siz dersteyken bile Liman Başkanlığı ani denetime gelip ellerindeki listelere göre kimlik kontrolü yapıyorlar. Kurslar her an başkanlık denetiminde. Başkanlıklarda devletin resmi kurumları çalışanları da devlet memurları. Herhangi bir olumsuzlukta eğitim merkezinin canını okuyorlar. Bir yağcının maaşı ancak yabancı bandıralı gemilerde 1500-3000$ arası değişiyor.Bu gemilerde tankerler ve kimsayal yük taşıyan gemiler. Bu bahsettiğim gemiler içinde bu gemilerin 2 şer günlük eğitimini almanız gerekiyor. Türk bandralı gemilerdeki maaş daha düşük ve tl cinsinden. Ben yağcı eğitimi aldığım için söylüyorum bu maaşları görüpte bu tip bir eğitimi alıp hemen yüksek maaşı alayım hayaline kapılmayın. 1) eliniz anahtar tutacak 2) gerçekten teknik işlerden anlıyor olacaksınız. Böyle bir yeteneğiniz yoksa ,kursu bir şekilde bitirip(ezberleyip sınavı geçersiniz) iş bulamazsınız. Bulsanız bile işi yapamayacağınız için ilk limanda gemiden atılırsınız. Çünkü,1.dereceden bağlı olduğunuz çarkçı başı sizi ne olduğunuzu görecek, ona bağlı çalışacaksınız. Yurt dışı bandralı bir gemide çalışacaksanız mutlaka pasaportunuzu çıkartın.

Aklıma gelenler bunlar ve KESİNLİKLE SİMSARLARA,ÇAKALLARA,ŞEREFSİZLERE,HAYDUTLARA paranızı kaptırmayın. Herkes için her şeyin hayırlısı. Rüzgarınız sakin ,pruvanız neta olsun.

⦁    Bi guzel karnimi doyurdum
arkadaslar ben is ilaninda gezerken gemi ilanina takildim aradim bana baya guzel imkanlar vaad etti sonra nasil size uyarmi dedi ben sok oldum ne uymasi abla ben hayatimda 20 bin lirayi bir arada gormedim 4bin $ ne demek neyse bana gemi adami belgesi falan istedi bende hemen tamam dedim 2600 tl masraf var dedi dedimki abla ustumde 1500tl var dedim nasil olur o bin lirayida karttan cekecektim gelin yardimci olucaz dedi bide konusmasinin ortasinda yanindaki bir bayana soyluyor teyit icin kaptan yardimcilin kontenjani ne durumda diye 4 kisilik bos yer var doyor bende duyuyorum bende icim icime sğimiyor kalbim duracak gibi neyse pendikte yerimize gel dedi sms olarak adres gondercez dedi her soyleyisi icimden sevinc ciliklari yukseliyor adeta kar topunu dağ dan atarsinda yuvarlandikca buyur çığ olur ya ayni onun gibi yukselen bi sevinc oluyor icimde neyse telefonla gorusme bitti ben genede bi bakayim boyle basvuru yapanlarin tecrubesini oğreneyim diye bu siteye geldim bide ne goriyim aman allahim hayyalerim oylesine yikildiki birakin kar topunun yuvarlanisini toprak kaymasi gibi oldum ama neyseki giden hayallerim oldu param cebimde kaldi 1500 tl cebimde durdu ya oh dedim az daha k.kartindan bide 1000 tl borc cekecektim valla oh be paranin sicakli cebimde hissetim ya allah razi olsun burda yorum yapanlardan suan bi kebapcidayim valla yasim 32 hayatimda hic karisik kebap yememistim simdi onun siparisini verdim elin oğlu parami yiyeceyine ben kendi parami yerim ustunede bide kunefe soylicem arkadaslar benim karisik izgara geldi hayatimda ilk defa yiyecegim yillardir bigun param olursa karisik kebap yicem hayaliyle yasiyodum neyse bi hayalim yikildi bi hayalim gercek oldu ve bu gercek olan hayalimi siz yasattiniz yorumlarinizla allah razi olsun sizden

⦁    Cumaya kadar parayı ayarla
iş arayan nitelikli birisiyim, ama işverenler ile papaz olduğum için, farklı yeni bir iş bakayım diyerek, iş arama sitelerinden bu gemici ilanlarını gördüm, 3000 dolar veya 17500tl maaş vaad ediliyor... haa ben o paraları zaten kazanan birisiyim, başka türlü, macera yaşayarak kazanayım dedim ve bunları aradım... hanım mutfaktan bağırıyor, arama ! , onlar sahtekar olur... (yine bildi !), neyse aradım, hemen bana gemici eğitimi satmaya çalıştılar... huylandım ve bu yazıyı buldum, alttına yapılan yorumları okudum... ACİLEN BU TOPRAKLARA METEOR DÜŞMESİ GEREKİYOR !

⦁    Yorumlar iyiki var
Ben de atanamayan bir öğretmen olarak iş bakarken gemi ilanlarına takldm aşçılık sertifikam da var o yüzden iyi dedim neden olmasın.. bir arayış içine girdim ve firmalara bakarken yorumları gördüm Allah bi yerlerde koruyor gerçekten.. belki hepsi aynı değil elbette ama belliki çoğu böyle...üzücü


Örnek Türkiye içi çalışan kabotaj ve ,Liman seferi yapan Gemiler
Yeni gemiinsanlarının Dolandırıcıların ağına düşmemek için iç sularda liman seferi ,kabotaj seferi çalışan Türk Bayraklı gemilerde devletimizin yardımları ile kamu ,özel sektöre ait gemilerde  2 aylık asgari ücretle vardiya belgesini alana kadar uygun şartlar oluşturulmalı  protokol yapılıp kursu bitiren gemiinsanları kurs bitiminden hemen sonra işkura gidip hangi gemiye atandığını öğrenerek 2 aylık bir süre için Devlet eliyle gemilere işe yerleştirilmelidirler.


Petrol Tankeri/Akaryakıt Tankerleri Barge ‘lar  - Kimyasal Madde Tankeri - Gaz Tankeri (LNG) Gaz Tankeri (LPG)  - Asfalt Tankeri  - Tanker Şeklindeki Barçlar - Atık Alım Tankeri     (İBB) - Bitkisel Ve Hayvansal Yağ Tankeri - Atık Toplama Tankeri - Su Tankeri - Ham Petrol Tankeri ,Dökme Yük GemisiKuru Yük Gemileri kosterler –Konteyner Gemileri -Araba Taşıyıcı Gemi-Arabalı vapurlar -Çimento Taşıyıcı Gemiler -Ticari ve Bilimsel Araştırma Maksatlı Gemiler- Enerji Üretim ve Çevrim GemileriFrigorifik (Soğutma Depolu) -Tren Ferisi ,Yüksek Hızlı Ro-Ro -Feribot (Yolcu + Araba + Kuru Yük)- Şehir Hatları Yolcu -Şehir Hatları (Katamaran Tipi (Yolcu + Araba) - Deniz Otobüsü (Katamaran Tipi (Yolcu + Araba) -Yolcu Motorları-Gezinti (Tenezzüh) Gemisi -Yüksek Hızlı Hafif Yolcu Gemisi -Deniz Taksi-Ticari Yatlar -Özel Yatları-Devlet Yatları-Savorona Gemisi –Okul Gemileri -Balık Avlama Gemileri - Balık İşleme Fabrika Gemileri -Canlı Su Ürünleri Nakliye Gemisi - Sondaj Ve Araştırma Gemileri - Açık Deniz Faaliyetleri Destek Gemileri –Romorkörler -Açık Deniz Romorkörleri -Kılavuz Romorkörleri- Tarak Gemisi    -Bilimsel Araştırma Gemisi - Kılavuz Gemisi - Arama Kurtarma Gemisi -Yangın Söndürme Gemisi -Batık Çıkarma Gemisi - Dalgıç Gemileri -Kablo Döşeme Gemileri -Kılavuz Botu-Yüzer Atık Alım Tesisi    -Palamar Botu    -Acenta Servis Motorları - Çamur Gemileri -Deniz Ambulansı Sondaj Gemisi - Deniz Süpürgesi Gemisi - Acil Müdahale Gemisi Gibi Gemiler vardiya tutma belgesinin alınması için şartları sağlıyorsa kamu kurum ve özel sektör ve Deniz Ticaret odamızın da destekleriyle bundan sonra uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla gemiye yeni çıkacak personellerin Devletimiz öncülüğünde yeni gemiinsanlarının  ellerinden tutarak işe yerleştirilmelerini 2 aylık süre için ücret konusunda enaz asgari ücret belirlenmeli üstü deniz aracının sahibinin insiyatifine bırakılmış bir durum olmalıdır. Liman Başkanlığı tarafından Gemi insanı nerede görevlendirilecekse oranın il yada ilçe Liman Başkanlığı’nın denetleme memurları tarafından her gün düzenli olarak ,ansızın ziyaret edilmeli yerinde olmayan görevine gelmeyen personellerin çalışmadıkları tespit edilirse tutanak tutulup Başkanlığa iletilmelidir. 2 aylık süre bittiği zaman personel hakkındaki değerlendirmeyi yöneticisi olumlu yada olumsuz yazılı olarak görüşünü almalı olumsuz bir durum bildirililirse eğitim aldığı kurs ile bağlantıya geçilip personel tekrar değerlendirmeye alınmalı şartları taşımıyorsa belgesi incelenmeli verilen karar sonucu gerekiyorsa belgesi iptal edilmelidir.


Türkiye’de yasal bir e-Devlet altyapımız mevcut Ulusal bilgi güvenliği ve siber güvenlik alanında kurumsal kapasite oluşturulmuş durumda .Teknolojinin hızına ayak uydurarak Denizcilikle ilgili personel veri girişlerini personel müdürlerinin sisteme girmeleri Gemide yapılan personel değişiklikleri  kim ayrıldı kim katıldı sistemine entegre etmek her ne kadar zor bir süreç olsa da ayak uydurabilmek için kaçınılmaz bir gerekliliktir. e-Devlet sistemine entegrasyonu konusunda yapılacak araştırmalar ve pilot uygulamaları teşvik edilmeli Denizcilik personel veri tabanı hususunda dünyadaki başarılı örneklerin incelenerek ve Türkiye şartlarına uyarlanarak pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır.
 
Türk Bayraklı Gemilerimizde Denizcilik Genel Müdürlüğümüz tarafından , Denizcilerin elinin altında kolaylıkla ulaşabileceği açıp okuyabileceği Denizcinin cep klavuzu hazırlanmalı Gemideki Planlı-Bakım tutumların ,Limanlara giriş öncesi PSC Hazırlık ve kontrollerinin görev ve sorumluluklarına bağlı kalınarak Geminin hazır edilmesi eksiklik var ise vakit kaybetmeden şirkete bildirilmesi ,Şirket personeli tarafından kaynaklı örnek olarak yangın pompasının bir parçası aylar önce gemiden istenmiş fakat işletme bir şekilde gemiye göndermemiş ve PSC uygunsuzluk olarak yazmış gibi konullarda Personellerden kimin hatası var ise Gemiinsanı disiplin yönetmeliğine göre cazalandırılacağı unutulmamalıdır,Kaza inceleme komisyonun almış olduğu kararlar ve tavsiyeleri. Gemi disiplin komisyon raporları ve sonuçları Denizcilik örf adetlerinin sağlanması  Gemiinsanlarının işe Başlangıçlarından emekli olana kadar.Merak ettikleri Herşey el kitapçığında istediği zaman başvurabilecekleri okuyacakları ve Eğitim kültürünün kafalara işlenmesi için Denizcinin el klavuzu kullanımı içindeki bilgilerin okunup uygulanmaya konması teşfik edici hale getirilmelidir.


Hayatın kendi başına bir anlamı yoktur. Hayata anlamını siz katarsınız. Hayatın anlamı sizin ona atfettiğiniz şeydir. Yaşıyor olmak bunun anlamıdır. Hayata değer vermek, bu anların değerini bilmekle olur. Sağlığım var, güzel bir ailem var, harika bir işim var, evim var, akrabalarım, dostlarım var, sizler varsınız, yapmaktan keyif aldığım şeyler var, hayallerim var. Eğer bunları normal olarak görmeye başlar ve sürekli daha fazlasını istersem hayatın değerini bilmekte zorlanabilirim. Elimizdekilerin değerini bilmek hayatın değerini bilmenin ilk aşamasıdır. 

Gemi Makinalları İşletme Mühendisi
Birol Çetinkaya
Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…


      
Kaynakça 
Kaynakça Cömert, A. (2008). Türkiye'de Gemi adamı Piyasası: Arz ve İstihdam Üzerine Bir Model Önerisi, (İstanbul Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 
Deniz İşletmeciliği Anabilim Dalı). Güler, E. Ç. (2006). İşletmelerin e-insan kaynakları yönetimi ve e-işe alım süreçlerinde ki gelişmeler, Ege Akademik Bakış Dergisi, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Cilt.6, Sayı.1, Ocak 2006.s.17-23 
Garantili iş vaadiyle dolandırıcılığa dikkat (2010). http://www.gemipersoneli.com/haberler http://www.ntv.com.tr/turkiye/garantili-isvaadiyle-dolandiriciliga-dikkat,XR96x50sckm6rD1uLMLPZA Erişim Tarihi 07 Temmuz 2017 Geçici işler özel bürodan, (30 Mayıs 2016). 
Hürriyet Gazetesi.http://www.hurriyet.com.tr/gecici-isler-ozel-burodan-40110833 Erişim Tarihi 07 Temmuz 2017 
BAKİ NALCIOĞLU Zeynep Safiye (2020). “Folklorun Elektronik Bağlamı: İnternet”, Gazi Türkiyat, S. 26, s.187-205. BRONNER, Simon Josef (2009). Digitizing and Virtualizing Folklore. Folklore and the Internet Vernacular Expression in a Digital World. Trevor J. Blank(ed.), Utah: 
Utah State University Press. ÇOBANOĞLU, Özkul (2012). Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları. DUMAN, Mustafa (2019). “Geleneksellik-Gerçeklik İlişkisi Bağlamında Bilginin Niteliği ve Folklorda Yalan Haber”, Folklor/Edebiyat, S. 100, s. 971-984. DUNDES, Alan (1989). 
“Fakelore Fabrikasyonu” (çev. Aslı Uçar ve Selcan Gürçayır), Millî Folklor, S. 70. s. 92-101. FİNE, Gary Alan and Patriaca A. Turner (2001). Whispers on the Color Line: Rumor and Race in America. Berkeley: University of California. GÜRÇAYIR, Selcan (2007). “Önsöz”. Folklorun Sahtesi: Fakelore. Ankara: Geleneksel Yayıncılık. GÜVEN, Ahmet (2020). “Hakikatin Yitimi Olarak Post-Truth: Bir Kavramsallaştırma Denemesi”, İnsan&İnsan Dergisi, S. 23, s. 20-36. KAVAKLI, Nurhan (2019). “Yalan Haberle Mücadele ve İnternet Teyit/Doğrulama Platformları”, Erciyes İletişim Dergisi, C. 6, S.1, s. 663-682. PECK, Andrew (2020). “A Problem of Amplification: Folklore and Fake News in the Age of Social Media”, The Journal of American Folklore, V. 133, No. 529, p. 329-351. ŞİMŞEK, Volkan (2018). “Post-Truth ve Yeni Medya: Sosyal Medya Grupları Üzerinden Bir İnceleme”, Global Media Journal TR Edition, S.16, s.1-14. TAŞ, Oğuzhan ve Tuğba Taş (2018).MEGEP MODÜLÜ
“Post-Hakikat Çağında Sosyal Medyada Yalan Haber ve Suriyeli Mülteciler Sorunu”, İletişim, S. 29, s. 183-207. ÖZDEMİR, Nebi (2006). “Sanal Dünyanın Köy Monografileri”, Millî Folklor, S. 72, s. 23-46. ÖZDEMİR, Nebi (2007), “Sanal Mizah”, ICANAS (International Congress of Asian and North African Studies), s.1277-1301
İnternet Kaynakları
1: https://www.dunya.com (E.T.: 15.11.2020).
2: https://www.milliyet.com.tr (E.T.: 22. 02.2021).
3: ECO, Umberto (2014) A Theory of Conspiracies. Livemint. Available at:
https://www.livemint.com/Opinion/5lhODHqqZHUCqwOZcw2liL/Umberto-Eco–A-theory-ofconspiracies.html (E.T.: 22.03.2021).
4: https://teyit.org (E.T.: 14.04.2021).
5: https://www.bbc.com (E.T.: 15.04.2021).
6: https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/ akt. Akyüz, 2020:429). (E.T.: 26.05.2021).
7: https://www.milliyet.com.tr/ (E.T.: 26.05.2021).
8: https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-273482h.htm (E.T.: 18.06.2021).
9: https://zaytung.com (E.T.: 19.07.2021).
10: http://infodemiegitimi.org/(E.T.: 03.08.2021).
11:https://tr.euronews.com/2021/08/09/tarihte-as-kars-tl-g-ilk-olarak-ne-zaman-ortaya-c-ktneden-kars-c-k-ld (E.T.: 09.08.2021).
12: https://www.hurriyet.com.tr/dunya/korona-asisi-yerine-tuzlu-su-skandali-41871399
13:http://www.imo.org International Maritime Organization
14:http://www.emsa.europa.eu/ European Maritime Safety Agency
15:http://www.iamu-edu.org International Association of Maritime Universities
16:http://www.nsr.nm-uni.eu Northern Maritime University
17:http:// www.ua.gov.tr AB Eğitim ve Gençlik Programları Baskanlığı
18:http://www.ec.europa.eu European Commission Education & Training
19:http://www.gmats.net Global Maritime and Transportation School
20:http://www.csum.edu California Maritime Academy
21: http://www.gemipersoneli.com Eklenme tarihi: 29.04.2004 tarihli Alıntı yorumcu yazısı

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.