Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

GEMİ MODELCİLERİ VE GEMİ SEVERLER DERNEĞİ'NİN 40. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ SERGİSİ

10 Aralık 2017, Pazar 20:20


GEMİ MODELCİLERİ VE GEMİ SEVERLER DERNEĞİ’NİN 40.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ SERGİSİ

 

           AŞK nedir?
          Kelime anlamına göre; Bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu demektir. Bu duygu olmasaydı herkes için hayat herhalde daha anlamsız olurdu. Kimine göre aşk; iki kişinin arasındaki esen fırtınalar, kimine göre  doğaya duyulan his, kimine göre de yaptığı işe duyduğu tutkudur.  Modelcilik de bu işlerden biridir. Ancak gemi modelciliği ayrı bir yere sahiptir.
          Gemi modelciliği bu açıdan içinde aşk barındıran bir meslektir. Bu meslek ancak bu işe gönül vermekle yapılabilir. Tabi ki modelcilik el mahareti gerektirir. Teknik resimden plânları okuyabiliyor olmanız gerekir. Ama en önemlilerinden birisi de sabırdır.  Dışarıdan bakıldığında gemi modeli yapmak kolay gibi gözükebilir. Hatta model yapmaya karar verenler büyük bir hevesle bu iş için lazım olan materyalleri edinirler. Fakat iş yapmaya gelince her şey değişir. Burada sabır konusu devreye girer. Bazen ufacık bir parçayı defalarca yapmanız gerekir. Önce sizin içinize sinmelidir. Yanlış yapılan ya da itinasız yapılmış ufacık bir parça o gemi modelinde sırıtır ve üzerine eklenen her parçada bunu telafi etmek gitgide zorlaşır.
        Gemi modelcileri modele ve modelin ölçeğine göre mikron bazında da çalışırlar. Bunun için özel gözlükler kullanılır. Geminin boyası atılırken yine maske takmak zorundadırlar. Tam model bitti derken modele atılan boyada minik bir kabarma olabilir. O zaman da tekrar zımpara yapmak gerekir. Modelcilerin söylediği bir söz vardır. Model bitene kadar modelcinin elinden zımpara düşmez. Yani meşakkatli bir iştir. Ama bir o kadar da zevklidir.
           Ülkemizde ise gemi modelciliği son yıllarda daha bilinir ve duyulur hale geldi. Teknik malzemeleri edinmek de eskiye göre daha kolay. Dolayısıyla gemi modelciliğine ileriki yıllarda daha çok önem verileceğini düşünüyorum. Hatta üniversitelerde gemi modelciliği bir meslek dalı olarak yer almalıdır. Bence çok geç kalınmış bir durumdur. Gemi modeli yapan modelciler genellikle emekli olanlardır. Nedeni gayet açık aslında. Üniversitede bir meslek olarak okutulmayan bir sanat dalı ile ilgili iş bulabilir miyim ya da bu işten emekli olabilir miyim? Birde işin başka bir yönü var.  Ülkemizde meslek olarak üniversitelerde okutulmayan derslerin öğretmenleri kimler olacak? Türkiye’de üniversitede eğitim verebilecek kadar mesleğinde yetkin kimseler var mı? Ülkemizde dünya çapında altın madalyaları olan bu işi hakkıyla yapan çok değerli gemi modelcileri mevcut. İş bu noktaya geldiğinde zaten bu kişilerin isimleri bilinir…
       Gemi modelcisi tanıdıklarımdan edindiğim bilgiye göre; Gemi İnşa Mühendisliği bölümünü okuyup da geminin bazı detaylarını ve parçalarını bilmeyen öğrenciler mevcutmuş (Üstelik bu öğrenciler 4.yılında iken). Mimarlık fakültelerinde okuyan öğrenciler çizmiş oldukları projenin maketini yapıp teslim ediyorlarsa Gemi İnşa Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler de maket yapmalılar. En azından atlanılan ya da öğrenciler tarafından bilinmeyen kısımlar maket üzerinde daha anlaşılır hale gelir.
          Sizlerde gemi modellerine ve gemi modelciliğine ilgi duyuyor iseniz bu aralar Rahmi M. Koç Müzesi’nde Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği’nin düzenlemiş olduğu bir sergi var. Üstelik bu sene 40. Kuruluş Yıldönümlerini kutluyorlar.
 




Derneğin İlk Sergisinin Afişi


          Sergi alanına girince solda cam içindeki dolaplarda muhafaza edilen yarım kalmış modeller göreceksiniz. Bu modeller şu anda hayatta olmayan, modele başlayıp maalesef modelini bitiremeden bu dünyadan göçüp giden modelcilere ait. Yine giriş alanında derneğe verilmiş madalya ve plaketler yer alıyor.
          Sergide  savaş gemilerinden, vapurlara, kayıklardan  guletlere çeşitli modeller yer alıyor.



Fatih Özgünsür – ''Altınkum''Yolcu Vapuru Modeli


Metin Önkol -  ''Anteo'' Römorkörü Modeli (üstteki model)


Fatih Özgünsür - ''Zafer'' Muhribi Modeli


Berk Bilgiçataç - Bodrum Guleti Modeli


Metin Önkol - ''Liman 2'' Römorkörü Modeli
 

          Bu modelin gerçeğini Rahmi M. Koç Müzesi’nde görebilir ve yaz aylarında Liman 2 ile gezinti yapabilirsiniz.



Sarkis Ohanesyan - ''Smit Nederland'' Römorkörü Modeli


İ. Ercan Küçüktaş - ''Sus'' Yolcu Vapuru Modeli


İ. Ercan Küçüktaş - ''Suhulet'' Araba Vapuru Modeli
 

Ahmet Güleryüz - Pearl Harbor Limanı'nın Dioraması


Arman Ohanesyan - Kayıkhane

          Sergiyi gezerken ‘’Anılarımızda Yaşayanlar ‘’bölümünü de göreceksiniz. Bu bölümde ; şu anda hayatta olmayan gemi modelcilerinin modelleri yer almaktadır. Aşağıda yayınlanan fotoğraflar  hayatta olmayan modelcilere ait.


Rahmi Topçu - ''Nusrat'' Mayın Dökme Gemisi Modeli


Ahmet Gökçen - ''Polar'' Açık Deniz Balıkçı Gemisi Modeli


Mehmet Özkasım - 49 ''Hale'' Yandan Çarklı Yolcu Vapuru Modeli


Tunay Esen - ''Bounty'' Yelkenlisi Modeli


Zafer Özcan - Güzelhisar  Vapurunun  Ortaköy İskelesi’ndeki  Dioraması


Zafer Özcan - Üç Çifte Piyade Kayığı Modeli
 

          Sergide yer alan modellerin hepsini burada yayınlamak mümkün değil. Zaten fotoğraftan görülen modellerin detayları fotoğraftan yeteri kadar anlaşılamayabilir. Yaşı biraz ileri olanlar bir zamanlar binmiş oldukları vapurların modellerini burada görerek nostalji yaşayabilirler. Sergi mart ayının sonuna kadar devam ediyor. En güzeli yerinde görüp incelemek…

 

Metin Önkol - Özge Durmuş - Fatih Özgünsür Hatıra Fotoğrafı

  

Deniz ticaret41 yasında