A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

GEMİLERDE DİJİTALLEŞME VE OTOMASYON KONTROL SİSTEMLERİ ÖNEMİ

24 Temmuz 2022, Pazar 02:22
GEMİLERDE DİJİTALLEŞME VE OTOMASYON KONTROL SİSTEMLERİ ÖNEMİ
reklam yerim makale içi

Teknoloji icat oldu mertlik bozuldu mu ?

Dijital dünyayı çok sevdik, hayatımızı ona göre şekillendirdik..

Gemilerde Dijital ve  Otomasyon kontrol sistemlerinin son derece önemi ve eğitimi

Bu yazımda son yıllarda özellikle bilgisayar teknolojileri ve buna bağlı olarak gelişen otomasyon sistemleri ,bağlamında güverte ve makine vardiya zabitleri eğitimleri konusunda IMO tarafından öngörülen düzenlemeler kapsamında Denizcilik Lisesi ve Denizcilik Fakültellerinde okutulan GEMİLERDE DİJİTALLEŞME VE OTOMASYON KONTROL SİSTEMLERİ ÖNEMİ hakkında Türkiye’deki mevcut durumun ne yapabiliriz noktasında detaylı bir analizinin yapılması istiyorum. Bu analiz sonucuna göre öğrencilerin ve mevcut gemi personellerin organizasyonel (kamu kurumlarının işleyişi, sınav prosedürleri vb.) yapıların değerlendirilmesini belirlenecek eksikliklerin giderilmesi için strateji geliştirilmesini önermekteyim.

Gemi  sevk  ve  idaresinde  köprüüstü,  makine  dairesi  ve  yük operasyonlarında kullanılan çeşitli  otomasyon  teknolojileri  hızlı gelişimini sürdürmektedir.

Gemi  köprüüstündeki  teknolojilerin gelişmesi ile,yeni  ekipman  ve cihazların  köprüüstünde  bulundurulması,zorunlu hale getirilmiştir. Sistemlerin gelişen  teknolojilerin  zabit ve  kaptanlara  geminin  emniyetli seyri  ile  ilgili  çeşitli  kolaylıklar  ve  avantajlar  sağladığı  bilinmektedir.

Otomasyon, insan  müdahalesi  olmadan,  bağımsız olarak  çalışan (işleyen),  hareket  eden  veya  kendini  ayarlayan  anlamına gelmektedir.  Otomasyon;  belirli  bir  dizi  faaliyeti  insan  müdahalesi olmadan  gerçekleştirmek  için  geliştirilmiş  platformlar  olan  makineler, araçlar, aygıtlar, donanımlar ve sistemleri kapsamaktadır.

Otomasyonun başlıca  değerlerinden biri,  karmaşık  ve  tekrarlanan görevleri  hatasız,  hızlı  bir  şekilde  gerçekleştirme  yeteneğidir. Otomasyonun  kullanımı  insanlara,  ihtiyaç  duyulan  yerlere  dikkatini yoğunlaştırma  konusunda  daha  fazla  özgürlük  tanıdığı  için,  insan  – otomasyon  iş  gücü  sistemleri  son  derece  verimli  olabilmektedir.

Gemilerin yeni kurallara göre donatılması ve yeni inşa gemiler ile gelişimindeki yenilikler otomasyon kontrol sistemleri ve dijitalleştirme hakkkında denizcilik sektöründe personellere otamatik kontrol derslerinin hangi şartlarda ne derece eğitim verildiğini tartışıyor,

Otomasyon kontrol sistemleri mevcut ve yeni inşa edilmiş gemiler de dahil olmak üzere personel tarafından,kullanımı için yaşanan kazalar,olaylar personel tarafından bilmeden çalan alarmların susturulup sistemin off edilmesine kadar yanlış kullanım hatası bilgisizlik gibi en önemli konullardan biri olduğu vurgulanmaktadır.

Bugün kesintisiz olarak devam eden, deniz taşımacılığının teknik gelişimi ve gemilerin yoğun seferleri iş yükü de dahil olmak üzere teknolojik döngülerle ilgili giderek daha fazla artan yeni teknik özellikler alışılmadık gemi otomasyon sistemleri dokunmatik dijital bilgisayarlar ,monitörler kullanılmaktadır.

Limanlarda otomasyon sistemlerinden nasibini almış denizcilik endüstrisinin teknolojik devlerine kadar karmaşık bir evrimsel yoldan geçerek, yükleme ve boşaltma operasyonları için güçlü ekipman ve teknolojiler kullanan yeni tip gemilerin işlenmesini sağlayan limanlar da değişikliklere uğramıştır.

Yaşadığın yeri cennet yapamadığın sürece, kaçtığın her yer cehennemdir.

Limanların ve terminallerin verimliliğinin artırılması da büyümenin yollarından biri olarak görülmüş, gemilerin ve çeşitli aşamalardaki kargoların elleçlenmesinin tüm aşamaları, gecikmelerin ve gereksiz bağlantıların en aza indirilmesi için maksimum düzeyde geliştirilmesi ve verimde artış beklenmektedir.

Özellikle 2020 yılında COVID-19 salgını ile ilgili gelişen koşulların, denizcilik sektörünün taraflarını dijital teknolojileri kullanarak yakınlaştırmaya yönelik objektif bir ihtiyaca yol açtığını not ediyoruz. Tedarik zincirlerinin sürekli işleyişini sağlamak için çevrimiçi platformlar, konferans (video ve ses), veri paylaşımı ve uzaktan izleme gibi araçlar denizcilik işinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

COVID-19 krizi, bazı gemi ve liman topluluklarının iş süreçlerini dijitalleştirip akıllı limanlar haline gelse de, birçoğunun gemide norm olarak öncelikle yüz yüze etkileşime ve kağıt tabanlı işlemlere güvenerek geride kaldığını göstermiştir.

Dilin kemiği yoktur ama bir vuruşta öldürdüğü insan çoktur

COVID-19 krizi, dünyada bir çok sektör bu dönemde neredeyse durma noktasına gelmişken gemilerle yapılan deniz ulaştırması devam etmiş ve önemini birkez daha hatırlatmıştır. Bununla birlikte çağımızda yaşanan teknolojik gelişmeler ve yenilikler her sektörde olduğu gibi gemileri de etkilemektedir.

Dijitalleşme ve otomasyon, ihtiyaçtan ortaya çıktı

NİTELİKLİ ÇALIŞAN SAYISINI ARTIRMAK ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’de gerek denizci sayısı  gerekse söz konusu işleri yapacak çok fazla insan olmaması dijitalleşme ve otomasyon açısından bir handikap olarak ortaya çıkmaktadır.

İnsanın yapamayacağı işleri ayrı olarak değerlendirmek gerekir elbette. İşi yapacak makinayı, robotu ya da cihazı kullanacak personelin nitelikli olması gerekiyor. Bu nedenle her şeyden önce nitelikli çalışan denizci personelimizi  artırmalıyız. Eğer dijitalleşme hızımıza göre nitelik artırmada yeteri kadar hızlı olamazsak, o zaman yeni teknolojilerin ancak tüketicisi olabiliriz. Daha kötüsü ise bundan uzak durmanın imkanı da yok! Yani “ben bu teknolojiyi kullanmayacağım, bende insan gücü çok” da diyemiyorsunuz.

Limanda kalma periyodunu azaltmış gemi insanlarının sosyal hayatı negative etkilenmiştir. Bu durum gemilerin limanların haricindeki zamanı seyirde geçirmek zorunda bırakmıştır.

Buna göre, liman otomasyonu ve nesnelerin internetinin uygulanması gelecekte dikkate alınması gereken temel öncelikler haline gelebilir. Bu gerçekten de yeni operasyonlar ve ihtiyaç duyulan büyük yatırımları çekebilecek gelişmekte olan ülkelerdeki limanlar için geçerlidir.

Robot Olmayın

Bu koşullar altında, denizcilik ve liman endüstrisindeki kilit kuruluşların deniz ticareti ve lojistiğinin dijitalleşmesini hızlandırmak için aşağıdaki önceliklerin belirlendiği bir dizi önlem alması gereklidir.

  • Gemilerin zamanında işletilmesi ve optimum kullanım için limanlar ve rıhtımlarla ilgili temel verilerin değişimini kolaylaştırmak için yukarıda bahsedilen ötesinde veri standartlarının uyumlaştırılmasını sağlamak;
  • Liman topluluklarını desteklemek için sadece teknik tesisler sağlayarak değil, aynı zamanda bilgili personel yetiştirerek de bir kapasite geliştirme yapısı oluşturup sağlanması gereklidir.

Bununla birlikte, dijitalleşmenin başarılı bir şekilde gelişmesi için, bu sektördeki tüm katılımcıların (özel, kamu, uluslararası kuruluşlar) yakın etkileşimi gereklidir, bu da dijital çözümlerin daha hızlı uygulanmasına yol açacaktır. Böylece dijitalleşme sadece genel, uluslararası nitelikte olmayacak, aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeler için de uygulanacaktır.

Neşe Kaçıran Olmayın

Yukarıda bahsettiğim üzere dijitalleşen denizcilikte bu değişim hızını kesmeden devam etmekte otonom sistemlerin daha da üst seviyede kullanımasının neticesini göstermektedir.  Gemi insanlarının yoğun iş periyotlarıyla karşılaşması ve gemide iş yükünün eskiye nazaran özellikle prosedürler konusunda artması insan hatalarını da beraberinde getirmektedir. Otonom gemilerin varlığının ortaya çıkması denizcilikle ilgili yerel ve uluslararası kanunların da konuya uygun değişikliğe gitmesi kaçınılmaz olmuştur.

Ticari gemilerde otamasyon sistemleri ve dijitalleşme eğitimlerinin zabitlere ve gemi insanlarına eğitimciler tarafından iyi anlatılması  çok önemli bir konudur. Gerekirse gemilere teknik destek veren firmalardan müsaitlik durumlarına göre ya UZAKTAN EĞİTİM video konferans yoluyla ya da misafir olarak çağrılarak öğrencilere ,gemide yaptıkları uygulama methotlarını pratik olarak uygulamalı anlatabilirler akademik çalışmalara bu yönlü yer verilebilir.

Yıllarca denizin kahrını çekip oradan ekmeğini kazanan denizcilerin her sabah ya da akşam vardiyadan çıktıktan sonra güneşin doğuşunu, batışını , ufukta yükselişini veya yıldızların güzel havalarda suda yansımasını seyretmek de tarifi olmayan çok güzel bir duygudur . 

Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır.

SELAMETLE

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.