A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

KİBİRDEN OLABİLİR Mİ?

09 Nisan 2018, Pazartesi 12:29
reklam yerim makale içi
 Türkiye’nin ilk öncülerinden idi. 1984 yılında Mesut BARAN tarafından kuruldu. Hangi dergiden bahsettiğimi anladınız. Yelken Dünyası dergisi Mart 2018’de yayın hayatına son vermiş. 
           
Bundan birkaç sene önce Mesut BARAN hakkın rahmetine kavuşmuş, sonsuzluğa yelken açmıştı. Görevi yazı işleri müdürü olarak oğlu devir aldı. İmtiyaz sahibi olarak da eşi başına geçti. Fakat bir süre sonra önce yazarlara müdahale etmeye başladılar.  Yazarlar bir süre sonra birer birer ayrılmaya başladı. Çünkü yazdıkları yazılar beğenilmiyordu. Bir de imtiyaz sahibi, yazarlara kibirli davranıyordu. Yazarlarla birlikte ilan verenler de azalmaya başladı.
           
Deniz Ticaret Gazetesi’nde uzun yıllar yazan arkadaşımız B. Hulusi GÜRBÜZ 28 yılda Yelken Dünyası Dergisi’nde aralıksız yazı yazan tek kişidir. Onu da Mustafa İhsan DENİZAŞAN yazı serisini 2016 mayıs ayında kesmesi nedeni ile kapı dışarı ettiler. Hulusi sohbetimizde başka yazı gönderdim, ‘’Kabul etmediler’’ dedi.
           
2 gün önce Hulusi ile gazete merkezinde karşılaştım. Gölge kaptan olarak ‘’hazır seni yakalamışken gel bir söyleşi yapalım’’ dedim.

(GÖLGE KAPTAN) Anlat bakalım Hulusi sen Yelken Dünyası Dergisinde yazarken neler ile karşılaştın? Neler yaşadın?

 (B.HULUSİ GÜRBÜZ) Neler yaşamadık ki! Rahmetli Mesut BARAN ile bir şekilde anlaşıyorduk. Ben dergiye birkaç tane de yazar dostumu kazandırdım. Bunların içinde büyüğümüz olan DENİZ TARİHİ ARAŞTIRMACISI merhum M. Orhan KIZILDEMİR uzun yıllar deniz fenerleri ve İstanbul’ un iskelelerini      yazarken yarıda kesmişlerdi ve kendisine hiçbir açıklamada bulunmamışlardı. Rahmetli M. Orhan KIZILDEMİR çok üzülmüştü.
 
M. Selim SAN ile beraber yazıyorduk.

H. Oktay AKÇAY çoğunlukla kendi yazıyor. Zaman zaman da bizim yazılara destek veriyordu. Onun da yazılarını hiç bir gerekçe göstermeden kestiler. H. Oktay AKÇAY (E) DZ. ASB. Olup branşı makinadır. Uzun yıllar ticari gemilerde çarkçıbaşı olarak aranılan bir kişi olmuştur.
          
H. Oktay AKÇAY şu an da ilerlemiş yaşından dolayı hastalıkla mücadele etmektedir. Kendisine ACİL ŞİFALAR DİLERİZ.
         
Bir anım da merhum M. Volkan VARICI ile alakalı. Volkan daha liseye gidiyordu tanıştığımızda. 24/08/1992  yılında gazetenin kadrosuna dahil olmuştu. Aynı zamanda Yelken Dünyası’nda da yazıyordu. Vefat etmeden önce Yelken Dünyası’nda yazdığı bir yazıdan dolayı çok üzülmüştü. Çünkü yazısının fotoğraflarını değiştirmişlerdi. Bunun üzerine Yelken Dünyası’nda yazmayı bırakmıştı. Vefatını Yelken Dünyası Dergisi ufak bir haber ile geçiştirirken Naviga Dergisi Volkan’ın vefatını büyük haber olarak okuyucularına duyurmuştu. Mekanı cennet olsun. Bıraktığı bayrağı ablası Arzu Varıcı ERSOY teslim aldı. Okuduğunuz gibi Deniz Ticaret Gazetesi’nde ve  www.yelkenci.ORG sayfalarında yazılarına devam etmektedir.
           
Yine dergiye kanalize ettiğim kişilerden  iyi  bir denizci olan Mehmet ÖZER. Neyse ki Mehmet’i darıltmadılar. Kendiliğinden yazmayı bıraktı.

(GK) Hulusi anlattıklarından şunu anlıyorum. Yelken Dünyası Dergisi yayın hayatına sahibinin ve yazı işleri müdürünün kibirli davranmalarının sonucunda son vermiş diyebiliriz. Daha başka söyleyeceğin neler var.

(BHG) Sahibi ile pek iletişim kuramadık. Oğlu ile hiç kuramıyorduk. Zaman zaman dini konularda yazılar çıkıyordu. Böyle bir dergi için o tür konular risk taşır. Hatta onları yazı ile birkaç defa da uyardım. Bu tür konuları yazdırmayın yazmayın sakıncalıdır. Siyasete girmiş oluyorsunuz dedim. Hiç oralı olmadılar. Cevap bile vermediler.

 En son beni mayıs 2016 da kapı dışarı ederlerken sahibi bayan öyle bir cümle kullandı ki.

(GK) Ne dedi Hulusi?

(BHG) ''Ehh artık bizden çıkartıldın. Tek bir emekli maaşına kaldın''dedi.

(GK) Sen ne dedin?

(BHG) Hiçbir şey demedim. Son görüşmemiz oldu diyebilirim.  Büyük laf etmişti. İnsanların birbirlerine bu tür sözler söylememesi gerekir.

(GK) Daha açık konuşur musun?

(BHG) Eskiler derler ki; kişinin gücüne giden ALLAH’ın da gücüne gidermiş.

(GK)  Kendi sonlarını hazırlamışlar. Ben gölge kaptan olarak bu andan itibaren yelkencilere 1999 yılında kurulan TÜRKİYE’NİN İLK DENİZ PORTALI OLAN WWW.YELKENCİ.ORG ‘ u öneririm. Duyduğum kadarı ile DENİZ TİCARET GAZETESİ’nde olduğu gibi www.yelkenci.org portalında da yazarlara emekleri karşılığında  birtakım haklar da veriyorlarmış. YAŞASIN WWW.YELKENCİ.ORG