Kızıl Elma ve Siyah Elma (Apple)
25 Ocak 2023, Çarşamba 12:58İlüstrasyon: South China Morning Post gazetesi, Hong Kong
TESPİT: Son on yılda orta gelir grubundan üst gelir grubuna atlayan ve iPhone ürünlerinin üretimini gerçekleştiren ülkeleri birlikte analiz ettiğimizde burada Avrupa Birliği ve ABD tarafından yönlendirilen, yönetilen ülkeler arası işbirliklerinin izlerine rastlamaktayız. 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren AB ve ABD’ye ile başlayan ilişkilerimizde ise bir birlikleşme olamamıştır; yapılar farklıdır, dokular uyuşmamaktadır.
SORU: Bu durumda Türkiye NASIL ve NERELERDE bir özgün model yaratarak orta gelir tuzağından çıkışı yakalayabilir?
Apple (Siyah Elma)
Türkler, Kızılelma idealinin sadece edebiyatı ile meşgul iken, ABD Apple firması simgesi ile birlikte tüm dünyayı feth etmiştir. Apple firması Çin’de ve ardından Hindistan ve Vietnam’da, Asya’da, Asya’nın kuzeyinde, güneyinde ve güneydoğusunda da üretimler yaptırmaktadır.
Dünyanın jandarması olan ABD dünya pazarlarının ele geçirilmesini bir kızıl elma simgesi üzerinden gerçekleştirmektedir.
Demek Türklerin bu şekilde ülkelerle birlikte hareket ederek pazarları ele geçirme idealleri söz konusu değildir.
Iphone Değeri ve İhracat Değerimiz
1 gr: 3,44 usd
1000 gr: 3440 usd
1000 kg: 3,440,000 usd
TR ihracat/kg değeriTR ihracat/kg değeri: 1,44 usd/ kg 2022
Iphone cep telefonunun 1 gramı 3,4 dolar iken, Türkiye ihracatının 1 kilogramı 1,44 dolardır.
Belli ki Amerikan kızıl elması ABD dışında sadece Çin, Hindistan ve Vietnam’da üretim yapmamaktadır, Iphone, 16 ülkede üretilmektedir. ABD hariç, Altı ülke Avrupa’da, 9 ülke ise Asya’dadır.
Bu uygulama biz Türklere ideallerin nasıl gerçekleştirileceği dünya sathına nasıl yayılacağı konusunda bir ders ve örnek olmalıdır.
Sınıfta Kalan Türkiye
“Dünya Bankası kriterleri ve verilerine göre 2000’den 2021’e aralarında Polonya, Macaristan, Romanya, Hırvatistan, Estonya, Slovakya, Çekya ve Şili’nin olduğu tam 16 ülke orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçti. Malezya’da geçmek üzere, dikkatinizi çekeyim. Türkiye geride kaldı.” (Prof Dr Güven Sak)
Gene 16 Ülke. Hani Nerede Türkiye?
“2000’den 2021’e Orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçen 16 ülkenin tam listesi şöyle: Uruguay, Trinidad Tobago, Seyşeller, Slovakya, Romanya, Polonya, Panama, Umman, Letonya, Litvanya, Saint Kitts and Nevis, Macaristan, Hırvatistan, Estonya, Çekya, Şili. Neymiş? Demek ki yapılabiliyormuş.
2023 hedeflerinin açıklandığı 2010 yılından 2021 yılına aralarında Romanya, Uruguay, Panama, Şili ve Aruba orta gelirli ülkeler grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna yükseldi. Türkiye yerinde saydı.
Bakın o 12 yıllık sürede bile bazıları ileri doğru adım attı. Yerim dar, yenim dar demedi. Becerebilenler var sonuçta. Biz beceremedik. İşin kendisine odaklanmayınca, “işin ununa değil, işin ününe” odaklanınca böyle şallak mallak olunuyor işte. Çukur kazmak kaldı bize sonuçta.” (Prof Dr Güven Sak)
Kıtalar üstü bir kıta vardır
Kızılelma’nın yarısıdır.
Yüzüncü Yılda kavuşurlar
Türkiyem’de bir olurlar
L&A
15.01.2023
Türkiye İşbirlikleri Haritası
Kızılelma
Türkiye insansız hava uçağı Kızılelma’yı 14 Aralık 2022’de ilk kez uçurmuştur.
Türkiye’nin askeri varlığının bulunduğu ülkeler
- 1) Irak
- 2) Suriye
- 3) Somali
- 4) Lübnan: BM
- 5) Afganistan: BM
- 6) Katar
- 7) Mali: BM
- 8) Orta Afrika Cumhuriyeti: BM
- 9) Bosna Hersek: BM
- 10) Kosova: BM
- 11) KKTC
- 12) Azerbaycan
- 13) Arnavutluk
- 14) Sudan
- 15) Libya
- BM: 6 ülke
- Sınırdaş: 3 ülke
- Afrika: 5 ülke
- Ortadoğu: 5 ülke
- Akdeniz: 5 ülke
- Asya: 6 ülke
Güney: 11 ülke
Türk Devletler Teşkilatı Ülkeleri
- Türkiye
- KKTC
- Macaristan
- Azerbaycan
- Türkmenistan
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Özbekistan
Kızılelma Hedefleri; Nasıl?
Türk Devletler Teşkilatı ülkeleri artı Türkiye’nin askeri varlığının bulunduğu ülkeleri topladığımızda toplam 21 ülkelik bir grup oluşmaktadır. 21 ülkelik gruba baktığımız zaman ise burada Avrupa Birliğinden sadece Macaristan’ı görmekteyiz. Çünkü, Macaristan Turan fikriyatının doğduğu bir ülkedir. Afrika’dan beş ülke, Asya’dan ise beş ülkeyi görmekteyiz. En yoğun gruplaşma ise güney yarım küresinde onbir ülke ile söz konusudur. Bu durumda diyebiliriz ki Türkiye zaten Avrupa Birliği ile bir gümrük birliği ilişkisi içerisindedir ve bundan öteye de geçmesi mümkün değildir.
Fakat listede Afrika ve Asya’nın ağırlığı bizlerin ulaşabileceği işbirliklerini göstermektedir.
Kızılelma’daki kızılın anlamını da irdelememiz gerekmektedir, kızıl aslında Kızılırmak ve Kızıldeniz örneklerinde olduğu gibi Türklerde güneyi işaret eden bir renktir. Bu tablodaki ülkelerin gruplaşmaları da aynı istikameti göstermektedir.
21’lik grup arasında yer almamakta birlikte hint’erlandımızda yeralan Hint altı kıtası ülkeleri, Hindistan, Pakistan Bangladeş, Sri Lanka vd. gruplaşma içerisine aldığımızda bölgeselleşme adına gerçekleştirebileceğimiz iş birliklerinin büyük resmini ve stratejisini daha netlikle görüyor olacağız.
Bu tabloya aslında Balkanlar’da iyi işbirliklerini geliştirdiğimiz Sırbistan, nüfusu büyük bir hızla azalan Bulgaristan ve Gagavuz Türklerinin içerisinde barındıran Moldova’yı da ilave edebiliriz.
27 üye ülkeden oluşan Avrupa Birliği‘ne bir alternatif olarak tarihsel geçmişimizin olduğu 3 kıtada (Avrupa, Asya, Afrika) gene 28 ülkeyi içinde barındıran bir Birliği NASIL Kızılelma hedeflerine ulaştırabileceğimiz üzerinde düşünerek stratejiler ve uygulama planları geliştirebilmeliyiz.
Kırmızı: Türkiye’nin askeri varlığının bulunduğu ülkeler
Mavi: Türk Devletler Teşkilatı Ülkeleri
Yeşil: Balkan Ülkeleri
Turuncu: Hint altı kıtası ülkeleri
“Türkiye, NATO’nun en büyük ikinci silahlı kuvvetlerine sahip. Özellikle savaşın kavurduğu Suriye‘de, çalkantılı bir mahallede çok önemli bir rol oynuyor. Batı Balkanlar’da, Doğu Akdeniz’de ve son zamanlarda Afrika‘da artan bir etkiye sahiptir. Her şeyden önce Karadeniz‘de ve Rusya‘nın Ukrayna‘daki savaşında önemlidir; geçen yıl aç bir dünyaya daha fazla Ukrayna tahılının gönderilmesine izin veren bir anlaşmaya aracılık etti.” The Economist 21-27 Ocak 2023 sayısı.
Bu paragrafta batı, doğu, kuzey, güney tüm yönler mevcut. The Economist dergisi, 1878 de Türkiye üzerinden kurgulanan İngiltere-Rusya dengesinin gene Türkiye üzerinden Cumhuriyetin 100.yılında farklılaşmasından ciddi derecede kaygılanmış.
Levent Ağaoğlu
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.