yeni
İstanbul
22 Temmuz, 2025, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Küçük İşletme, Büyük Risk

22 Temmuz 2025, Salı 11:23
Küçük İşletme, Büyük Risk

KOBİ'ler siber tehditlerle nasıl başlayabilir?

Dijital güvenlik büyük şirketlere mahsus bir lüks değil, her boyuttaki işletme için bir gereklilik. Kurumsal firmaların siber güvenlik savunmaları güçlendikçe siber semboller odak noktaları, genellikle gizli korunmak için gerekli gelişmiş güvenlik güvenliklerinden yoksun olan küçük ve orta yaştaki işletmelere (KOBİ'ler) yönelmektedir. Siber güvenlik şirketi ESET, KOBİ'lerin artan siber tehditlerine karşı nasıl bir güvenlik stratejisi oluşturması miktarına yönelik önerileri paylaştı.

2025 Verizon Veri İhlali Araştırmaları Raporu, KOBİ masraflarının büyük paralarının dört katı olduğunu gösteriyor. Birçok KOBİ risklerini hafife alma ve şifreleme, veri yedekleme ve çok katmanlı savunma gibi temel güvenlik önlemlerini uygulamada zorluk çekiyor. Küçük parçalara yönelik siber saldırılar nadiren aralıklarla tepkiye neden oluyor ve bu da siber suçluların güvenlik açıklarını tespit edilmeden kullanılmaya devam edilmesine izin veriliyor. Siber olaylarda, Allianz Risk Barometresi 2024'te ilk kez küresel risk sıralamasında birinci olarak öne çıktı. Rapora göre, veri ihlalleri (%59) ve büyük bir endişe kaynağı patlaması, kritik altyapı ve fiziksel varlıklara yönelik siber saldırılar (%53) ile artan kötü amaçlı yazılım ve fidye saldırı tehdidi (%53) takip ediyor.

Bir veri; davalara, müşterinin güveninin kaybolmasına ve tutumunun zayıflamasına neden olabilir. Çoğunluğu; Müşteri bilgileri, mali kayıtlar ve fikri mülkiyet hakkı dahil olmak üzere büyük miktarda hassas verilerden kritik bilgilerin korunması için güvenlik önlemlerinin alınması.

KOBİ'lerin karşılaştığı yaygın siber tehditler

● Kimlik avı , siber suçluların sahte e-postalar, metinler veya web sitelerini kullanarak çalışanların kullanıcı reklamlarını, parolalarını veya finansal bilgilerini kullanarak hassas bilgileri ifşa etmek için kandırdığı en yaygın tehditlerden biridir.

● İş e-postalarının elektriği (BEC), siber suçluların güvenilir temini veya ortakları taklit ederek, satıcıların para transferi veya gizli bilgileri ifşa etmeye yönlendirdiği bir sosyal elektrik taktiğidir.

● Virüsler, casus yazılımlar ve Truva atları gibi kötü amaçlı yazılımlar sistemlerine zarar verebilir, hassas bilgileri çalabilir veya iş süreçlerini bozarak durdurmalara yol açabilir.

● Fidye yazılımı , fidye talebinde bulunan bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Bu durum, özellikle fidye ödemesi veya verileri etkili bir şekilde kurtaracak kaynaklara sahip olmayan KOBİ'ler için kesinti, veri kaybı ve itibar kaybına neden olabilir.

● Yeniden kullanılan parolalar ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) eksikliği, siber suçluların sistemlerine ve yetkisiz erişim olanakları, günlük alanlarda daha da açılmaktadır.

● Güncel olmayan yazılımlar ve yama güvenlik açıkları, gözden kaçan diğer risklerdir. Siber suçlular sistemlerine sızma ve veri ihlallerine ya da diğer türlerine neden olmak için bu açık hasarlardan faydalanır.

● Tedarik zinciri saldırılarının önemi giderek artıyor. Verizon'un Veri İhlali Araştırma Raporu'na göre, 2024'teki ihlallerin %30'u yazılım tedarik zincirleri, barındırma ortağı altyapıları veya veri sorumluları dahil olmak üzere üçüncü taraflarla veya üçüncü taraflarla bağlantılıydı.

KOBİ'ler için dijital güvenlik

Kapsamlı bir siber güvenlik stratejileri çok önemli. KOBİ'ler en son tehditler hakkında bilgi sahibi olarak ve önleme amacıyla bir işleri benimseyerek varlıklarını, itibarlarını ve geleceklerini yaşayacaklar. Sağlam bir siber güvenlik stratejisi oluşturmak için aşağıdaki adımlar atılmalıdır:

Risk değerlendirmesi. Kapsamlı bir risk değerlendirmesi ile başlayın. Bu, müşteri verileri, fikri mülkiyet ve mali kayıtlar gibi kritik özelliklerin varlığını; kimlik avı saldırıları ve fidye yazılımları gibi potansiyel tehditlerin değerlendirilmesini ve güncel olmayan yazılım veya yetersiz çalışan eğitim gibi güvenlik açıklarının değerlendirilmesini içerir. Riskler belirlendikten sonra potansiyel etki ve olasılıklara göre görünürlüklendirilmelidir.

Sistem güvenliği. Kötü niyetli programları engellemek için antivirüs yazılımı, VPN, parola yöneticisi, güvenlik duvarları ve diğer güvenlik araçlarına yatırım yapın, yetkisiz erişim engelleme için verileri şifreleyin ve şüpheli özellikleri izlemek için tespit ve önleme sistemlerini kullanın. İhlallerin yüzde yirmisi, ilk erişim elde etmek için güvenlik açıklarından yararlanılarak başlatılmıştır. Düzenli, otomatik yedeklemeler zorunludur. Daha fazla KOBİ bulut hizmetlerine sunulan Bulut Güvenliği Duruş Yönetimi (CSPM) hayati bir araç olarak ortaya çıktı. CSPM, bulut çözümlerindeki güvenlik açıklarının belirlenmesine ve giderilmesine yardımcı olarak veri korumasının korunmasını sağlar. Ayrıca yapay zeka (AI) ve makine geliştirme (ML), anormallikleri ve potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit ederek siber güvenliği dönüştürüyor ve olası riskleri proaktif olarak azaltmasına olanak sağlıyor.

Eğitimler. İhlallerin %60'ında hatalar veya sosyal mühendislik saldırıları da dahil olmak üzere insan hataları rol oynamıştır. Bu nedenle sürekli siber güvenlik eğitimleri verilmektedir. İşletmeler çalışanlarını en yaygın güvenlik açıkları konusunda eğitmeli, şüpheli faaliyetlerini farklılaştırabilmelerini ve risk yönetimi süreçlerini yürütebilmelerini sağlamalıdır.

Kılavuzlar ve politikalar. Hassas verilerin yetkili personel kısıtlaması için erişim kontrol sistemleri, şifreleme gibi veri koruma veya kayıt şifre protokolleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kuralları. Sıfır güven yapısına "asla güvenme, her zaman doğrula" ilkesine göre çalışır. Bu yaklaşım, kullanıcıların ve cihazların sürekli olarak kimliklerinin doğrulanması ve onaylanmasının gerektirerek yetkisiz erişim riskini önemli ölçüde azaltır.

Uyumluluk. Yasal sonuçlardan veya para cezalarından ödün vermek için sürekli çerçevelere uyum zorunludur. İşletmelerin geçerli gereklilikleri belirlemeli, gerekli kontrol prosedürlerini uygulamalı ve politikaların, risk değerlendirmelerinin ve olay değerlendirmelerinin ayrıntılı kayıtlarını tutmalıdır.

Olay müdahale planı. Güvenlik ihlallerinin tespit edilmesi, kontrol parçalarının toplanması ve hafifletilmesine yönelik doğru süreç, dijital güvenlik stratejilerinin bir diğer önemli üyesidir. Özel bir olay müdahale planı, müdahale ekibinin rol ve sorumluluklarını ana hatlarıyla belirler, numaraları bilgilendirmek için dahili ve harici iletişim ayarlamaları oluşturur ve güvenlik önlemlerini saklamak için bir inceleme süreci uygulanır.

Denetimler ve izleme. Siber tehditler sürekli gelişmektedir, bu nedenle güvenliğin korunması için sürekli izlenmesi gereklidir. İşletmeler, savunma değerlendirmeleri ve güvenlik açıklarını belirlemek için düzenli denetimler yapmalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

google