A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

MİLLİ SORUN AMATÖR DENİZCİLİĞİN ÖNEMİ

14 Ekim 2019, Pazartesi 11:14
reklam yerim makale içi

Amatör Denizcilik, Devletimiz tarafından önemi anlaşılmamış, hiç yatırım yapılmamış, hiç düşünülmemiş bir alandır. Barınak problemi yüzünden (Bkz. Geçmiş yazılar) Amatör Denizcilik ölüm döşeğine düşmüştür. Halen bitkisel hayata girmiş bir hasta gibidir. Tedavi eden ve tedavi etmeyi düşünen doktor da yok.

Türk Amatör Denizcileri, denizden bir kazanç sağlamaksızın sadece denizde yaşayan ve bunu yaşam biçimi olarak kabullenmiş, haksız ve anlamsız servet vergileri ile yıllarca Devlet tarafından, bağlanma paraları ile de marinalar ve balıkçı barınakları tarafından sömürülmüş ve sömürülmeye devam eden talihsiz bir camiadır. Dünyada Türk Amatör Denizcisinin uğradığı zulmü başka bir ülkede görmek mümkün değildir.

Ama, Amatör Denizcilik aslında çok önemli bir faaliyet alanıdır. AMATÖR DENİZCİLİK İSTİKBALİN ASKERİ VE TİCARİ DENİZCİLERİNİ, DENİZ BİLİM ADAMLARINI YETİŞTİRMEKTEDİR. Amatör Denizcilerin çocuklarıdır bunlar. “Deniz suyunu tadan bir daha iflah olmaz deniz aşığı olur” lafı boş değildir. Bu çocuklar eğitim sistemimizin azizliği nedeniyle veya başka nedenlerle denizin dışında bir meslek edinseler bile, denizden kopmazlar, anne ve babaları gibi denizde yaşarlar ve onların çocukları da denizci olur.

AMATÖR DENİZCİLER DENİZİN BEKÇİLERİDİR. Eğer denizlerde, koylarda yaşayan yeterince Amatör Denizcimiz olsaydı, geçtiğimiz yıllarda Muğla’dan giriş yapan 9 terörist karaya ayak basamazdı. Kıyılarımızda yasalara uygun olmayan balıkçılık yapılamaz, balık stoğumuz erimezdi. Denizlerimizde yeterince Amatör Denizci yaşasaydı, yasadışı göçmen faaliyetleri olamazdı. Hemen ihbar edilirlerdi.

Amatör Denizcilerin Barınakları yok. Sırf bu nedenle, fırtınalarda çok sayıda tekne batıyor veya hasar görüyor. Ayrıca, sırf barınaksızlık nedeniyle kıçtan takma motorlar teknelerin üzerinden çalınıyor ve tabii yine göçmen kaçakçılığında kullanılıyor. Durum o kadar vahim ki, motoryat ve yelkenlilerde çalınmaya başlandı. Bunlar milli servetin kaybından başka bir şey değildir. GÖZ GÖRE GÖRE VE ÇARESİ VARKEN MİLLİ SERVETİMİZİ KAYBEDİYORUZ, FAKİRLEŞİYORUZ.

Çok sayıda Türk Amatör Denizcisi, barınak sorunu yüzünden teknelerini Yunanistan’da doğu Ege adalarında barındırıyor. Yunanistan bu durumu fırsata çevirip, Yunan denizlerinde gezen tekneleri aylık vergiye bağladı. AB’yi bahane ederek vize uygulaması yapıyor. Ve vize uygulamasının sadece Türk’ler için olduğunu belirtmemize gerek yok herhalde. Yunan adalarına seyahat eden Türk turistlere ilaveten Amatör Denizci tekneleri, müflis Yunanistan’ın doğu Ege adalarına refah taşıyor. Bugün Türk’ler gitmez ise bu adalarda ekonomi çöker. Yaşayan nüfus bile kalmaz. TÜRK’ÜN PARASI YUNANİSTAN’I İHYA EDİYOR.

AMATÖR DENİZCİLİK TÜRKİYE’DE ÇÖKTÜĞÜ İÇİN ÖZEL TEKNE İMALATÇILARI CAN ÇEKİŞİYOR. Çoğu imalatıAM bırakmış durumda. Dünyanın en kaliteli teknelerini yapabilecek altyapı mevcut. Ama yapılamıyor. Çünkü talep yetersiz. Çünkü Amatör Denizcimiz yok. Çünkü Amatör Denizci teknelerini bağlayacak barınak yok. Mevcutlar ise akıllara zarar fiyat uyguluyor.

AdbDer – AMATÖR DENİZCİLER BARINAK DERNEĞİ tarafından kurulması planlanmış ve sadece AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU’nu bekleyen barınaklar, aynı zamanda iş kapısı, ekmek kapısı. İşsizlik ile mücadele eden Cumhurbaşkanlığı Hükümetine bir imkan. Milli hasılaya önemli katkıları olacak, ekonominin kalkınmasına büyük katkıları olacak bir çalışma. Üstelik devletin cebinden para çıkmadan ama devletin gelirlerine katkısı büyük olacak bir imkan. AMATÖR DENİZCİLİK EKONOMİDİR.

AMATÖR DEİZCİLİK AYNI AMANDA LOJİSTİK DESTEK İMKANIDIR. 17 ağustos 1999 da olan depremi hatırlayın. İstanbul’daki marinalardan hareket eden Amatör Denizci teknelerinin deprem bölgesine ihtiyaç mal ve malzemelerini götürdüğünü, dönüşlerinde hafif yaralıları taşıdığını hatırlayın. Amatör Denizci tekneleri bir savaş durumunda da lojistik destek sağlayacağından başka, savaş öncesi istihbarat çalışmalarını da kolaylaştırabilir.

AMATÖR DENİZCİLİK EGEMENLİK GÖSTERGESİDİR. Denizlerde dalgalanan AY-YILDIZLI bayrak ile simgelenir egemenlik. Kardak krizini hatırlayalım. Yunan balıkçıları papazlar eşliğinde kayalıklara çıkmış ve Yunan bayrağı dikmişti. Karşılarında denizlerde dolaşan Amatör Denizciler olsaydı, o bayrak oraya dikilemezdi. Dikildiğini farzedelim. O bayrağı oradan Amatör Denizciler indirirdi. Ama öyle olmadı. İki ülke savaşın eşiğine geldi. Nedeni ise Amatör Denizcimizin olmayışıydı.

AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU’NUN ÇIKMASINI GECİKTİRMEK DEVLETİN VE MİLLETİN LEHİNE DEĞİLDİR. Amatör Denizcilik çok önemlidir. Gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında, sadece Türk Amatör Denizcisi sıkıntı içindedir. Sıkıntısının en önemli nedeni ise barınaksızlıktır.

Amatör Denizcilik artık sadece Amatör Denizcilerin sorunu değildir. AMATÖR DENİZCİLİK ARTIK MİLLİ SORUNDUR.

  

                                                                                                                                                

                                                                                                                                                   Hilmi Atilla ÖZBANK

                                                                                                                                                 Amatör Denizci - Yazar