A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Okyanus Yarışı’nda ‘Dünyanın Ucu’na Doğru Başa Baş Çekişme

28 Mart 2023, Salı 13:07
reklam yerim makale içi

Yaklaşık 12 bin 750 deniz mili mesafeli Okyanus Yarışı’nın Itajai hedefli en uzun 3. Etabı’nda filo “Dünyanın Ucu” olarak anılan Cape Horn’a (Horn Burnu) yaklaşıyor. Birbirine oldukça yakın seyreden IMOCA filosunda liderlik Boris Herrmann yönetimindeki Team Malizia’ya geçmiş durumda. Ancak Kevin Escoffier kaptanlığındaki Holcim-PRB ile arasındaki fark sadece 34.5 deniz mili.


Güney yarıkürede devam eden Okyanus Yarışı’nda (The Ocean Race) ne “40’ların kükremesi” ne de de “50’lerin öfkesinden” söz edebilmek pek mümkün değil. Rüzgarın inişlli-çıkışlı seyri yüzünden 4 IMOCA’dan oluşan filoda rakipler arasındaki mesafe önceki güne kadar oldukça yakındı.



Son birkaç gündür Team Malizia yakaladığı liderliği koruma gayretinde. Boris Herrmann yönetimindeki ekip, haber yayına hazırlandığı sırada 15.5 deniz mili hızla 382 mil uzaklıktaki Cape Horn’a (Horn Burnu) yaklaşırken, yarışın büyük bölümünü domine eden Kevin Escoffier liderliğindeki Holkcim-PRB sadece 34.5 deniz mili gerisindeydi.

İki okyanus çarpıştığı için çok sert deniz koşulları yaratan Horn Burnu, asırlardır denizciler için bir “korku geçidi” olarak tanımlanıyor.



“KAFAYI KALDIRAMAYANLAR” ZORLANIYOR

Günler öncesinden de meteorolojik raporlar 45 knot’ı aşan rüzgar ve 7 metreye ulaşan dev dalgalara işaret etmesine rağmen son durumda rüzgarın hızı 27-29 knot aralığında esiyor. Ancak iri dalgalar pupa ve geniş apaz seyirdeki tekneleri, özellikle de kafasını dalga çukurundan kolayca kaldıramayanları zorluyor.

Kafasını en çok gömen teknelerden Biotherm, içine dolan su nedeniyle parçalanan Code 0’sunu içeri alıp, ön saha yelkenini değiştirirken hayli zaman kaybetti. “Kafasını yukarıda tutabilen” Team Malizia ise bu avantajını olabildiğince iyi kullanmaya gayret ediyor.



“EN UZAK NOKTA”DA YALNIZ KALMADILAR

Güney Okyanusu’nun sonuna doğru hava şartları sertleşmeye başlamadan birkaç gün önce 21 Mart’ta filonun saat 17.30’da Point Nemo’yu geçişi sırasında ise ilginç bir durum yaşandı.

Pasifik Okyanusu’nun güneyindeki Point Nemo (Nemo Noktası), okyanuslarda en yakın kara parçasından 2 bin 688 kilometrelik mesafe ile “en uzak nokta” olarak işaretli. Yörüngedeki uluslararası uzay istasyonunun 400 kilometre uzaklıkta olması belki de kıyaslama için çarpıcı bir örnek.



Ancak bu “en uzak” noktada Okyanus Yarışı’ndaki 4 IMOCA hiç yalnızlık çekmedi. Zira birinci ile sonuncu tekne arasındaki fark sadece 10 mildi. Team Malizia’dan Rosie Kuiper direğe çıktığında diğer üç tekneyi de rahatlıkla görebiliyordu.   

ThumbnailThumbnailThumbnail

TEKNOLOJİ VE TASARIM KOŞULLARI DA DEĞİŞTİRDİ

Okyanus yarışlarına katılanlar için günümüze kadar ıslanmak “olağan” bir durumdu. Ama biz öyle hafif bir ıslanmadan değil, tepeden tırnağa suların içinde olmaktan söz ediyoruz. … Özellikle duraksız dünya çevresini dolaşan Vendee Globe ekipleri, “bir kez ıslandınız mı, artık kurumanız mümkün değil” diyorlardı.



Bugün ise IMOCA’da yarış kapalı bir kabin içinde gerçekleşiyor. Sadece yelken değişimi için güverteye çıkanlar ıslanıyor ki, “kapalı ve korunaklı kokpit” yüzünden kurumaları da fazla zaman almıyor.   

Horn Burnu’nda 32 knot’a çıkması beklenen rüzgarın hızı, görünen o ki, dönüşün ardından 25-27 knot’a gerileyecek. Ardından Brezilya’nın İtajai limanına doğru kuzeye tırmanış başlayacak. Filonun 1 veya 2 Nisan’da 3. Etap mücadelesini tamamlaması bekleniyor.



Bu arada, onarımı tamamlanan Guyot environnement-Team Europe ise Cape Town’dan yola çıktı ve 4. Etap’a katılmak üzere Itajai’ye kuzeyden yaklaşıyor.


26 MART SON DURUM (TSİ 14.00 / UTC 11.00)

1. Team Malizia / Boris Herrmann (hız: 15.5 kt) hedefe 2.329,6 DM
2. Holcim-PRB / Kevin Escoffier (hız: 20.1 kt) lidere 34.5 DM
3. Biotherm / Paul Meilhat (hız: 13.7 kt) lidere 127.7 DM
4. 11th Hour Racing Team / Charlie Enright (hız: 15.0 kt) lidere 181.0 DM
RET: Guyot environnement-Team Europe / Benjamin Dutreux    



Kaynak: TurkSail   
Fotoğraflar: © Antoine Auriol / Team Malizia
                   © Julien Champolion | polaRYSE / Holcim - PRB 
                   © Charles Drapeau / GUYOT environnement - Team Europe
                   © Ronan Gladu / Biotherm
                   © Amory Ross / 11. Saat Yarışı / Okyanus Yarışı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.