A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

ŞEHİTLERİN İSMİ NİÇİN VERİLMİYOR?

03 Nisan 2018, Salı 19:46
reklam yerim makale içi
 

ŞEHİTLERİN İSMİ NİÇİN VERİLMİYOR?
 
          Kurulduğundan bugüne Cumhuriyet Donanması’nda savaş gemilerine çoğunlukla yerleşim yerlerinin ve kuşların (şehir, bölge, ilçe) adları veriliyor.
           Örnek verirsek;
                   1. grup: İstanbul, İzmir, İzmit, İskenderun, İçel (muhripler hizmet dışına çıkmıştır.) Fırkateynleri özellikle belirtmiyorum.
                 1., 2., 3. grup: Giresun, Gelibolu, Gemlik, Gaziantep (muhripler, hizmet dışına çıkmıştır) Fırkateynleri özellikle belirtmiyorum.
                   1. grup: Trakya, Karadeniz, Ege, Akdeniz / Tepe Sınıfı Fırkateynler  (hizmet dışına çıkmıştır)                             
                 1., 2. grup Hücumbotlar: Doğan sınıfı hücumbotlar kuş isimlerini taşıyordu. Kartal sınıfı hücumbotlar çoğunluğu kuş ismini taşıyordu. Fırtına sınıfı hücumbotlar çoğunluğu rüzgarları çağrıştırıyordu. (hepsi hizmet dışına çıkartıldılar) Görevdekileri belirtmek istemiyorum.
                     1., 2. grup Mayın Arama-Tarama Gemileri:  Alanya sınıfı - E ve Ç sınıfı, K sınıfı, T sınıfı, S sınıfı, F sınıfı mayın arama tarama gemileri hepsi hizmet dışına çıkartılmış olup yerleşim yerlerinin isimlerini taşıyorlardı. Şu anda görevde olan E sınıfları da yerleşim yerlerinin isimlerini taşıyor.
                Eskiden avcı botlar ve Ç-101, Ç-201, Ç-301 sınıfı çıkarma gemilerinde sadece bordo numarası kullanılıyordu.
             Sınırlı olarak lojistik destek gemilerine birkaç şehidin ismi verildi. Bunlarda İhsan Tolunay, Hakkı Burak, Sadettin Gürcan, Kudret Güngör ismi verildi.
           Şu anda görevde olan savaş gemilerimizin isimlerini İKK açısından yazmıyorum. (Hücumbot filosundakilerin büyük bölümünün  adları ilçe isimleridir)
GAZAL, ALEMDAR, MUAVENET, NUSRAT, SULTANHİSAR, YAVUZ, HAMİDİYE, BARBAROS,  TURGUTREİS isimleri gemiler eskidikçe yenilenen gemilere verilmeye devam edilsin. Örnek verirsek  görev esnasında şehit olan birçok vatan evladı var. Bunlardan biri de Astsubay Çavuş AHMET ÇOTUK.
               HİÇ KENDİSİNİ HATIRLAYAN VAR MI?
           TCG D-343 İSKENDERUN muhribinin personeli. Muhripte nöbetçi olduğu esnada teknik bir arızadan dolayı istim kaçıran valfları  KAPATMASAYMIŞ ‘’TCG İSKENDERUN ‘’muhribi infilak edecekmiş.
           ŞEHİT Astsubay Çavuş AHMET ÇOTUK vatan ve  milletin malını korumak için HAYATINI FEDA ETMİŞTİR.
            Niçin Ahmet ÇOTUK ve onun gibi görev esnasında hayatını kaybeden VATAN EVLATLARININ isimleri savaş gemilerine verilmiyor? Bu satırlarda birçok şehidin ismini yazabilirim. TCG D-343 İSKENDERUN muhribinin adı pekala ŞEHİT Astsubay Çavuş AHMET ÇOTUK muhribi konulabilirdi.
               
           VATAN VE ŞANLI BAYRAĞIMIZ UĞRUNA GÖREVLERİ ESNASINDA ŞEHİT OLANLARI  SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ. MEKANLARI CENNET OLSUN.


Ahmet ÇOTUK


TCG D-343 İSKENDERUN muhribi - ( Donanmaya katılış tarihi 1970, Hizmetten ayrılış tarihi 1982 )