A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

SUÇ DUYURUSU – DENİZLERİMİZDE DALAVERE

17 Ağustos 2021, Salı 17:31
reklam yerim makale içi

SUÇ DUYURUSU – DENİZLERİMİZDE DALAVERE

 

Ülkemizde özellikle özel teknelerde yabancı bayrak çok görülmektedir ve bunların en başında da ABD’nin bir eyaleti olan DELAWARE’den alınmış ruhsatlara istinaden teknelere çekilen ABD bayrakları gelmektedir. Aslında, ABD’nin başka eyaletine ait ruhsat pek yok. Olay tam bir dalavere. Olay tam bir suç.

 

Öncelikle bir Türk vatandaşının, yani bir Türk’ün, sözde müttefik olan, ancak anketlere göre Türk’ün ve Türkiye’nin en büyük düşmanı olan ABD bayrağı başta olmak üzere yabancı bir bayrak çekilmiş teknesinde seyir yapmasının ne kadar onursuz olduğunu belirtmek gerekli. “Denizlerde milliyet kavramı yok” savunması bu onursuzluğu ortadan kaldırmaz. Bu savunma sözü, yabancı bayraklı tekne sahibi olan Türk vatandaşının kanında bir bozukluk olduğunun göstergesi olmaktan öteye geçemez.

 

Delaware’den alınan belge aslında bir ruhsat değildir. Delaware Balıkçılık ve Yaban Hayatı Koruma Daire Başkanlığı (The Division of Fish and Wildlife Office) tarafından verilmiş bir belge olup, 60 gün boyunca eyaletin deniz ve iç sularında tekne kullanma hakkı vermektedir. Esasen uluslararası sularda bir geçerliliği yoktur.

 

Hal böyle olunca çıkan netice şudur; DELAWARE BAYRAKLI TEKNELER BANDIRASIZDIR. YANİ BAYRAKSIZDIR.

 

Diğer bir anlatımla, DENİZLERİMİZDE BANDIRASIZ TEKNELER SEYRETMEKTEDİR. Marinalarımızda ve barınaklarda (ki barınaklarda hiç olmaması gerekir) BANDRASIZ TEKNELER BAĞLIDIR.

 

Mevzuatımıza göre ikinci el tekneler Türkiye’ye ithal edilemezler. Mevzuatı her daim delmeye alışmış vatandaşlarımız yurt dışından ve özellikle Hırvatistan’dan satın aldıkları ikinci el teknelere yabancı bayrak çekerek Türkiye’ye getirme çözümü bulmuşlardır. Hatta daha da ileri giderek, Türkiye’de imal edilmiş teknelere de yabancı bayrak çekebilmektedirler. Her tarafı Türk ustaların emeği kokan guletlerde bile yabancı bayrak olabilmektedir.

 

Önce Delaware eyaletinde internet üzerinden bir şirket kurulmakta, bu şirketin sahibi o teknenin sahibi olan mesela Ahmet efendi olmakta, teknede şirketin mülkiyetine geçirilerek Türkiye’ye getirilmektedir.

 

Yani teknenin sahibi şirket, şirketin sahibi mesela Ahmet’dir. Yani tam bir DALAVERE mevcuttur.

 

Devletimizin vergi ve harç kayıplarını bir kenara bıraktık, bu bir KAÇAKÇILIK SUÇUDUR.

 

Delaware belgeli bir teknenin sahibinin Türk, şirket veya yabancı uyruklu olması bir şey değiştirmez. Bu tekneler bandırasızdır ve derhal el konularak hazineye irat kaydedilmeli, tekne sahibi şahıs ise o şahıs hakkında, tekne sahibi şirket ise o şirketin sahibi hakkında, bu teknelerin yurda getirilmesinde aracılık edenler hakkında yasal takibat başlatılmalıdır.

 

Üstelik bu teknelerin hemen hiçbiri, yaşamları boyunca ABD karasularına hiç girmemişlerdir. Bandırasızlığa ilaveten bu husus suçun varlığına yeterli delildir.

 

İlla ABD bayrağı olması gerekmez. Herhangi bir Türk’ün sahibi olduğu veya Türk uyruklunun sahibi olduğu şirkete ait yabancı bayraklı tekne de kaçak ithalattır.

 

Konu hakkında T.C. Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü yetkilileri ve ilgilileri ile T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Liman Başkanlıklarını göreve davet ediyoruz.

 

Bu yazı bir suç duyurusudur ve deliller denizlerimizdedir.

 

 

Gölge Kaptan

17/08/2021