A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

TEKNE ALMAK – 7  (BARINAK)

08 Şubat 2021, Pazartesi 17:02
reklam yerim makale içi

TEKNE ALMAK – 7  (BARINAK)

 

Geçtiğimiz 9 sorudan önce ve hatta ilk olarak soracağınız soruya geldi sıra. BARINAK!

Devletimizin Amatör Denizciliğe verdiği önemin yansımasıdır BARINAK sıkıntımız.  

 

BARINAK problemini çözmek için ve AMATÖR DENİZCİLİK için ne AKPARTİ hükümetleri sırasında, ne de önceki hükümetler sırasında hiçbir iyileştirme olmadı. Hiçbir partinin programlarında biz yokuz. Ne AMATÖR DENİZCİLİK ne AMATÖR DENİZCİ ne de AMATÖR DENİZCİ TEKNELERİ BARINAKLARI. Yok. Ne iktidar partilerinin, nede muhalefet partilerinin programlarında biz yokuz.

 

Daha da kötüsü, TCBMM bünyesinde DENİZCİ MİLLETVEKİLİ yok. Milletvekilleri ve bürokrasi bizleri zengin olarak görüyor.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 02 Şubat 2021 tarihinde CHP genel merkezinde çiftçilerle buluşuyor ve bir konuşma yapıyor;

 

“Dünyanın en pahalı mazotunu Türk çitfçisi kullanıyor. Yata bedava. Çok düşük fiyatla veriliyor yata. Mazot ona çok düşük. ÖTV’si yok, KDV’si yok. Yatta ne olacak? Adam tur atacak, gezecek, keyfine bakacak, belki koy koy gezecek, bütün dünyayı, eğlenecek, arkadaşları ile beraber.”  

 

Ben bu konuşmayı ATV ana haber programında duydum ve hayretler içinde kaldım. Kendi kulakları ile duymak, kendi zgözleriyle görmek  isteyenlere işte adres :

 

https://www.atv.com.tr/webtv/atv-ana-haber/bolumler/8257?id=a25e6320-cd2e-4fcb-ae1e-57904a46d8d3

 

Bu lafları sarfeden CHP başkanı, yerel seçimlerde partisinin Amatör Denizcilerin en yoğun olduğu Ege ve Akdeniz kayılarındaki bütün belediyeleri kazandığını unutmuş olsa gerek.

 

Kılıçdaroğlu’nun her söylediği lafa ve gafa cevap veren Cumhur İttifakı partilerinden bu kez cevap yok. Ben duymadıysam özür dilerim. Ama duymadım. Neden cevap yok? Çünkü iktidar partilerinin de bizden haberi yok. Konu hakkında fikirleri yok. 

 

Kılıçdaroğlu’nun yanlışının bir de doğrusu var. O da şu; “Türkiye denizlerinde dolaşan ve mazotu KDV ve ÖTV ödeyerek alan bir tek deniz aracı grubu var, o da özel teknelerdir. Limanlara, marinalara, barınaklara en pahalı onlar bağlanır. Her önüne gelen, Devlet kurumları dahil, Amatör Denizciyi kazıklar. DEVLET KURUMLARI VE ÖZEL ŞİRKETLER VE HATTA ŞAHISLAR, AMATÖR DENİZCİYİ YOLUNACAK TAVUK OLARAK GÖRÜR VE ZENGİN ZANNEDER.

 

Hepsi denizde sadece yaşayan, DENİZ HALKI AMATÖR DENİZCİLERİ tanımaz, bilmez. Zengin zanneder. Ama bu DENİZ HALKININ zenginlik oranı, karadaki gibidir. Karada %5 zengin varsa denizde de aynı oranda zengin var.

 

Vee, bu DENİZ HALKI AMATÖR DENİZCİLERİN DE OY HAKKI VAR.  Seçimlerde görüşürüz.

 

AdbDer – AMATÖR DENİZCİLER BARINAK DERNEĞİ, sadece BARINAK sorununu çözmek için kurulmuş ve 6 yıldır bu konu üzerinde çalışan bir kurum. Bu Dernek, konusu itibariyle dünyada ve Türkiye’de tek örnek. Bizim halimizi anlamayan bürokrat ve siyasilere 6 yıldır derdimizi anlatabilmiş değiliz. Durum tam da yukarıda yazdığım gibi.

 

Genel durumu kısaca özetledim. Hala tekne almak istiyor musunuz? Evet mi? Emin misiniz? Son kararınız mı? Aferin size, hâlâ tekne almaya kararlı olduğunuza göre ya keseniz çok dolu, ya siz mangal yüreklisiniz, yada her ikisi. Madem öyle, gelelim konumuza.

 

10. TEKNENİZİ YAZ VE KIŞ AYLARINDA, DENİZDE VE KARADA, NEREDE MUHAFAZA EDECEKSİNİZ?

 

Teknenizi seçtiniz. Hangi marinaya veya barınağa bağlayacaksınız. Bağlayacağınız marinada veya barınakda veya yakın çevrede çekek yeri var mı? Marinanın veya barınağın fiyatı denizde ve karada kaç para? Güvenlik var mı?

 

Malum, marina ve barınak fiyatları artık PAHALI değil, FAHİŞ değil, AKILLARA ZARAR düzeyde.  Öyleki küçük bir teknenin maliyeti kadar parayı 3-5 yıl içinde ve hatta 1 yılda marinaya veya barınağa ödemek zorunda kalabilirsiniz. Tekne alma fikrinizi değiştirebilecek boyutta bir masraftır bu.

 

Eğer tekneniz römorklu ise, evinizde veya işyerinizde römork üzerindeki tekneyi tutabileceğiniz bir alan varsa, yine yakınınızda barınak kadar büyük dert olan DENİZE İNDİRME RAMPASI VARSA, sizden iyisi yok. Teknenizi değiştirmeyi hiç düşünmeyin.

 

Eğer eviniz deniz kenarında ise, teknenizi evinizin önünde bir tonoza bağlama imkanınız varsa, üstelik hava koşullarından da etkilenmiyorsa, hatta küçük bir iskeleniz varsa, siz dünyanın en şanslı ve bahtiyar insanlarından birisi olmalısınız. Sakın evinizi değiştirmeyin.

 

Ama, deniz kenarında bir eviniz yoksa, yada tekneniz bahçenizde tutabileceğiniz kadar küçük değilse, nakliyesi imkansız ise, marinaya ve barınağa ihtiyacınız var demektir. Teknenizi alargada bırakıp mesela 3-5 gün bir yere gitmeyi düşünmeyin bile. Türk sularından Yunanistan’a iltica etmek isteyenler için tekneniz hakikaten kaliteli bir araç olur. Teknenizin alargadayken çalınması yüzünden sigortanız zararınızı ödemeyebilir. Dahası, diyelim ki teknenizi mesela Girit’te buldunuz. Muhtemelen oldukça harap olmuş şekilde bulacaksınız. Siz onu Türkiye’ye getirip nasıl onaracağınızı düşünürken, Yunan makamları ile başınızın derde girdiğini göreceksiniz. Bu dert size tekneniz kadar paraya patlayabilir. Yani marinaya veya barınağa ihtiyacınız bu açıdan var. Yoksa elektrik temin etmek, fırtınadan korumak, su ikmali yapmak, telefon, internet, televizyon filan için marinaya veya barınağa aslında pek ihtiyacınız yok. Marinaya vereceğiniz paranın çok azı ile bu ihtiyaçlarınızı teknenizde veya beleş bir yerlerden temin edebilirsiniz. Marinaya veya barınağa ihtiyacınız var, çünkü marinada veya barınakta çalınan teknenizin karşılığında sigorta ödeme yapar. Marinada hasar görürse yine sigortadan paranızı alırsınız.

 

Marina ve barınaklar yerine daha ucuz iskeleler var. Asgari hizmeti size verirler. Ama dikkat, güvenlikleri, özellikle gece güvenlikleri var mı? İskeleler sizi kötü havadan korur mu?

 

Eğer satın alacağınız teknenizin içinde yaşamaya, eve gitmemeye veya az gitmeye niyetliyseniz, eviniz kira ise tahliye edin ve boşuna kira vermeyin. Eviniz size ait ise yine tahliye edin ve kiraya vererek ek kazanç sağlayın. İnanın teknenin içinde 365 gün yaşamak çok zevklidir. Üstelik bu durumda marinaya veya barınağa ihtiyacınız az olur. Sadece cenaze, düğün, hastalık gibi sebeplerden marina veya barınağa yanaşırlar.  Bir koyda alargada (demirleyerek)  kalmak tekne için her türlü hava koşulunda en iyisidir. Teknenizin alargada salınmasını istemezseniz kıçtan kara yaparsınız. Şehre botunuz ile iner alışverişinizi yaparsınız. Dilediğiniz zamanda, yaşadığınız kıyı kentini değiştirebilirsiniz.

 

Ancak teknenizi güvenliği olan barınak veya marina dışında, mesela alargada veya kıçtan kara yaptığınız bir yerde, hiçbir zaman yalnız bırakamazsınız. Bunu unutmayın. Sigortalar bu konuda hassas. Çalınan veya hasar gören teknenizi, içinde siz yoksanız ödemezler. Teknenize uzaktan takip edebileceğiniz alarm ve kamera sistemi koyabilirsiniz. Cep telefonundan veya tabletten sürekli izleyebilirsiniz. Tabii bulunduğunuz mevki de internet varsa. Ancak, günümüzün hırsızları çok usta. Bu alarm ve kamera sistemlerini de baypas edebiliyorlar.

Kısacası bir tekne almaya karar verdiyseniz, onu denizde ve karada nerede muhafaza edeceğinize karar vermeniz, muhafaza maliyetlerini de hesaplamanız gerekir. Bu hesaplamayı yapmazsanız başınıza büyük dertler açarsınız.

 

(DEVAM EDECEK)

Hilmi Atilla Özbank

08/02/2021