Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
10 Kasım, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Türkiye'nin LNG kartına çözüm İskenderun Limanı mı?

07 Aralık 2015, Pazartesi 02:28
Rusya'nın doğalgaz konusunda alabileceği radikal bir karara karşı Türkiye; tedbirini almaya başladı.

Türkiye; Rusya ile doğalgaz konusunda sıkıntı yaşaması halinde Azerbaycan ve İran'dan gaz miktarını artırmasını talep edebildiği gibi, diğer yolları da ihmal etmemek için küresel LNG pazarının üçte birini elinde tutan Katar ile  Botaş bir anlaşma imzaladı.

Ancak, Gaz depolama kapasitemizin yetersiz olması da dikkat çekiyor. Türkiye'de sadece 2 LNG terminali bulunuyor. Marmara Ereğli-Botaş tesisleri bugünlerde oluşan ihtiyaçları önceden belirleyerek kapasite artışı yatırımına devam ediyor.

Şirket; mevcut 2 tankına ilaveten 3. tankı inşa ederek 6 milyar metreküp yıllık kapasiteye çıkacak. İzmir Aliağa Egegaz tesisleri ise yıllık 6 milyar metreküp kapasiteli. Bu terminaller tam kapasite ile çalışsa bile herhangi bir olağanüstü durumda ancak 1 ay yetecek kadar gaz tedarik edebiliyor.

Türkiye'de 1,5 yıl önce 4 şirket yeni LNG santralleri kurmak üzere lisans aldı. 2,5 milyar dolar yatırım yapacaklar. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) lisans onayı bekleyen üç proje bulunuyor.

BOTAŞ'ın ve ilgili diğer devlet kurumların doğalgaz kullanım, kapasite artış tahmin vb. raporlarına göre mevcut iki kurulu terminal haricinde en az 5-6 adet ilave LNG terminali kurulması gerekiyor.

Yapılan anlaşma ile Türkiye, şu anda kullandığı yıllık 50 milyar metreküplük doğalgazın büyük bir kısmını bu yoldan temin etmeye çalışıyorsa, depolama kapasitesini acilen arttırması gerekiyor.

İşte bu noktada İskenderun limanı çözüm olabilecekmiş gibi gözüküyor. Zira önce gemiler ile sıvılaştırılmış olarak gelecek olan LNG gemilerden gaz haline getirildikten sonra depolama başta olmak üzere kullanıma hazır hale geliyor. Bunun içinde ısıtılması gerek...

İskenderun limanında deniz suyu sıcaklığı ortalama 22 derece olduğundan burada ısıtılma işlemi kendiliğinden, yani doğal yollardan olacak demektir.  İskenderun körfezi ve liman sahaları yeni yapılanmaya yani depolama veya dolum tesislerini kurmaya müsait görünüyor.
Acil durumda ise, limana yanaşacak bir LNG gemisi istendiği takdirde limanda depo görevi yaparak, gelen gazı doğrudan kullanıma sokabilir.

Daha sonra ise İskenderun limanında depolama ve sıvılaştırma sistemleri de inşa edilebilir. Çünkü arazisi buna oldukça elverişli

Türkiye bu kartı iyi kullanırsa, gelecekte İskenderun limanı, Türkiye içine olduğu kadar Dünya'ya da LNG taşıması yapar hale gelebilir

Bunun için diyorum ki, Türkiye'nin LNG kartına  İskenderun Limanı çözüm olabilir mi?