A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Unutmadık, Unutturmayacağız

15 Ağustos 2023, Salı 12:17
reklam yerim makale içi

 

 

 

 

 

 

 

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel'in KKTC'de aziz hatırası için yaptırılan anıt ve kullandığı F 100 bombardıman uçağının motoru

Fotoğraf: B. Hulusi Gürbüz

8 Ağustos 1964 günü Kıbrıs’ta soydaşlarımıza karşı Rumlar tarafından başlatılan imha hareketi üzerine F 100 bombardıman uçakları kalkış yapar.

Kıbrıs’a ulaştıklarında Yüzbaşı Cengiz Topel, uçuş kolunun liderliğini yapmaktadır.

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel (ortada), kol uçuşu yapacağı arkadaşları ile harita üzerinde çalışıyor.

Bölgede bulunan Rum savaş gemilerinin üzerine dalışa geçer. Rumları bombalamak için aşırı alçaldığı esnada Rumlar tarafından karadan açılan uçaksavar ateşi sonucunda uçağı yara alır ve Yüzbaşı Cengiz Topel uçağını terk ederek paraşütle atlamak zorunda kalır. Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşimlerinin arasındaki  Peristeronari adındaki (günümüzdeki adı ile Cengiz Köy) Rum köyünün yakınından geçen asfalt bir yola iner.

Yüzbaşı Cengiz Topel, toprağa ayak bastığında bedeni sağlam ve bilinci yerindedir. Öncelikle tulumunun cebinden gizlilik dereceli belgeleri yakarak imha eder. Daha sonra Lefke yönüne doğru koşmaya başlar. Bu zaman süresi içinde Yüzbaşı Cengiz Topel’in uçağından paraşütle atladığını gören Rumlar kendisini aramak için bölgeye yönelirler. Etrafı Rumlar tarafından çembere alınır. Yüzbaşı Cengiz Topel, beylik silahı ile kendini savunur. Tabancasının mermileri bitene kadar hiçbir Rum yanına yaklaşamaz. Akşam saat 21:46’da Yüzbaşı Cengiz Topel’in Rumlar tarafından yakalandığı haberi Kıbrıslı soydaşlarımız tarafından Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi’ne ulaştırılır.

Hain Rumlar, Yüzbaşı Cengiz Topel’i ele geçirdikleri zaman İŞKENCE ETMİŞLERDİR. GÖZLERİ OYULMUŞ, PAZILARI MATKAPLA DELİNMİŞ, EDEP YERLERİ EZİLMİŞ, KAFASINA BETON ÇİVİSİ ÇAKILMIŞ, SOL AYAĞI KIRILMIŞ, BOĞAZI GÖBEK ÇUKURUNA KADAR YARILARAK İÇ ORGANLARI DIŞARI ÇIKARTILMIŞTIR. VE HAYATINI KAYBETMİŞTİR.

BU OLAY TÜRKİYE’DE ÇOK BÜYÜK İNFİAL YARATMIŞTIR. TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN ISRARI ÜZERİNE 12 AĞUSTOS 1964 TARİHİNDE ŞEHİT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL’İN NAAŞI RUMLARDAN GERİ ALINMIŞTIR.

İŞKENCEYE MAARUZ KALDIĞI HASTANEDEKİ ODA RESTORE EDİLMİŞ OLUP BUGÜN BÖLGEDE VARLIĞINI SÜRDÜREN TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ TARAFINDAN CENGİZ TOPEL KIŞLASI OLARAK KULLANILMAKTADIR. ODASI AYNI ZAMANDA MÜZE ŞEKLİNDEDİR.

OTOPSİ RAPORLARI İNCELENDİĞİNDE ŞEHİDİMİZİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKEN İNGİLİZ HEMŞİREYE GÖRE; BİLİNCİ AÇIKKEN İŞKENCE GÖRMÜŞ, KENDİSİNE İŞKENCE EDEN HAİN RUMLAR, YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL’İN UZVUNU DA KESMİŞLERDİR. VE BU OLAY TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE BUGÜNE KADAR UNUTULMAMIŞTIR. BEN VE BENİM GİBİLER VAR OLDUĞU MÜDDET ZARFINDA DA ASLA UNUTULMAYACAKTIR.

Günümüzde lay lay lom yaparak Ege sahillerinden Yunan adalarına giden TÜRK YELKENCİLERİNE diyecek bir şey bulamıyorum. YAZIKLAR OLSUN! 

Şehit  Yüzbaşı Cengiz Topel

İlkokulu Bandırma’da okumuştur. Tütün eksperi olan babasının Gönen’e tayini üzerine öğrenimine Ömer Seyfettin İlkokulu’nda devam eder. Babasının vefatı üzerine İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Kadıköy ilçesine taşınırlar. Tahsil hayatına Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda devam ederek ilk ve orta öğrenimini tamamlar. Lise eğitimine Haydarpaşa Lisesi’nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi’nde devam eder. 1955 senesinde Kara Harp Okulu’nu bitirip teğmen olarak göreve başlar. Çocukluğundan beri havacılığa olan merakından dolayı hava sınıfına ayrılır. İleri pilot eğitimi için Kanada’ya gönderilir. Kanada’da eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 senesinde Türkiye’ye dönüş yapar ve Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görev alır. Akabinde 1961 senesinde Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssüne atanır. 1963 senesinde yüzbaşılığa terfi eder.

Cengiz Topel, Kıbrıs davamızda kaybettiğimiz ilk hava şehidimizdir.

Yüzbaşı Cengiz Topel

Doğum tarihi: 2 Eylül 1934  

Doğum yeri: İzmit   

Şehit oluş tarihi ve yeri: 8 Ağustos 1964 / Kıbrıs 

Yattığı şehitlik: İstanbul / Edirnekapı Sakızağacı Hava Şehitliği   

Ana adı: Mebuse Topel 

Baba adı: Hakkı Topel   

Kardeşleri: Oğuz Topel , Turgut Topel, Mürüvvet Topel

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel'in naaşı Türk Hava Kuvvetleri'ne ait C 47 nakliye uçağından indirilir.

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel'in naaşı, arkadaşlarının omuzlarında değil ellerinin üstünde.

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel'in naaşı top arabasında necip Türk milleti tarafından ebedi istirahatgahına uğurlanırken.

ŞEHİT EDİLİŞİNİN 59. YIL DÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE KENDİSİNİ SAYGI VE RAHMETLE ANARKEN AZİZ HATIRASI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ.

Fotoğraflar: B. Hulusi Gürbüz Arşivi

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.