Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Hangisi Türk Armatörü? Newyork'daki işkembeciye de destek olurmuyuz?

15 Mart 2016, Salı 15:48
Geçtiğimiz günlerde Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı yapıldı. Denizliğin sorunları tartışılırken ortaya acı bir gerçek çıktı. O da, Türk sahipli ama yabancı bayraklı gemilerin arttığı.

Halim Mete denizcilik sektörünün saygın, sözüne güvenilir ismidir. DTO yönetiminde,yer almasının yanı sıra TOBB başkan yardımcısıdır.  Diyor ki, Gemilere Türk sahiplik olarak bakıldığında bu rakam 25 milyon DWT. Ancak Türk bayraklı, Türk sahipli gemilere bakıldığında bu rakam 9 milyon DWT. 

Bu demektir ki, 16 milyon DWT’lik filoya sahip Türk gemi sahibi var ama, bu gemiler Türk gemisi değil. Hangisine Türk armatörü diyeceğiz? Elbette Türk bayraklı gemiye sahip olana

Şimdi bu açıdan bakıldığında, Metin Kalkavan'ın Herkesin gemisi suda yüzer ama Türk denizcileri gemilerini ateşin içinde yüzdürmeye çalışıyor. sözünün anlamı ne?

Türk bayraklı gemilerden mi söz ediyor? Yoksa hepsinden mi?

Bakan Binali Yıldırım'ın sözlerini iyi dinlemek lazım. Dünyanın yaşadığı gerçekleri göz önüne alarak, ülke olarak sektörün ayakta kalması ve daha fazla kan kaybetmemesi için neler yapabiliriz, bunları konuşacağız. Makul, uygulanabilir, ülke şartlarına uygun tedbirleri de alacağız derken bence, Türk bayraklı Türk sahipli gemilerden oluşan sektörü anlatıyor.

Yoksa bilmem ne bayraklı gemiler ve onların sahiplerinden söz etmiyor.  Zaten onları da bu kapsama sokmak demek, Newyork'daki işkembe dükkanı açmış İsmail'e de yardım etmek gerek demekle eş durum.

Limanları, Gemi İnşa Sanayini, Gemi yan sanayi sektörünü, Türk bayraklı, Türk sahipli gemi sektörünü sonuna kadar destekleyelim. Onların kazanması demek ülkenin kazanması demek.

Ama şu Türk sahipli, yabancı bayraklı gemileri konu dışı bırakalım. Onların ülkeye fazla faydası dokunduğunu sanmıyorum. Bir gün böyle yabancı bayraklı gemi sahibiyle sohbet ediyorduk, kızarsam gemide Türk personel çalıştırmam demişti

Zaten Yabancı bayraklı Gemi sahiplerinin kazandıkları parayı da Türkiye'ye getirdiğinden emin değilim.

Evet bakan Binali yıldırım'ın dediği gibi Sektörün ayakta kalması için,  Makul, uygulanabilir, ülke şartlarına uygun tedbirleri devlet almalı ama bu Türk sahipli de olsa yabancı bayraklı gemi sahipleri bu tedbirin dışında kalmalı



 
Deniz ticaret41 yasında