A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Seçim Öncesi Yüzyılın Vergi Barışı

30 Ocak 2023, Pazartesi 13:48
reklam yerim makale içi

Sevgili okurlar, uzun zamandır, özel işlerimden ve sağlık sorunlarımdan dolayı yazamıyordum. Yeniden sizinle buluşmaktan dolayı çok mutluyum..

Muhtemelen nisan ayında yeni bir af yasası çıkacak.. Bunun adına ister ekonomik krizden dolayı piyasayı rahatlatma affı deyin ister seçim yatırımı deyin ama çok kapsamlı bir af kapıda..

Vergi, sgk borçlarından tutun, trafik cezaları, tapu, sağlık, imar, belediye, elektrik, su borcu  vb. aklınıza gelebilecek  bütün kamu kurumlarını kapsayan bir vergi affı çıkıyor.  Peşin ödeme ya da 6-9-12-18 taksit seçenekleri olan, birikmiş gecikme zamları, cezaları vb. anapara dışındaki bütün eklerinin silineceği ve anaparaya çok düşük oranlı bir güncelleme faizi ile hesaplanacak tutar 6-ile 18 ay arasında taksitlendirilecek. Peşin ödemelerde hesaplanan güncelleme faizlerininde %90’a yakını silinecek bir kamu borçları affı bekleniyor.

Sevgili okurlara bu affı kaçırmamalarını öneririm.

 

ŞİRKETLERDE  ORTAKLAR CARİ HESAPLARI

Ülkemizde 10.000 tl sermaye ile limited şirket, 50.000 tl sermaye ile anonim şirket kurmak mümkündür. Bu sermaye şirketin bırakın ticari faaliyette bulunmasına şirketin kuruluşuna ancak yetmektedir.  Bu nedenle de genelde şirketler sermaye yetersizliğini ortaklar cari hesabı dediğimiz ortaktan borç alarak karşılamaktadır. Aslında bu hesap taahhüt edilmemiş bir nevi sermayedir.

Vergi mevzuatımıza göre de 5.000 tl ve üzeri nakit akışlarının mutlaka bankalar aracılığı ile yapılması zorunludur.

Şirketler ortaktan aldıkları borç paralar için bu kuralı uygulamazlar. Çünkü genelde şirket müdürleri ile borç alınan ortaklar genelde aynı kişilerden oluşmaktadır. Yani para sağ cepten alınıp sol cebe konulmaktadır. Fiili olarak paranın bir hesaptan başka hesaba gönderilmesi söz konusu olmadığı için herhangi bir incelemede cezalı durum ortaya çıkmaktaydı.

İşte böyle bir durumdan dolayı vergi dairesinin kestiği özel usulsüzlük cezası için açılan dava sonucunda  Danıştay 9. Dairesi 2018 / 7666 E. 2021 / 5584 K. Sayılı kararında bu konuya netlik getirmiş ve şirket ortakları ile şirket arasındaki tahsilatlarda banka aracılığı ile yapılması zorunluluğu olmadığına karar vermiştir.

 

İŞÇİLERİN YILLIK İZİNLERİNİ KULLANDIĞININ İSPATI

Şirketlerde genelde çalışanlar, şu tarihler arasında yıllık iznimi kullanmak istiyorum diye dilekçe yazar, ilgili müdür de olur derse işçi yıllık izine çıkar.

Ancak son zamanlarda açılan davalarda mahkemeler  şu tarihler arası yıllık iznimi kullanmak istiyorum yazılı ve imzalı belgenin, işçinin iznini kullandığının ispatı sayılamayacağı, bu belgenin işçinin izin talebinde bulunduğunun ispatı olduğu, ayrıca izinden döndükten sonra şu tarihler arası iznimi kullandım şeklinde yazılı bir belge imzalanması gerektiği ve ispat için bu belgenin mahkemeye sunulması gerektiği yönünde kararlar vermektedirler.

Bu nedenle izinden dönen işçinin yıllık iznini kullandığı tarihleri ve süreyi gösteren belgeyi imzalamasında  ve özlük dosyasında muhafaza edilmesinde fayda vardır.

 

SİGARA KAÇAKÇISI..

Yapılan kontrollerde üzerinde 20 karton (yani 200 paket) kaçak sigara ile yakalanan kişi, sigara kaçakçılığından dolayı mahkemeye verilmiştir. Yapılan yargılama sonucunda sanık bu sigaraları kendisinin içtiğini, satmadığını iddia etmiştir. Yargıtay 19. Ceza Dairesi 200 paket sigaranın kişisel kullanım sınırları içinde olduğu ve kaçakçılık olarak değerlendirilemeyeceğine karar vererek verilen cezayı kaldırmıştır.

 

BORCU KABUL ETTİĞİNİZE DAİR FACEBOOK, WHATSAPP VB. YAZACAĞINIZ MESAJ ALEYHİNİZE KULLANILABİLİR.

Arkadaşınızla ya da yakınınızla mesajlaşırken dikkat edin, şaka yollu bile olsa eğer borç aldığınızı ya da borcunuzun olduğuna dair mesaj yazdı iseniz, karşı taraf bu mesajı kanıt göstererek sizden isteyebilir, mahkeme de bu mesajı ispat edici delil kabul ederek borcu ödemenize karar verebilir. Çünkü verilen bir mahkeme  kararında gönderdiği mesajda borcu kabul ettiği için mahkeme herhangi bir senet ya da yazılı sözleşme olmamasına rağmen borcun ödenmesine hükmetmiştir.  (19. Hukuk dairesi 2016/2351 K.

 

Kendinize iyi bakın, hoşçakalın…

 

 Cem Özkan

Mali Müşavir

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.