Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Sinopta gemide patlama. ve Liberya bayraklı mümtaz amca

01 Mart 2018, Perşembe 10:16
Dün bütün haber ajanslarına düşen bir haber herkesi üzüntüye boğdu. Haberin başlığı Sinopta gemide patlama, 1 ölü, 1 yaralı

Burada asıl sorun Liberya bayraklı Mümtaz amca...
Sorarım size, siz hiç Liberyalı Mümtaz amca veya ayşe ana, yahut Arif amca yada Cengiz amca gördünüz mü?
Maltalı hacı Mehmet'e rastladınız mı? Peki Panamalı hacı Ahmet'e   Bunların hiçbirine rastlatamazsınız.
Ama Denizcilikte Türk isimlerini taşıyan pek çok yabancı gemi görürsünüz.Çünkü, yabancı bayraklı gemiler, hukuken yabancı ülkeye ait olduğu için Türkiye'de Türk liman otoritesi tarafından kolay kolay denetlenemezler. Bu gemilerde Türk denizciler çalışır. Ancak çalıştıkları kayıtlarda görülmez. yabancı ülke gemisi olduklarından bu gemilerde çalışanların ne Liman başkanlıklarında ne de SSK kayıtları, güvenceleri yoktur. Böyle bir elim kaza olduğunda, bu tip sahibi Türk olup da yabancı ülke gemisi olan gemide ortaya çıkar.

Zaten Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'da bir oda toplantısında açık açık söyledi. Türk deniz sektöründeki gemilein yüzde 70'i yabancı bayraklıdır. söyledi bunu...

Şunu söyleyeyim kim ne derse desin sahibi kim olursa olsun yabancı bayraklı gemi taşıdığı bayrağın ülkesine ait bir gemidir Türk deniz ticaret fiosu ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Şimdi gelelim Sinop'daki elim kazaya. gemide birTürk denizcisi hayatını kaybetmiş, bir diğeri de yaralanmıştır. Gemi çevreye zarar vermiştir.

Libeya'ya ait bu gemi için başta Liman yetkilileri olmak üzere, diğer yetkililer ne yapacaktır?
Bu geminin bağlanması, gemide bulunan ve patlamadan zarar gören Türk denizcilerin zararını tazmin ettirilmesi, Çevre zararının tazmin ettirilmesi.
Ve hepsinden önemlisi bu Liberya bayraklı Mümtaz amca gemisinin sahibi olan, ancak Türkiye ben işletmeciyim numarasıyla hukuktan kaçmaya çalışan firma yada sahibine sigortasız denizci çalıştırmaktan da işlem yapılmalıdır.

Bekleyelim. Du bakalım devlet bu gemi ve Türkiyedeki sahibi hakkında ne işlem yapacak?

 
Deniz ticaret41 yasında